VEKALET ÜCRETLERİNE SINIRLAMA GETİRİLDİ

 

Zonguldak Ticaret İl Müdürü İsmail Maden, tüketicilerin lehine vekalet ücretlerinde sınırlama getirildiği müjdesini verdi.

Ticaret İl Müdürü İsmail Maden yaptığı açıklamada ilk olarak Afrin harekatını başarıya ulaşmasını mutluğu ve gururunu yaşadıklarını belirterek, “Sözlerime başlamadan önce tıpkı 103 yıl önce ecdadımızın Çanakkale’de verdiği mücadelenin bir benzerini Afrin’de vererek Allah’ın lütfu ile aynı tarihte zafer ile sonuçlanmasından dolayı Türk Silahlı Kuvvetlerimizi tebrik ediyor, bu mücadelenin kazanılmasında başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve hükümetimizin gösterdiği kararlılıktan dolayı şükranlarımızı sunuyorum. Harekâtta şehit olan aziz askerlerimize rahmet milletimize başsağlığı ve gazilerimize hayırlı acil şifalar diliyorum” dedi.

 

NİSBİ TARİFE UYGULANACAK

Yapılan düzenleme ile artık tüketicilerin lehine nispi tarifenin uygulanacağını belirten Ticaret İl Müdürü İsmail Maden, Tüketicilerimiz 6502 sayılı yasadan doğan haklarını aramak için gerek hakem heyetimize bizzat gelerek ya da internet üzerinden başvurabilmektedir. Tüketici Hakem Heyetinde hak ararken hakem heyeti kararının tüketici mahkemesine taşınması ve satıcı veya sağlayıcının mahkemeyi kazanması halinde doğabilecek mahkeme masrafları hakkında tüketicilerimizi bilgilendirmekteyiz. 2018 yılı için 6.860 liraya kadar olan uyuşmazlıkta mahkemeye gitmeden önce Tüketici Hakem Heyetlerine Başvurulması zorunluluk arz etmektedir. Hakem Heyeti tarafından verilen kararlar Mahkeme Kararı hükmünde olmasına rağmen 1.000 Türk Lirası uyuşmazlık için 990 Türk Lirası avukatlık vekâlet ücreti ödemek zorunda kalmaktan endişelenen tüketicilerin hak aramaktan vazgeçmeleri ve mağdur olmaları söz konusu olabilmektedir. Yapılan düzenleme neticesinde hakem heyetinden olumlu netice alan tüketici, satıcı veya sağlayıcı tarafından dava edilse ve mahkeme tüketici aleyhine sonuçlansa bile karşı avukata ödenecek vekâlet ücreti dava konusu bedelin yüzde 12´sini geçemeyecektir. Yani faturasındaki bin lira fazlalık için satıcı veya sağlayıcı tarafından dava edilen tüketicinin haksız bulunması halinde ödeyeceği karşı vekâlet ücreti sadece yüz yirmi lira olabilecektir. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun´un `Karar ve karara itiraz´ başlıklı 70 inci maddesinin altıncı fıkrasında, Tüketici Hakem Heyetlerinin tüketici lehine verdiği kararlara karşı açılan itiraz davalarında, kararın iptali durumunda tüketici aleyhine, avukatlık asgari ücret tarifesine göre nisbi tarife üzerinden karşı vekâlet ücretine hükmedileceği öngörülmesine rağmen, uygulamada maktu ücretlere hükmedilebiliyordu” dedi.

 

TÜKETCİ ÜZERİNDEKİ BASKI KALDIRILDI

15-21 Mart dünya tüketici haftasını kutladığını belirten Ticaret İl Müdürü İsmail Maden, Tüketicinin üzerindeki baskının kaldırıldığın ifade ederek şunları kaydetti:

“Bakanlığımızın Barolar Birliği ile yaptığı görüşmeler neticesinde en son yayınlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi tebliğinin `Tüketici Mahkemeleri ve Tüketici Hakem Heyetlerinde Ücret´ başlıklı 12´nci maddesinin birinci fıkrasında, Tüketici Hakem Heyetlerinin tüketici lehine verdiği kararlara karşı açılan itiraz davalarında, kararın iptali durumunda tüketici aleyhine, avukatlık asgari ücret tarifesine göre nisbi tarife üzerinden vekâlet ücretine hükmedileceği açıkça düzenlenmiş ve tüketiciler üzerindeki vekâlet ücreti baskısı kaldırılmıştır. Bu vesileyle tüm Zonguldak Halkımızın 15-21 Mart dünya tüketici hakları gününü tebrik ediyorum”

(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi