Zonguldak'ta obezite tanı ve tedavisi ile obezitede cerrahi tedaviler konulu halk eğitimi ve hasta bilgilendirme toplantısının birincisi gerçekleştirildi.

Zonguldak Valiliği ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi işbirliği ile Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda. ZBEÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metobolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı ve Üniversite Obezite ve Diyabet Merkezi Başkanı Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu çarpıcı açıklamalarda bulundu.

DÜNYADA 1 MİLYAR İNSAN AÇ, 1.5 MİLYAR İNSAN İSE OBEZ..

ZBEÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metobolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı ve Üniversite Obezite ve Diyabet Merkezi Başkanı Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu, "Dünyada 1 milyar insan aç, 1.5 milyar insan ise obez, yani obezlik daha öne çıkmış durumda. Ve çok acı bir gerçek Avrupa'da Türkiye olarak obezitede birinciyiz. Yani burada kadın-erkek açısından da bakarsak  bizim kadın cinsiyeti olanlarda obezite daha da fazla. Bu acı durum artık bize bir şeyler yapmamız gerektiğini ifade ediyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün  telkinleri doğrultusunda değil Türkiye olarak da Sağlık Bakanlığı olarak da ve kurumlar olarakta bazı eylemler gerçekleştiriyoruz.  Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Obezite ve Diyabet Merkezi olarak obezite tanı tedavi ve ihtiyaçlarını giderecek şekilde bir şekillenme yaptık. Belli bir ölçüden sonra yağ dokusu arttığı zaman sağlığımız bozuluyor bu yağ dokusunda artış ile beraber bazı riskler ortaya çıkıyor " dedi.

ÇOK ZAYIF OLMAKTA İNSAN  HAYATINI TEHDİT EDİYOR
Slayt gösterisinde  çok zayıf mankenlerin resmini gösreren ZBEÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metobolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı ve Üniversite Obezite ve Diyabet Merkezi Başkanı Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu, "Geçmişte gücün sağlığı ve verimliliğin bir göstergesi iken günümüzde çok zayıf olmak hayatı tehdit eden bir durumdur. Ne çok şişman ne de çok zayıf olmak gerekmiyor insanlar için sağlıklı olmak çizgisini yakalamak gerekiyor." ifadesini kullandı.

ANNE KARNINDA BiLE OBEZİTE RİSKİ VAR
Anne karnında bile obezite riski olduğuna dikkat çeken ZBEÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Motobolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı ve Üniversite Obezite ve Diyabet Merkezi Başkanı Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu, "Anne karnında iken bile obezite ile ilgili risklerle doğuyor  sonra yetişkin döneme geçerken bazıları zayıf bazıları fazla kilolu bazıları obez oluyor. Yıllar içerisinde sigara, tansiyon ve ritim bozuklukları, şeker hastalığı, karın yağlarında artış, metabolik sendrom, organlarda yağ birikmesi ve fiziksel aktivite azlığı, arkasından artık solunum ve kalp açısından yeterli fonksiyonu olmayan ve beslenme kalitesinde ki düşüklükleri ile beraber kişiler kalp ve damar hastalıklarına maruz kalıyor."dedi.
Toplantıda ayrıca Zonguldak BEÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi  Dr. Öğr. Üyesi  İlhan Taşdöven katılımcılara obezitenin tehlikesini anlattı.
(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi