Zonguldak Ticaret İl Müdürü İsmail Maden, “Tüketici hakem heyetleri yeniden yapılandırıldı” dedi.

Tüketici hakem heyetlerinin nüfus yoğunluğu başvuru sayıları gibi hususlar göz önünde bulundurularak yeniden yapılandırıldığını belirten İsmail Maden şunları kaydetti:

“Bu kapsamda birçok hakem heyeti kapatıldı veya bir araya getirildi. 1 Ağustos’tan itibaren toplam 211 tüketici hakem heyeti karar merci olarak yetkilendirildi. Bu şekilde Ticaret Bakanlığımız tarafından ilçelerde kurulu tüketici hakem heyetlerinin teşkilat yapısı gözden geçirilerek gelişen ve değişen şartlara uygun şekilde yeniden yapılanmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bu kapsamda Bakanlığımızın onayı ile tüketici hakem heyetlerinin nüfus yoğunluğu başvuru sayıları gibi bazı hususlar göz önünde bulundurularak yeniden yapılandırılması amacıyla il merkezlerinde ve merkez konumundaki ilçelerde hakem heyetleri oluşturularak 1011 olan Hakem Heyeti sayısı 211 olarak revize edildi.

Yapılan değişiklik ile Zonguldak ilimizdeki ilçe tüketici hakem heyetlerinin tamamı il tüketici hakem heyetine bağlanmıştır. İlçe Tüketici hakem Heyetlerimize başvuru yapan tüketicilerimizin şikayetleri İlçe Tüketici hakem heyetlerimiz tarafından bu yılın sonuna kadar sonuçlandırılacaktır.

Böylece ilimiz genelinde 01.01.2019 tarihinden itibaren sadece Ticareti İl Müdürlüğümüz bünyesindeki İl Tüketici Hakem Heyeti hizmet verecektir.

Yeniden yapılandırılan sistem çerçevesinde tüketicilerimiz yine İkamet ettikleri ilçelerinin Kaymakamlıklarımız bünyesinde bulunan Tüketici Hakem Heyeti irtibat noktalarından veya e-devlet kapısı ile sistem üzerinden başvuru yapabileceklerdir.

Tüketici hakem heyetleri, tüketicilerimizin satıcı ve sağlayıcılarla yaşadıkları uyuşmazlıkları daha basit, daha hızlı ve masrafsız olarak çözümlenmesini sağlayarak yargının yükünün hafifletilmesini sağlamaktadır.

Tüketici Hakem Heyetleri bu yıl 6.860,00 TL’ ye kadar uyuşmazlıklarda tarafları bağlayıcı nitelikte karar vermektedir. Bu tutarı aşan şikâyetler Tüketici Mahkemelerine yapılmalıdır. Vatandaşlarımız çoğunlukla mahkemeye gitmeyi arzulamadıkları için bir ayrıntıyı belirtmemiz gerekiyor. Tüketicinin uyuşmazlık bedeli limitin üzerinde olsa dahi fazlasından vaz geçerek 6.860,00 TL ye kadar kısmı için Valiliğimiz Ticaret İl Müdürlüğüne başvuru yapabilmeleri mümkündür.

Yapılan değişikliğin tüketicilerimize, işverenlerimize, ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini diliyorum”

(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi