Zonguldak Liman Başkanı Ali Görkem: "Zonguldak Karadeniz’de ticaret hacmi gelişen nadide şehirlerden biridir" dedi.
1 Temmuz Denizcilik ve Kapotaj Bayramı sebebiyle açıklama yapan Ali Görkem, Zonguldak'ın  TTK Zonguldak limanı, Eren Enerji limanı ve kurulum aşamasında olan Filyos Liman ve geri saha projesi ile Karadeniz’deki ticaret hacmini büyük bir üstünlükle eline geçirdiğini belirterek şunları söyledi:

"Kabotaj hakkının Türk bayrağına ve ulusuna verildiği tarih olan “1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 94 üncü yıldönümünün ülkemiz ve tüm denizcilerimize hayırlı olmasını diliyorum.  1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren kabotaj kanunu ile, sadece bağımsızlığımız ve denizlerimizdeki hükümranlık haklarımız perçinlenmemiş, aynı zamanda denizciliğimizin gelişmesi için de, bir dönüm noktası olmuştur. Dünyanın en büyük deniz ticaret filosuna sahip Yunanistan’ın yanı sıra İtalya ve İspanya gibi denizci ülkelerin AB’ye girişte kabotaj hakkı konusunda azami süre muafiyet uygulayarak kabotaj haklarını tek ellerinde tutmuştur. Ülkelerin bu davranışı kabotaj hakkının ne kadar önemli olduğunun da bir göstergesidir. Ülkemiz; Asya ile Avrupa arasında köprü vazifesi gören, Karadeniz, Ege ve Akdeniz gibi stratejik öneme sahip denizlerle çevrilidir. Bu denizleri birleştiren iki önemli suyoluna ve bir iç denize sahip olması, tarih boyunca bunların çevresinde yaşamış çeşitli uygarlıkları barındıran, stratejik konumu gereği günümüz dünyasında önemi daha da artan bir ülke konumundadır. Unutulmamalıdır ki, üzerinde yaşadığımız coğrafya denizci olmayan devletler ile sırtını denize dönen milletleri asla affetmemiştir. 
Konuya bölgesel olarak baktığımızda ise; Karadeniz’de ticaret hacmi gelişen nadide şehirlerden biride Zonguldak’tır. TTK Zonguldak limanı, eren enerji limanı ve kurulum aşamasında olan Filyos liman ve geri saha projesi ile Karadeniz’deki ticaret hacmini büyük bir üstünlükle eline geçirmiştir. 

Bu üstünlükleri göz önünde bulundurduğumuzda ve Zonguldak ta ilk limancılık faaliyetlerinin 1896 yılında başladığı düşünüldüğünde, Zonguldak halkının sektörde hak ettiği yer ve tecrübe açıkça görülmektedir. Bu nedenle, Zonguldak’ın gerek sosyal gerekse ekonomik olarak gelişmelere hazırlıklı olması, bölgesel olarak bu pastadan gereken payı alması gerektiği açıktır.
Ayrıca; tüm dünyada yaşanan salgın hastalık nedeni ile ilan edilen pandemi dönemi ekonomik ve sosyolojik açıdan ülkeleri derinden etkilemiştir. Bu süreçte, bir çok sektör faaliyetlerini durdurmak zorunda kalırken, denizcilik faaliyetleri hız kesmeden yoluna devam etmiştir. Ülkelerin kendi içlerine kapanması ile birlikte uçuşlar ve sınır kapıları kapatılmış olmasına rağmen her türlü ihtiyaçlar deniz yolu ile sağlanmıştır. Bu dönemde, Zonguldak-Ukrayna seferi yapan ro-ro gemileri ve diğer yük gemileri çalışmalarına devam etmiştir. Liman mülki idare amirliği koordinesinde gümrük, sahil sağlık, deniz polisi, gemi acentası ve başkanlığımız eşgüdüm halinde hareket ederek hiç bir sorun yaşamadan sıkıntılı süreç atlatılmıştır.

ABD TARİHİNDE BİR TEK OSNANLI'YA VERGİ ÖDEMİŞTİR
ABD'nin tarihinde denizlerdeki hakimiyeti sebebiyle bir tek osmanlı'ya vergi verdiğini belirten Zonguldak Liman başkanı Ali Görkem sözlerine şu şekilde devam etti:
"Sözlerime son verirken okumuş olduğum bir makaleden alıntı yapmak istiyorum. ABD’nin atlas okyanusu ve Akdeniz’de ticaret yapmaya çalıştığı 1700 lü yılların sonlarında Osmanlı donanması denizlere hakimdi. O dönemlerde beylerbeyi olan Cezayirli hasan paşa bu denizlerde ABD donamasına kök söktürüyordu. En nihayetinde ABD 1795 yılında Osmanlı devleti ile anlaşma yapmayı kabul etti. Yapılan Trablus anlaşmasına göre; Cezayir’de ki esirlerin iadesi, atlas okyanusu ve Akdeniz’deki ABD gemilerine dokunulmamasının bedeli olarak 642 bin Osmanlı altını vermeyi kabul etti. Bu anlaşma 1818 yılına kadar devam etti. Trablus anlaşması Osmanlıca imzalanmış olup, ABD’ nin yabancı bir dilde yaptığı ilk anlaşma özelliğindedir ve bu anlaşma ile ilk defa ABD bir devlete vergi ödemeyi kabul etmiştir. Bu uygulama, ecdadımızın geçmişte dünya denizlerine hakimiyetine yalnızca küçük bir örnektir.      
Bu duygu ve düşüncelerimle, başta cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere; piri reisi, Barbaros hayrettin paşayı, piyale paşayı, kılıç ali paşayı, oruç reisi, emir çaka beyi, Turgut Reisi, Hasan Paşa’yı ve daha nice Türk denizci şehit ve gazilerimizi saygı ile anıyor, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramımızı şahsım ve bakanlığım adına kutluyorum. Katılımınızdan dolayı şükranlarımı sunuyorum"

(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi