Kanal Z'de Murat Altay'ın hazırlayıp sunduğu Zonguldak Nabzı canlı yayın programının konuğu Ak Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen oldu.

Altay'ın sorularını yanıtlayan Türkmen, ÇATES'te gelinen son durum hakkında önemli açıklamalar yaparak, kurumların, çalışanların ve halkın zarar görmemesi adına ortak akılla hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkmen, ÇATES'le ilgili soruyu şöyle yanıtladı : 

ÇATES’TE SON DURUM 

"İki yıl daha uzatma kararı vermişti santraller iki yıl daha uzatma kararı verdik. Cumhurbaşkanı veto etti, uygun degildir, 5 yıl müsade vermiştik yapsaları bu zamana kadar deyip haklı bir gerekçeyle iptal etmişti. Tabii ki, bu santrallerde çalışan insanlar var artı bu santrallere kömür veren kamu kurumları ve özel kurumlar var tek taraflı degil iki taraflı sıkıntı oluyor çalışan işçilerimiz var, 450 tane dolayısıyla bunları telefi edebilmek için şimdiden teşekkürü borç biliyorum, Eren Enerji ile beraber Emir Beyle görüştüm, orada özel şirket ve TTK'nın alınabilmesi gereken kömürü alıp ekonomik sıkıntının olmayacağını bize belirtti, hem şehrim adıma hem de kendim ona teşekkür ediyorum. Böyle bir sıkıntı çekmeyeceğiz, ikincisi bakanlık nezninde Bereket Holding'in ismi değişti, başka bir isim oluştu, onlar görüşmelerini devam ediyor,şunu bilmek lazım o santrallerin bacalarını yapan özel bir firma bu da bir süreç alıyor, o süreç içersinde yapılmasına hem milli ekonomiye hem de şahıslara zarar. Bunlara süratli şekilde yapım çalışmalarına başladılar, en erken sürede bu filtre takılır, hem milletimizin söz konusu olan sağlığı ve çevreyi kirletmeyle ilgili problemi çözeriz, hem de  insanlarımız işsiz kalmaz, hem de fabrikalarımız çalışır, elektrik üretmeye devam ederler, bütün amacımız bu. İşverenlerimizi mağdur etmek istemeyiz ama insanlarımız sağlığı önemli, en kısa zamanda kurumlarımız bunu telafi etmeye çalışıyor. Cumhuriyetin ilk termik santralidir, yıllardır büyük bir hizmet etmiştir, neticede dünya ve çevre ortamında kıymet arzı ettiği yerde insan sağlığı buna herkesin duyarlı olması lazım gereken neyse yapılması lazım. Bunları zamanında devlette iken biz filtrelerin takılması için çok çabamız oldu, bir firmaya verilmişti, yapılıyordu, firma görevini yerine getiremedi mahkemelik olundu. Mahkemeler ülkemizde uzun sürüyor, bu sürede özelleştirme söz konusu oldu. Bundan sonra herkes üstüne düşeni yapacak ve böyle sıkıntılar çekmeyeceğiz. Hem sanayiciler olarak hem de yöre halkı olarak bizde ekonomik hem de insani ve çevre duyarlılığı olarak zarar vermeyeceğiz. Ortak akılla çözülmesi gerekiyordu. İşletmelere süre verildi, duyarsız kalındı, devlet de gereğini yaptı. Anlaşma uzlaşma oldu.’’

BUNLAR HER DÖNEMDE OLUR

Türkmen, Erdemir, TTK ve kömür üretimiyle ilgili olarak da çalışanların öncelikle işi ve işyerini sevmeleri gerektiğini hatırlatarak şunları söyledi:

''Erdemir’i Kandilli’de oluşan eski hamamı oraya verdik. Onlar son aşamaya geldiler sondajlarını yaptılar,çalışmaları yaparak üretim safasına geldiler. En yakın zamanda üretime başlayacak. Buradada istihdam alanı açılacak üretim olacak. Erdemiri’nde çoğu kömür ihtiyacı oradan karşılanacak. Onun dışında bağlık projesi vardı diğer ayırdığımız projelerde var  isim isim ayırmak istemiyorum. Parselle birlikte TTK yönetimimize verilecek. Üretimi artıracağız ve istihdamı arttıracağız hem de kömür dediğimiz asıl Zonguldak'ın var oluş sebebi olan bugün için en azından demir çeliklerinde sebebi olan kömür işletmemizi en verişli şekilde ülkemizin kaynakları çıkarmaya devam edeceğiz. 

Bize TTK kurulalı bu soru gelir. Bende Maden Mühendisiyim,bizde ocakta büyüdük.  Yönetimler bunun gereğini yapıyor. Bunlar her dönemde olur. Makul gördüklerini hasta raporlarıyla beraber  yönetim bunların gereğini yapıyorlar. Hafif işlerde aşağıda çalışanın meselesi ücret meseli oluyor hafif iş diye adlandırdığımız şey şöyledir.Üretimde çalışanların belli bir yıpranma sürecinde yapamamaz hale geldiği zaman onları geriye çekerek gerideki lojistik işleri yapsınlar diye oraya çekeriz 2 3 senelik arkadaşlarımızı sakatlandı diye hemen yer üstüne iyileştim yer altına ineyim diye olunca sadece ücret alma meselesi haline gelir. Çok doğru bir olay değil geçmişte de bunun sıkıntısını çok çektik. Cumhurbaşkanımız Başbakan olduğu  zaman Kozlu’ya geldi. 2008-2009 seneleri içinde ordan çıktığı zaman üretimi 3 bin tane insan almıştık.Şunu söyledi ve bunu herkes söylüyor ilk görüp ocağa inip üretimde çalışanları görünce en helal paranın oradan olduğunu bilir. Herkes çoluk çocuğuyla helalleşerek oraya girer kolay işler değildir. Aslında ücretlerin daha fazla olması gerektiğini herkes biliyor sendikamızla bizimle hükümetimizle inşallah olması gereken ücretleri alması bekleniyor. 

Bir işyerinde işi sevmek ondan memnun olmak lazım. Ben bazen yörelerimize, beldelerimize camilere giderim yaşlı kesimle sohbet ederim. Onlara sorduğum zaman TTK'da kimse çalışmıyor gecemiz gündüzümüz yoktu ocakta kalırdık işimizi yapmadan çıkmazdık aşkla şevkle sarılma olayı vardı. Çalışan kardeşlerimize yöneticeler daha farklı gözle bakardı işin sahibi gibi işi sahiplenirlerdi ücret alıp saatimizi doldurup ordan gidelim değil bir yaşam biçimi halindeydi. Kömür işletmelerinde çalışanlar öz aile gibilerdir.Bugünün çalışma şartları daha güzel her şekilde .

Gaz olayları grizu olayları bazen ne yaparsanız yapın böyle durumların önüne geçilmiyor. Her zaman suistimal etmeye çalışan arkadaşlarımız vardır. Bunlara prim vermeden   birbirine kenetlenerek bu kömürü çıkaracağız, ülkemize sunacağız. Hem övüneceğiz hemde rızkımızı kazanacağız.''

5 YILDIZLI OTEL SEVİYESİNDE HASTANE YAPILDI

Türkmen Zonguldak İl genelinde 5 yıldızlı otel seviyesinde hastaneler inşa edildiğini belirterek şöyle dedi.

''İlçelerimize baktığımızda yeni hastanelerde yeni teknolojiyle 5 yıldızlı otel gibi Merkez de Atatürk Araştırma Hastenesi eski SSK'nın yerinde 400 yataklı bu senenin sonunda bitmiş olacak bu bakanımız söz verdiği için söylüyorum gayet sağlıklı güzel çalışmalar devam ediyor.Devrekteki 112 acil servis olsun ister Gökçebeyde ki diğer hizmetlerimiz olsun bundan sonraki ihaleleri yakın zamanda Alaplıda 50 yataklı hastanemiz olsun Kilimli deki yer tespit edememiştik şuan da yapmaya çalışıyoruz. Etrafımızda hastane problemi ve benzeri tesislerin eksikliğini hissetmeyeceğiz  aslında sağlıkta iyi durumdayız doktorlarda zaman zaman açıklarımız oluyor Özel Hastaneler açıldığı zaman yetmeme  gibi durum oluyor bunları zamanla gidereceğiz. Fakültemizde son zamanlarda sıkıntılarımız olmaya başladı. Oda ekonomik durumdan kaynaklanıyor.Yapılan tedavi hizmetleri vb hizmetleri devlet ve sağlık bakanlığı bir skala koymuştu. Ücretlendirme yapılmıştı ve bunlar fakültelerimize yetmez hale gelmişti. Sağlık Bakanlığımız bunlar üzerine çalışmalar yapıyor bu durum sadece Zonguldak’a has degil Türkiyede'ki Fakültelerimizde böyle sıkıntılar var devletin tüm kurumlarına bildirdik. Cumhurbaşkanımıza dosyasını sunduk en yakın zamanda çözülmesini kanatinde olacağını düşünüyorum. Zonguldak'ta Devlet, Üniversite, Özel Hastaneler imkansızlığını düşünmüyor seçenek var.Devlet hastanelerimiz derdimize derman olmayacak şekilde değil birbirini tamamlayan eksiklerimiz var onları gidermeye çalışıyoruz.İlerde Çocuk Doğum Hastanesini aşağıya alabiliriz bakanımızla kordine ediyoruz. ''

AÇILIK OLSAYDI HERKES DAVETLİ OLURDU

Türkmen Acil Servisi'n açılışıyla ilgili tartışmalara açıklık getirerek ziyarete gittiklerini ifade etti. Türkmen konuyla ilgili şunları söyledi.

''Biz açılış felen yapmadık. Hasan bey bir acil yaptık elimizden geldiği kadar belli tadilatlar yaparak güzel şeyler yaptık. Açılış olsaydı hem herkes davet edilirdi. Valimiz'inde gayreti ve özel sektöründe etkisi olmuştur bağışçılarımızın da büyük katkısı oldu ani bir olan hadiseydi bizde bir bakalım dedik. Şunlar gelsin bunlar gelemesin diye derdimiz olamaz biz bu güzelliği görmeye gittik herkes gitsin görsün bu bir açılış değildi. Bizim kimseyle zorumuz olamaz hepsi bizim kardeşlerimiz yapılan hepimize yapılıyor.''

ZONGULDAK EN GÜZEL VİLAYET OLMAYI HAK EDİYOR

Türkmen programda ilimizde yapılan yapılması planlanan yatırımlarla ilgili şunları söyledi:

''Köylerimizin mezarlarımızın yolunu elektriğini suyunu futbol sahalarının Göbüdeki futbol sahasının açılışına gittik köydeki eksik gibi görünen herşeyi tedarik etmeye çalışıyoruz. Köylerin canlı tutması üretim halinde olması. Köylerimize önem verip tarıma ve hayvancılığa yatırım yapmaya çalışıyoruz geçen sene özel idare anlamında 3 milyon  civarında tarıma destek verdi Özel İdare, Çaycuma’da bir tarım OSB sanayidir onunla ilgi çalımalar tamamlandı. 35'e yakın üretimci olacak orada. Tarımla ilgili büyük çapta genç çiftçilerle verdiğimiz bir para var. 2 bin tane Trabzon hurması,170 ton Buğday, 83 ton Yonca 12 ton Mısır buna benzer bir sürü tarıma değer desteğin büyük bir çapını Zonguldak'a almışız. Genç çiftçiler sayesinde iyi gidiyor.

Devlet düzen ve hukuk içerisinde işliyor kimse bunların dışına çıkma gibi bir hakkı yok. İnsanlar burada yatırım yapma üretme yerine üretilende pay alma içerisindeydi. Çok az insan yatırım yapabilme özelleştirme çıkınca kömür gibi çoğu özelleşti.Duble yollarımız artık Zonguldak'ın ihtiyaçları bitti. Tren yolumuz deniz yolumuz kara yollarımız var ihtiyaçlarımızı giderirsek hava yolumuz var Vali Bey özel idare kanalıyla başlatı.Büyük uçaklarında inebilmesi için çalışmalarımız var Filyos projesi hayatımıza geçip ihtiyaç dogarsa kendiliğinden başka havaalanı olacak.Zonguldak gelişmeye çok müsait. Yeterki biz engel olmayalım Zonguldak'ın önü çok açık Zonguldak ilk vilayetidir ve ne güzel vilayet olmayı hak ediyor.

TTK BİZİM GÖZ BEBEĞİMİZ

TTK bizim göz bebeğimizdir.  Zonguldak'ın var oluş sebebi Türkiyede tek Taş Kömürün üretildiği bugün geçmişte ihtiyacımız olan demir çeliğin ham maddesidir. Olması gereken değeri halkımızın verdiği gibi hepimiz veriyoruz yönetenlere teşekkür etmek lazım. Üretimi dünya ölçeklerine getirmek için büyük gayretin içindeler  Cumhurbaşkanımıza da özellikle teşekkür ediyorum Türk-İş başkanımız Ergün beyle beraberdik Zonguldak'ın ikinci vilayet olarak kabul ettiği için yaşadığı yer olarak kabul ettiği için bizle beraberdik yılbaşında beraber ocağa girdik insanlarımızla beraber olduk enerji bakanımızı Türk-İş başkanımız bizler hepimizin gayretiyle beraber Cumhurbaşkanımızın insiyatifiyle  1500 üretim işçisi  aldık bunun amacı dünyayla rekabet edebilmek adına ve daha fazla kömür üretimi yapmak adına ve işsiz sayısını aşağıya çekmek için. Üretimlerde belli bir miktarda artış olacak 4 katı gibi fazlalık oluşturacağı bunu yayabilirse mekanize olayını bunu yerli makinelerle yapmaya çalışıyoruz kendi sanayicilerimiz ya da bizim maden makinaları dediğimiz bizim kendi imkanlarımızla yapmanın gayreti içerisindeyiz. 30 a yakın ihtiyaçımız olan teknik elemanlarıda hükümetimizin nezdinde bakanlığımızla beraber üretimi arttırabilme adına maliyeti düşürebilmek adına yapmaya çalışıyoruz. Coğrafyamızın ve jeolojik durumumuzun el verdiği sürece bunları yapmaya çalışıyoruz neticede taş kömür tek burda çıkan karaelmas diye adlandıran emeğin başkentidir. Türkiyede hemen hemen buradan rızkını temin etmeyen insan sayısı çok azdır. Sanayimizin ve demir çeliğin  gelişmesine sebep olan kaynaktır doğru kullanmaya gayret gösteriyoruz.''

Programda işsizlik konusuna da değinen Polat Türkmen, dış güçlerin Türk ekonomisinin çökertme çabalarına değinerek şöyle dedi: 

'' İşsizlik denilen olay bu ekonomik kriz falan değil bu genel anlamda dünyanın ekonomik çevrelerin görünmeyen savaş bir gece 7 bin  8 bin dolar olur mu ama oldu enflasyonu fırlatmaya gayret ettiler ekonomik anlamda sıkıntıya sokmaya çalıştılar ama Cumhurbaşkanımız sayesinde ekibi sayesinde bunları atlattık.''

ALT YAPI SORUNLARI ÇÖZÜLECEK

Polat Türkmen Karayolu çalışmaları ve yatırımlara ayrılan ödeneklerle ilgili olarak da şunları söyledi:

''Karayolu geçmiş dönemlerde söyledim bu yıl içinde. Zonguldak gibi bir yerin 5 katrilyonu harcayabilmekte çok zayıf, yaklaşık olarak bir milyar ayrılan Mithatpaşa tüneli bağlantısı İkinci Makas kavşak projesi çalışmaları devam ediyor. 1 katrilyon bedeli Ereğli yolu devam ediyor, 2 katrilyon bedelli Zonguldak, Kilimli Saltukova yolu yapım çalışmaları devam etmektedir. Alt yapı sorunları gelecek döneme bırakmayacağız . 

spor tesisleri ile ilgili sorularımız vardı eksik olan çim sağlar vardı genlik merkezi yapmaya çalışıyoruz yapıyoruz eksiklerimiz nedir biliyoruz ve nasıl tamamalayıp çözeceğimizi biliyoruz. Gidipte boş döndüğümüz hiç bir kurum yok. Cumhurbaşkanımız bize farklı bakıyor şanslı bir İliz aslında.''

Türkmen 10 Ocak Gazeteciler Günü'yle ilgili şunları söyledi:

''Gazeteciler duyarlı insanlardır kamunun ve milletin sesidir o yüzden de çalışanın çalışmayanı olmaz çalışan gazeteciler için kahvaltı düzenlenmesi yaptık.''

AK PARTİ BELEDİYECİLİĞİ ÖNEMLİDİR 

Kanal Z'de programa katılan Türkmen Ak Parti Belediyeceliğinin farkını görüleceğini söyleyerek şu görüşleri ifade etti:

''Ümitsiz olacak karamsar olmak için hiç birşeye gerek yok zaten birşeyi pozitif istemek bir şeyin yarısıdır. Diğer yarısı gayret ve çabadır. Yeterki birliğimizi muhafaza edelim biz Belediye olarak CHP'de AK Parti’ye geçmiştir bunu halk hissedecek. Hemen heyecanıyla yatırımıyla herşeyiyle Zonguldak halkı kazanacak bizi destekleyin bunu göreceksiniz becerisiyle kabaliyeti gençliği  heyecanı olan bir Belediye Başkanımız hemde iktidarıda görecekseniz. Bize gelen giden olanları hepsini yapıyoruz İsmail Eşref o dönemde geliyor Cumhurbaşkanımız geliyor o zaman hastenelere İstabul’dan tankerlerle su getiriyoruz nerdeyse kolera vakası gerçekleşecek. İsmail Eşref’in yanına uğrayıp Karabük’e gidiyoruz dedik. Bu susuzluğun gidermek için Doğanlı Barajını yaptık. Zonguldak halkını hizmet eden proje varsa biz onun yanında devam edeceğiz İktidar Partisi iktidara hükümete daha çok güvenerek daha çok proje üretiyor. Bu yüzden daha çok hizmet ediyor. Ak Parti Belediyeciliği önemlidir Zonguldak adına doğru değerlendirmek istiyoruz.Kim nereye çivi çakmışsa Zonguldak adına samimi hepsini tebrik ediyorum teşekkür ediyorum Zonguldak halkına selamları hürmetlerimi diliyorum.''

Editör: Haber Merkezi