Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi yazılı bir açıklama yaparak TUİK’i eleştirdi. TUİK’in rötarlı bir açıklama ile gerçek enflasyonu itiraf ettiğini vurgulayan Hamzaçebi, bu nedenle toplu sözleşme sürecinde milyonlarca emekçinin mağdur edildiğini ifade etti.

Büro-İş Genel Başkanı Alay Hamzaçebi açıklamasında şunları söyledi :

“ TÜİK gerçek manşet enflasyon olan Tüketici Fiyat Endeksini (TÜFE) 3 ay sonra açıklayarak milyonlarca emekçi ve ailelerinin sömürülerek mağdur edilmesinde baş rol oynamaktadır.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından elektrik için TETAŞ ve Görevli Perakende Satış Şirketleri ile SÜŞ ve TSŞ’den, doğal gaz için BOTAŞ ve EPDK’dan (tüm dağıtım, toptan satış ve  ithalat şirketlerinin bilgileri) posta yolu ile alınıp altışar aylık iki dönem halinde AB'nin ilgili mevzuatı doğrultusunda tüketim aralıklarına göre derlenen  ve  birim fiyatların hesaplanmasında konut ve sanayi nihai tüketicilerinin tüketim miktarları ağırlık olarak kullanılan hesaplamaya göre; Ocak-Haziran 2020 döneminde konutlarda ortalama elektrik fiyatı  71.2 olurken bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32,3, doğalgazda 182,6, bir önceki yılın aynı dönemine göre  de yüzde 34,7 artış gösterdiği TÜİK tarafından 23 Eylül 2020 tarihinde açıklanmış bulunmaktadır.

Konutlarda kullanılan elektrik ve doğalgaz fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 33,5 artmıştır. TÜİK bu verileri günümüz bilgi teknolojisi ve iletişim çağında elektronik ortamda günlük alabilecek durumda iken  posta yoluyla alıp 3 ay gibi bir süre sonra   açıklaması aslında emekçilerin geliri içerisinde büyük bir orana sahip bu harcama kalemlerinden kaynaklanan gerçek enflasyonu rötarlı olarak itiraf etmektedir.

  Asgari ücretin belirlenmesi başta olmak üzere milyonlarca işçi, memur ve emekliyi ilgilendiren Toplu Sözleşme, TÜİK tarafından manipüle edilmektedir. Aynı dönemler arasında yandaş sendikaların oynadığı tiyatrolar sayesinde hükümet emekçiye yüzde 12’ye yakın zam vermiş bulunmaktadır.

TÜİK; bu verileri TÜFE ile birlikte açıklamalı.  Toplu Sözleşme masası acilen yeniden kurularak emekçilere en az aynı oranda zam yapılarak kayıpları telafi edilmelidir.” 

Editör: Haber Merkezi