Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka Kanal Z ekranlarında yayınlanan Zonguldak’ın Nabzı programına konuk oldu.

Kısıtlı süresi olmasına rağmen Kanal Z’ye vakit ayıran Zonguldak  halkıyla Kanal Z aracıyla buluşan Nazlıaka, Şehre gelir gelmez nabız tuttum.Zonguldak’ın iyi yönetilmediğini biliyoruz.Pandemi döneminde Zonguldak halkı çok mağdur edildiğini belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka,Kadın dayanışması ve gücünden ülkeyi yönetenler rahatsızlık duyduklarını belirterek şunları söyledi:

‘Şehre gelir gelmez nabız tuttum.Zonguldak’ın iyi yönetilmediğini biliyoruz yerelde.Zonguldak’taki insanlarımızda son zamanlarda belediyenin yetersizliğini daha yoğun yaşamışlar kar yağışında yolların temizlenmemesi,tuzlanmaması,son dönemdeki elektrik ve su kesintileri Zonguldak halkını mağdur etmiş.

ZONGULDAK’A GELMEK BABAMLA BAĞ KURMAK GİBİ

Zonguldakla kuvvetli bağlarım var babam maden mühendisi burada görev yapmıştı.Cumhuriyetin kalkınma hamleleri döneminde sondaj çalışmalarını Türkiye’ye adepte etmek için Fransa’da eğitim alıp Türkiye’ye adepte etmiş olan emeğiyle mücadeleci olan bilinen bir kişiydi madenci babam.Zonguldak’a gelmek babamlada bağ kurmak gibi oldu.

DEVLETİN MALI DENİZ YEMEYEN KERİZ GİBİDİR

Babamdan A4 kağıdı isterdim ödev için kızardı bana bu devletin kağıdı git satın al derdi.Şimdi  devletin malı deniz yemeyen keriz anlayışıyla karşılayınca tabi o dönemin cumhuriyet hamlelerini yapıldığı dönemdeki kamu çalışanlarınıda farkı görebilmek adına bir örnek.

COVİD 19 AŞISI VARSA ŞİDDETİNDE AŞISI VAR

Covid 19 nasıl bir aşısı varsa şiddetinde aşısı var.Oda eşitliktir.Şiddetin türleri var ekonomik,psikolojik ,cinsel,fiziksel şiddet ve daha da vcar.Türkiye’de kadınlar ekonomik şiddetten mağdur ediliyorlar.Pandemi döneminde hem evde yükleri arttı hemde ekonomi şiddeti arttı.Kadın istihdamı düştü aynı zamanda.Kadın istihdam ettiği en çok sektör hizmet sektörüydü en çok kapatılan sektördür.Türkiye’de her iki kadından ikisi kayıp dışı çalışıyor.Kadınlarda sendikalaşma oranı düşük.Tarım sektöründe %80’e varan kayıp dışıdır ve iş güvenliği olmadan çalıştıkları için zor şartlarda çalışan kadınlarımız var.Biz yeniden eşit adil özgür Türkiye inşaat etmek istiyoruz.Son 19 yıl içerinde AK Parti döneminde yeni haklar kazanmayı bırakın var olan haklarını savunmaya çalışmaya başladı.Zor olmaya başladı.Türkiye’de kadınlar dışarıda yürürken korku içindedir.

AK PARTİ’NİN ÇABASI YOK

Bir projemiz var onu hayata geçirdik.Kadının seçme seçilme hakkının 86 döneminde bu proje çerçevesinde kadınlara dokunmaya devam ediyoruz.

Her şehirde kadın kollarımız var onlarda çalışmalarına devam ediyor.Kadının yaşantılarına karışmasınlar.Başörtülü başka partili kadınsa vitrin mankeni diye tanımlanıyor.Şiddetle kınıyorum bu tabirleri.Günde 3 kadından biri şiddete mağruz kalıyor.Kadınlarımız ölüyor katlediliyor ve bunlar şüpheli ölüm olarak kalıyor.Biz burada kadınlar için çaba gösterirken neden AK Parti’nin bu çabası yok.Çünkü onlar eşitliğe inanmıyor.

7’24 KADINLARIMIZ BİZE ULAŞABİLİYOR

Ne yazıkki Türkiyede kadınlar geri planda bırakılıyor.

7/24 faaliyet gösteren bir çağrı merkezi kurduk.444 82 85 numaralı hattı arayanlar buradan her türlü destek alabiliyorlar. Ücretsiz hukuki destek imkanı sunuyoruz

Eşitlik için ciddi adımlar atılması gerekiyor.Kadınların adı artık bakanlıktan bile silindi.CHP çalışması var toplumun yarısı kadınlar oluşturuyorsa parlementonun yarısında kadınlar olmalıdır çalışması yapacağız.Meclise sunacağız.

KADINLARIN EN EŞİT OLDUĞU YER AKADEMİK YERLER

Kadınlar en eşit olduğu yer akademik yerlerdir.Kadınlar neden rektör dekan olamıyor denilirse.Görünmez tavanlara çarpıyor.Ama bunları yıkıp hayata geçirip başaracağız.

BAROLARLA İŞ BİRLİĞİ YAPARAK ŞİDDET GÖREN KADINLARIMIZ DESTEK ALABİLİYOR

Barolarla protokoller imzalayarak iş birliği yaparak şiddet mağdurlarının ücretsiz destek alamaları için çabalıyoruz.Bugün burada Zonguldak Barosuyla görüşmemiz olacak,umarım onlarda bu iş birliğini imzalayacağız.

ÜLKEYİ YÖNETENLER KADINLARIN GÜCÜNDEN RAHATSIZLIK DUYUYOR

Kadınların %86’sı haklarını koruma konusunda kadın hareketi güveniyor,%52’side kadın derneğine üye olmak istiyor.Kadın dayanışması ve örgütlü gücü bu kadar kabul edilmiş durumda o yüzden olsa gerek ülkeyi yönetenler kadınların bu örgütlü gücünden rahatsızlık duyuyorlar.

HABER:ESRA AYDIN

Editör: Haber Merkezi