TGF HEYETİ TÜRK İŞ GENEL BAŞKANI ATALAY’I ZİYARET ETTİ.

Yapılan ziyarette 24 haziran seçimleri ve gazete kağıdının yüksel maliyeti ile ilgili önlemler hakkında görüş alışverişi yapıldı.

TGF heyetin de genel başkan Yılmaz Karaca( Eskişehir),  yönetim kurulu üyesi Cafer Esendemir (Adana) , Sezai Matur ( Sakarya) ve Derya Akbıyık( Zonguldak) hazır bulundu.

Türk İş genel başkanı  Ergün Atalay,  yaptığı açıklamada ziyaretten memnun olduğunu, TGF genel başkan ve icra kurulu ile birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Türk İş genel başkanı Atalay, konuşmasında Zonguldak 24 haziran seçimlerinden TTK ‘ya işçi alımı, GMİS ‘in başarılı çalışmaları ve Cumhurbaşkanının Zonguldak mitingini de ayrıca değerlendirdi.

Devamla ise : Döviz kurlarının yüksek artışı kağıt girdilerinin ve maliyetlerinin önlenemez yükselişi ile ilgili  Hükümet’e kağıt tedariki ve sağlanması adına çağrı yaptı.

Ergün Atalay, kağıt sorununu devletin çözmesi gerektiğini söyledi

Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay, gazetelerin kağıt krizi nedeniyle zor günler geçirdiğini, gazete kağıdı sorununu devletin çözmesi gerektiğini ifade etti. Atalay, tamamen ithalata bağımlı olunan gazete kağıdında, döviz kuru artışı nedeniyle fiyatların çok yükselerek  arttığını hatırlattı. 

“Kağıt krizi nedeniyle birçok gazete zor durumda. Yerel gazeteler kapanma noktasına geldi. Kitap basımı için kağıt bulunamıyor. Bulunsa bile fiyatlar çok yüksek. Çalışanların maaş ödemelerinde sıkıntı var. İşyerlerinin kapanması, binlerce kişinin işsiz kalması demek. Bu nedenlerle hükümet, gazete ve kitap kağıdı krizine el koymalı, sorunu çözmeli ve zor durumdaki gazete ve yayınevlerine destek vermelidir.”

‘HÜKÜMET SEKTÖRLE HEMEN  BULUŞMALI’

Hükümetin gazete ve yayınevleri yöneticileriyle bir araya gelmesini gerektiğini ifade eden  Atalay, “Hükümet temsilcileri, mağdurlarla krizi enine boyuna konuşmalı, gazete ve yayınevlerinin ayakta kalmalarını sağlayacak önlemler almalıdırlar” dedi ve ekledi: “Biz Türk İş olarak krizin çözümü noktasında üzerimize düşecek bir görev olursa yapmaya hazırız.”

‘ YEREL GAZETELERE ACİL DESTEK GEREKLİ’

Gazetelerin döviz kurlarının yükselmesi nedeniyle uğradığı zararların sübvanse edilmesi için gerekirse bir fon oluşturulabileceğini vurgulayan Atalay, gazete kağıdı ithalindeki vergi yükünün aşağıya çekilmesinin de masaya yatırılması gerektiğini söyledi. Atalay, gazete ve yayınevlerinin ithalatçı kağıt tekellerinin eline düşürülmemesi gerektiğini belirtti. Krizin aşılabilmesi için bankalara da görev düştüğünü ifade eden Atalay, krizdeki kuruluşlara uygun koşullarda kredi verilmesinin, sorunların aşılmasına yardımcı olacağını ifade etti. Atalay ayrıca, gazete işletmelerinin vergi ve sigorta primi yapılandırma taksitleri ile cari dönem ödemelerinin kriz aşılana kadar ertelenmesinin de tartışılması ve konuşulması  gerektiğini söyledi.

‘GAZETECİLER SENDİKALI OLARAK ÖRGÜTLENMELİ’

Türk-İş Genel Başkanı Atalay basın sektöründe çalışanların büyük bölümünün sendikasız olduğuna da dikkat çekti. Atalay, basın sektöründe çalışanların mutlaka örgütlenmesi gerektiğini, sağlıklı bir demokrasi için bunun şart olduğunu vurguladı. 

TGF heyeti ile yapılan toplantıda yerel  gazeteciliğin yaşaması  ve devamı adına kısa ,orta ve uzun vadeli önlemler maddeler halinde görüşüldü.

Kısa vadeli çözümler , 

Gazete kağıdının döviz kurlarının yükselişi nedeni ile esas alınacak bir tarihten itibaren kur zararının sübvanse edilmesi,

Gazete ithalindeki vergi yükünün aşağıya çekilmesi, bunun ithalatçı tarafından mutlaka fiyatlara yansıtılması,

Ticaret ve Dışişleri bakanlığı devreye girerek başta Rusya olmak üzere gazete kağıdı üreten ülkelerle arz artırıcı önlemlerin alınması ve bu fabrikaların üretimlerini Türkiye adına artırma temini.

 Döviz kuru ve üretim kısıtlamasından kaynaklanan fiyat artışlarının yarattığı zararı telafi adına Basın İlan Kurumu ilan tarifelerine zam yapmalı ve gazete işletmelerine kredi vermelidir.

BİK ilan tarifelerinin dayanağı sadece satış rakamlarına değil, başka ölçülere göre de belirlemelidir.

 Çalışan sayısı , ödediği vergi vb hususlar dikkate alınabilir.

Özellikle kamu bankaları patronsuz gazete işletmelerine kredi vermede çekingen davranmamalıdır. Bankalar gazete işletmesi olarak, bir kredi talebi bulunulduğunda ‘’aman siz medyasınız’’ korkusunu bırakmalıdır.

Başta kamu banka kuruluşları reklam ve ilanlarda hakça dağıtım uygulamalıdır. Siyasi görüşü ne olursa olsun reklamların dağıtımında eşit ve adil davranmalıdır.

 Gazete işletmelerinin vergi ve sigorta primi yapılandırma taksitleri ile cari dönem ödemeleri belli bir tarihe kadar ertelenmelidir.

Orta vadeli Çözümler,

Patronsuz gazete işletmeleri bir araya gelerek gazete kağıdı ithalatı için bir şirket kurarak güçlerini birleştirmelidir. Mümessillerin ve tüccarların baskısından kurtulmak için birlik olma zamanı.

Katılım bankaları ve Barter firmalarının gazete kağıdı konusunda bir model geliştirmeleri ve alternatif temin olanağı yaratılmalıdır.

Görevlendirilecek bir kamu kuruluşu gazete kağıdı ithalatını yaparak zararına gazete işletmelerine kağıt satması ve doğan kamu zararının bütçeden karşılanması. Yıllarca KİT zararlarını taşıyan kamu ve vatandaşlar gazete kağıdından doğacak KİT zararını da üstlenebilirler.

İcra ve iflas kanunu’ nda yapılacak değişiklikler vatandaşın haber alma özgürlüğünü kısıtlayıcı ‘’alacaklı zorlamasının ’’önüne geçilmesi şart. Örneğin alacaklı olan gazete işletmesine haciz uygulamak için gelindiğinde editoryal araç ve gereçleri haczedilmemelidir.

  Uzun vadeli çözümler,

Gazete kağıdında, aslında tüm kağıtta, yerli üretim için seferberlik yapılmalı. Yerli üreticiler desteklenmeli ve gazete işletmelerini ithalata bağımlı olmaktan kurtarılmalıdır.

Türk İş genel başkanı Ergün Atalay tarafından,  yerel basının sıkıntıları ve hammadde sorunu ile ilgili kısa, orta ve uzun  vadeli çözüm önerileri maddeler halinde duyusu yapıldı.

Türk İş genel başkanı ile TGF heyetinin yaptığı ziyaret iki saat sürdü.

Ziyarette ZGC başkanı Derya Akbıyık, Türk İş genel başkanını Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti genel merkezine davetini yeniledi.

  

  

Editör: Haber Merkezi