Gökçebey ilçesinde, 2018 yılında yıkılan ve inşaata başlanılacağı söylenmesine rağmen henüz ihalesi bile gerçekleştirilmeyen ‘Gökçebey Ortaokulu’ için, okulun öğrenci ve velileri, Çamurlu Köprü üzerinden, Cumhuriyet Meydanı’na doğru bir yürüyüş düzenleyerek sürüncemeli süreci protesto etti. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, yaşanılan mağduriyet hakkında, yetkililere “artık bu mağduriyete son verin!” çağrısında bulunarak, gerçekleştirilen eylem hakkında da;

“Bugün gerçekleşen bu eylem, daha öncesinde defalarca yetkileri göreve çağırmamıza ve konuyu Meclis gündemimize taşımamıza rağmen, sürüncemede bırakılan, netlik kazandırılmayan, büyüdükçe büyüyen bir soruna karşı haklı bir halk tepkisidir.” Değerlendirmelerinde bulundu. 

Milletvekili Yavuzyılmaz konuya ilişkin yaptığı açıklamasında;

“Bilindiği üzere Gökçebey Ortaokulu, 2017 Nisan ayında boşalttırılarak, depreme dayanıklı olmaması nedeniyle yetkililerce yıkılmış, eğitim görmekte olan 417 öğrenci, 442 öğrencinin hâlihazırda okumakta olduğu Gökçebey Atatürk İlkokulu binasına yönlendirilerek, ikili eğitim (sabah-öğlen) yapılmak zorunda bırakılmıştı. 

Yıkılan okulun yerine 24 derslikli yeni bir okul inşa edilmesi kararı alınmıştı ancak aradan geçen yaklaşık 2 yıllık süreçte, yeni okul inşaatı bir türlü başlamadığı gibi, o dönemde ‘bütçesinin hazır olduğu’ beyan edilmesine rağmen inşaatı da bir türlü ihaleye çıkamadı. Önümüzdeki kış mevsiminde, öğrencilerimizin yarısı sabah hava karanlıkken okula giderken, diğer yarısı da akşam hava karanlıkken okuldan çıkacaktır. 

Konuyla ilgili, 24 Aralık 2018 günü, Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürü'yle yaptığım görüşme neticesinde; ‘önümüzdeki bir ay içinde, yeni okul inşaatında ihaleye hazır hale gelineceği, bir ay süreyle zemin güçlendirme çalışmaları yapılacağı, yaklaşık 300 gün süresince de inşaatın süreceği’ bilgisini almıştım. Fakat aktarılan bilginin aksine okul inşaatı aradan geçen yaklaşık 2 yıla rağmen adım atılmadı. Bu durumda öğrencilerin eğitim motivasyonları ve konsantrasyonları olumsuz etkileniyor. Öğrenciler, öğretmenler ve aileleri açısından zor günler son bulmadığı gibi, mağduriyetleri de kalıcı hale geldi.”

“Soru Önergemize yanıt dönülmedi” 

Sorunu geçtiğimiz dönemlerde de dile getirdiğini ancak meclise verilen önergelere dahi yanıt dönülmediğini belirten Yavuzyılmaz,

“Konuya ilişkin olarak 02.07.2019 tarihinde TBMM’ye sunduğum yazılı soru önergesine halen yanıt dönülmedi. Anayasa ve meclis içtüzüğüne göre önergenin 15 günlük süre içinde yanıtlanması gerekiyordu. Önergemizde, ‘okulun ihale onayının Bakanlıkça neden verilmediğinin, onayın verilmemesinin sebebinin ekonomik kriz mi yoksa Bakanlıklar arası bir koordinasyon sorunu mu olduğunun, arazinin devletin veri tabanında okul arazisi olmaktan çıkartılıp çıkartılmadığının’ sorularına aradığımız yanıtlar karşısında ise Bakanlık sessizliğini koruyor.”
İfadelerine yer verdi. 

İşte, CHP’li Yavuzyılmaz’ın, Bakan Selçuk’tan yanıt alamadığı o sorular

1.    Gökçebey Ortaokulu’nun ‘ihaleye çıkabilir onayı’ neden henüz verilmemiştir? Bu onayın verilmesi Bakanlığınızca neden bekletilmektedir?

2.    Gökçebey Ortaokulu 2019 Zonguldak İl Yatırım Programı’na alınmış mıdır? İnşaatı için gereken bütçe hazır mıdır? Hazırsa bütçe ne kadardır?

3.    Maliye Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında bir koordinasyon sorunu mu vardır? İhaleye çıkabilir onayı bu uyumsuzluk veya koordinasyon sorunu sebebi ile mi verilememektedir?

4.    Gökçebey Ortaokulu İnşaatı, ülkemiz derinleşen bir ekonomik krizin içerisinde olduğundan mı başlatılamamakta, ihale edilememektedir?

5.    Bakanlığınızca Gökçebey Ortaokulu’nun inşa edilmesi planlanmakta mıdır? Planlama yapılmış ise inşaatın başlatılacağı açık tarihin tarafıma bildirilmesini talep ediyorum. İnşaatın başlaması ile okulun eğitim öğretime başlaması arasındaki süre ne kadardır?

6.    Gökçebey Ortaokulu arazisi başka bir kurum veya bakanlığın yetkisine devredilmiş midir? Bu arazi hala “okul arazisi” olarak mı gözükmektedir?

7.    Gökçebey Ortaokulu ile birlikte Zonguldak’ta ihale onayı bekleyen başka projeler var mıdır? Varsa bu projeler hangileridir?

Editör: Haber Merkezi