Ankara Uluslararası Batıkaradeniz Birliği’nin (ANKA-BİR) "Kültür Sofrası" ismi ile geleneksel hale gelen aylık Yönetim Kurulu toplantısı video konferans sistemiyle gerçekleştirilirken,Birlik Genel Başkanı Tuncay Gençer'de, “Birlik olarak gücümüzü bölgemiz insanının öz değerlerinden alıyoruz” dedi.


Bolu, Çankırı, Sinop, Kastamonu, Karabük, Bartın ve Zonguldak İl Temsili olan STK larından oluşan Ankara Uluslararası Batıkaradeniz Birliği (ANKA-BİR) "Kültür Sofrası" ismi ile geleneksel hale gelen aylık Yönetim Kurulu toplantısı video konferans sistemi kullanılarak icra edildi. 
Moderatörlüğü Genel Başkan Yardımcısı Hasan Kaya tarafından yapılan toplantıda; yılların eskitemedigi kanaat önderi ve Birlik Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Mustafa Aydınalp, Birlik Genel Başkanı Sn Tuncay Gençer, Birlik Genel Sekreteri Dr. Yaşar Okur, Kastamonu Dernekler Federasyonu Başkanı Hasan Şen, Ankara Çankırılılar Derneği Başkanı Aydın Öksüz, Ankara Bolulular Derneği Başkanı İsa Gökmenoğlu, Ankara Karabüklüler Derneği Başkanı Zeki Tunçkaya, Ankara Sİnop İli İlçeleri Derneği Genel Başkan Vekili Burhan Akdoğan, Ankara Bartınlılar Derneği Başkan Vekili Hüseyin Bayar, Ankara Bolu Sürdürülebilir Kalkınma Dernekleri Başkanı Mehmet Bilgin, Sinoplular Federasyonu Genel Sekreteri İsmail Yılmaz, Ankara Karabüklüler Derneği Başkan Yardımcısı Cevat Yıldırım hazır bulundu.


HASAN KAYA: BÖLGEMİZİN SESİ VE NEFESİ OLDUK
Toplantının moderatörlüğünü de yapan Hasan Kaya, Hayatını Bölgemizin kalkınmasına adamış olan, aynı zamanda Birliğimizin Onursal üyeleri, kıymetli devlet büyüklerimiz Köksal Toptan, Murat Başekkioğlu, Mustafa Varank, Mehmet Ceylan, Altyapı Yatırımları Genel Müdür Yardımcısı Necdet Sünbül Beylerin toplantının hayırlara vesile olmasına yönelik mesajlarını ilettiler. 
Kaya sunumda“Hayatın zorlukları içinde, amacımız içten bir tebessümdür. Medeniyet köklerimizle on-line bağlantı kurarak, köklerimizle barışık, rüzgarlara alışık bir uyum ile mazlumun yanında yer almalı, Ülkemizin ve milletimizin hizmetkarı olmalıyız. Çünkü bütün mazlumların bizim üzerimizde hakları var. Devlet millet kaynaşması adına, çıktığımız bu kutlu yolculukta Birlik olarak çok ileri aşamaları geçtik. Derdi Dünya olanın, Dünya kadar derdi olur. Hayata mânâ ve ruh ile bakıldığında ise Başarı kaçınılmazdır. Samimiyet şiarı ile yaklaşık 2 yıl önce yola çıkarak Bölgemizin sesi ve nefesi olduk. Aşılmaz denen engelleri elbirliği ile aştık. Ancak Bölgemizin kederinin kaderi olmaması için hep birlikte daha fazla çalışan, koşan, terleyen bir anlayışta olmalıyız. Bu manada üstlendiğimiz sorumluluğun bilincinde olarak, 2021 yılının hayırlara vesile olmasını Yüce Mevla'dan niyaz ederim" dedi.


TUNCAY GENÇER: BİRLİK OLARAK SAMİMİ VE ADANMIŞ BİR İNSAN ALTYAPISINA SAHİBİZ. BİRLİK OLARAK GÜCÜMÜZÜ BÖLGEMİZ İNSANININ ÖZ DEĞERLERİNDEN ALIYORUZ
Birlik Genel Başkanı Tuncay Gençer'de yaptığı açılış konuşmasında Birlik olarak samimi ve adanmış bir insan altyapısına sahip olduklarını, Ankara’da Bölge adına lojistik ve lobi faaliyetleri yürüttüklerini, çaldıkları hiçbir kapıdan geri çevrilmediklerini belirtti. Birlik olarak Devletimizin ve Milletimizin her daim yanında olduklarını vurgulayan Gençer, STK ların gönüllülük esasına dayalı Kamu Kuruluşları olduğunu ve gücünü milletin öz değerlerinden aldıklarını söyledi. Gençer, Proje odaklı bakıştan asla taviz vermediklerini, bugüne kadar sayısız üst düzey ziyaret yaptıklarını, birçok projenin takibinde ve sonuçlandırılmasında katkılarının olduğunu, tüm iller ile tek yürek olduklarını belirterek "Aramıza yeni katılan Kastamonu Dernekler Federasyonu Başkanı Sn Hasan Şen ile Ankara Karabüklüler Derneği Başkanı Sn Zeki Tunçkaya’nın Birligimize katacağı ivme ile resme büyük bakarak kalıcı projelerimiz ile Bölge insanımızın derdine çözüm aramaya, yılmadan usanmadan çalışmaya devam edeceğiz. Bu manada kutsal yolculugumuz adına bu toplantının hayırlara vesile olmasını diliyorum" Dedi.


YAŞAR OKUR: İLLERİN TAMAMININ BENZER SORUNLARI VAR
Birlik Genel Sekreteri Dr. Yaşar Okur ise, Birliğimiz Üyesi illerin tamamının benzer sorunlarının olduğunu, birliğimizin ortak gücümüzle yetkili mercilerinden istemesini bilerek taleplerimizi karşılayabilme ihtiyacından doğduğunu, Birlik olarak proje bazlı bakış açısına sahip oldumuzu ifade etti. Bu bağlamda; Karadeniz otoyolunun Batıkaradeniz kısmının yatırım programına alınması, Adapazarı – Bartın demiryolu projesi, BAKAP Batı Karadeniz Projesi Kalkınma İdaresi kurulması, Tarımsal Kalkınma vizyonu, göğüs hastalıkları Şehir Hastanesi kurulması, Ankara(Esenboğa)-Çankırı arası hızlı tren tesis edilmesi, Ilgaz Dağının ve Çankırı Kayatuzu Mağarasının Uluslararası bir işleve sahip olması, Sinop ve diğer kıyı şeridindeki su ürünleri eylem planı, Türkiye’nin üçüncü büyük limanı olan ve Birliğimizin amiral gemisi olarak gördüğümüz Filyos Vadisi ve Mega Endüstri Bölgesi hakkında Birliğimizin farkındalık ve sonuca yönelik adımları hakkında bilgiler verdi. Okur, "Genel geçer ifadelerle hemşericilik yapmakla bir yere varamayız, amacımız , somut projeler üzerinden sonuç almaya çalışmaktır" Dedi. 


HAYVANCILIK, ORMANCILIK, BÖLGESEL TURİZM, SERAMİK, SERACILIK, FİLYOS PROJESİ, DEMİRYOLU AĞI GİBİ KONULARDA DEĞERLENDİRİLDİ

Başkanlar tek tek söz alarak değerli görüşlerini birbirleri ile paylaşıp, özellikle proje bazlı bakışın önemini vurguladılar. Ayrıca Hayvancılık, Ormancılık, Bölgesel Turizm, Seramik, seracılık, Filyos Projesi, Demiryolu Ağı gibi konularda değerlendirildi. Bugüne kadar gelinen nokta, misyon, hedef, vizyon ve stratejileri değerlendirdi. Artık sesi dinlenen ve üst makamlar tarafından görüşlerine önem verilen, milletin gönlünde yer almayı başarmış olan, ANKA-BİR'in bölgede mega/büyük/somut projeler ile var olmasının gerekliliği vurgulandı. Bölge insanının samimi, Devletçi ve milliyetçi bir yapıya sahip olmasına rağmen, hep ikinci planda kaldığı ve karar alıcı mekanizmalarda yer verilmediği belirtildi. 


MUSTAFA AYDINALP: GELİNEN NOKTA İLE ADIMLARINI SAĞLAM ATAN BİR PLATFORMUZ
Birliğin Yüksek İstişare Kurulu Başkanı olan Mustafa Aydınalp, bütün Başkanları tek tek selamlayıp, proje bazlı, insani ve vizyoner bakışları nedeni ile şükranlarını iletti. Birlik olarak kendini çok iyi bilen bir yapı oluşturduklarını, gelinen nokta ile adımlarını sağlam atan bir platform olduklarını, bugüne kadar sesi dinlenen ve üst makamlar tarafından görüşlerine kayda değer şekilde önem verilen, bölge insanımızın gönlünde yer almayı başarmış olan, Ankara Uluslararası Batı Karadeniz Birliğinin bölgesel gücü sayesinde büyük projeler ile varolmasının gerekliliğini vurgulayan Aydınalp, "Bölgesel sorunlar bölgesel güç ile çözülebilecektir. Resme büyük bakmamız ve karar alıcı makamlar nezdinde daha çok temsil edilmemiz gerekmektedir. Bu manada Birlik olarak hep vizyoner bir bakışla daha çok çalışmalıyız" dedi.

Dünya’ya yayılan ve Cumhurbaşkanımızın da sıkça kullandığı, adeta bir klasik haline gelen bölgemize ait bir kültür olan Çankırı Ahi-Yâren Selamı ile açılan Ankara Batı Karadeniz Birliği video-konferans toplantısı, aynı Selam ile sona erdi. (Haber-Ercan Demir)


Editör: Haber Merkezi