Zonguldak Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Şerafettin Albayrak, “Türkiye, sahip olduğu toprak, su kaynakları ve iklim şartlarından dolayı tarım potansiyeli yüksek bir ülkedir. Tarım ürünlerinin atasının bu topraklarda, yetiştiği bilinmektedir. Ekolojik zenginlik bakımından dünyanın sayılı ülkelerden birinde yaşıyoruz. Ekmek, makarna gibi ürünlerin ham maddesi olan buğday üretimi ve fasulye, nohut, mercimek, mısır gibi ürünlerin Türkiye’nin en önemli tarımsal faaliyetleri arasında yer alırken,  hayvancılık dahil her geçen gün ithalatımız artmaktadır. Buda Ülkemizde ciddi manada üretimin düştüğünün göstergesidir.” dedi.Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle açıklama yapan Zonguldak Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Şerafettin Albayrak, tarım politikalarında bazı yanlışlıklar olduğunu belirterek şunları söyledi:

FINDIK, ORGANİZE SANAYİ SERACILIK VE HAYVANCILIK, TOPLULAŞTIRMA, KONUSUNDA İLİMİZİN DE BİR ÇOK TARIMSAL SORUNLARI VARDIR
“14 Mayıs Dünya Çiftçiler günü olarak Dünyanın birçok ülkesinde tarımsal üretimin ve üreticilerin hatırlandığı, çiftçilerin sorunlarının gündeme taşındığı bir gündür. bu bakımdan bizde Zonguldak Ziraat Odası olarak, bugün fedakar çiftçilerimizin hatırlandığı tarımsal sorunlarımızın görüşüldüğü bir gün olmasını diliyoruz. Ülkemizde geçmişten günümüze kadar tarıma iyi niyetle ve Devletin imkanları ölçüsünde önem verildi, verilmektedir. Sektörümüzde küçümsenmeyecek bir çok gelişmeye rağmen tarımımız gelişmiş ülkelerin tarımı ile kıyaslandığında, bir yerlerde bazı yanlışlarımız olduğunu ve politikalarımızın yetersiz kaldığını da görmekteyiz. Çünkü Ülke olarak, üretimimizin günden güne düştüğü ve dışa bağımlı hale geldiği bir gerçektir.  
Türkiye, sahip olduğu toprak, su kaynakları ve iklim şartlarından dolayı tarım potansiyeli yüksek bir ülkedir. Tarım ürünlerinin atasının bu topraklarda, yetiştiği bilinmektedir. Ekolojik zenginlik bakımından dünyanın sayılı ülkelerden birinde yaşıyoruz. Ekmek, makarna gibi ürünlerin ham maddesi olan buğday üretimi ve fasulye, nohut, mercimek, mısır gibi ürünlerin Türkiye’nin en önemli tarımsal faaliyetleri arasında yer alırken,  hayvancılık dahil her geçen gün ithalatımız artmaktadır. Buda Ülkemizde ciddi manada üretimin düştüğünün göstergesidir.
İnsan yaşamı için olmazsa olmazların başında gelen bu sektör, yalnızca gelişmekte olan ülkelerin değil gelişmiş bütün ülkelerinde öncelikleri arasındadır. Ülke olarak tarımsal üretimde büyük bir potansiyele sahip olduğumuz için, bir yandan sanayileşmeyi sürdürürken, diğer yandan da hızla tarım sektörü, tüm kesimlerin desteğiyle arzu edilen seviyeye ulaştırılması mümkündür.
Bu konuda tarım ve hayvancılık da üretimin arttırılması ve fiyat artışlarının kontrol altına alınması adına, üreticilerimize bir çok destekler sağlanmaktadır. Verilen bu destekleri Ziraat Odaları olarak bizlerde önemsiyoruz. Ancak üretimi daha verimli kılmak ve ihracatı hızla arttırılmasını sağlamak için verilen desteklerin arttırılması gerekir.Fındık, organize sanayi seracılık ve hayvancılık, toplulaştırma, konusunda İlimizinde bir çok tarımsal sorunları vardır. Bu sorunların aşılması için kırsal ve kentsel bölgelerimizde yaşayan üreticilerimizin desteklenmesi açısından, Tarım ve Gıda konusunda üretime dayalı bir kalkınma yaratan projeler üretmemiz önem taşımaktadır.İlimiz, Merkez İlçe, Devrek, Çaycuma, Gökçebey, Kozlu, Kilimli İlçelerimiz 2015 yılında alan bazlı fındık üretim destek kapsamına alınmıştır. Bu İlçelerimiz fındık üretimi yasak olması nedeniyle söz konusu yıla kadar fındık üretimi yapamamışlardır. Alan bazlı fındık üretim destek kapsamına alındığı 2015 yılından bu yana azda olsa ekonomi yönden bir canlanma başlamıştır. İlimiz arazileri çok meyilli olduğu, arazi yapısı fındık üretimine müsait olması nedeni ile boş olan arazilerde fındık üretimi yapılması için çiftçimizin desteklenmesini önemsiyoruz. Ziraat Odaları olarak bizde imkanlarımız dahilinde üretimin arttırılması hususunda gerekli desteği vermeye devam edeceğiz.Tarım İl Müdürlüğü ile Zonguldak Ziraat Odası Başkanlığımızın ortaklaşa düzenlediği çiftçilerimize bilgilendirmek ve eğitim amacıyla üniversitelerin değerli hocaları tarafından Zonguldak Meyvecilik Çalıştayı yapılmış olup , bu tür programların artık daha sık yapılarak çifçilerimize katkıda bulunması konusunda gerekli çalışmalarımız devam edecektir.Bütün bu gerçekler ışığında, soframıza daima taze ekmeğin, meyvenin, sebzenin, etin, sütün gelmesini sağlayan tüm çiftçilerimizin bu anlamlı gününü en kalbi duygularımla kutlarız.''dedi. 
(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi