Zonguldak Kapuz Tersane bölgesinde denizden çıktıktan sonra evine gitmek için tren yolundan karşıya geçmek zorunda kalan 16 yaşındaki genç kıza, Zonguldak - Karabük seferini yapmakta olan yolcu treni çarparak, genç kızın ciddi şekilde yaralanmasına sebep oldu. Dün itibariyle meydana gelen kazada can kaybı olmazken, yaşananlar aylar öncesinde bölgedeki güvenlik sorununa dikkat çeken ve önlem alınmasını isteyen CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın yaptığı uyarıyı akıllara getirdi. 

Yavuzyılmaz, geçtiğimiz aylarda kazanın gerçekleştiği Orta Kapuz bölgesinde incelemelerde bulunmuş ve kaldırılan üst geçidin yerine ivedilikle yeni bir üst geçit konulması için ilgili tüm kurumları göreve çağırmıştı. Konuyu ayrıca TBMM gündemine taşıyan ve görev aldığı Kit Komisyonunda, TCDD Genel Müdürü'ne bizzat ileterek, can güvenliği sorunu olduğunu vurgulayan Yavuzyılmaz’ın bu çabalarına karşın henüz önlem alınmamış olması korkulanı başa getirdi.

Yavuzyılmaz, 29 Ağustos 2018 tarihinde, TCDD Genel Müdürlüğü’ne “Zonguldak Orta Kapuz ve Tersane Bölgesinde halkın güvenli ulaşım sorunu” başlığıyla verdiği dilekçesinde sorunu dile getirmiş ve ilgili yere uyarı levhaları ve üst geçit konulması gerektiğini kuruma bildirmişti. Dilekçenin ayrıca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na, Zonguldak Valiliği’ne, Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü'ne ve TTK Genel Müdürlüğü olmak üzere tüm ilgililerine dağıtılmasını isteyen Yavuzyılmaz, konunun, vatandaşın can güvenliği açısından önemine dikkat çekmiş ve mevcut haliyle tren hattının kazaya davetiye çıkarttığını vurgulamıştı.

6 Aralık 2018 tarihinde TCDD'nin denetlendiği Meclis Kit Komisyonu toplantısında da bölgedeki üst geçit ve ikaz eksikliklerini dile getiren Yavuzyılmaz, konuya ilişkin;

 "Zonguldak’ta Orta Kapuz ve Tersane bölgesinden geçen rayların üzerinde insanların sahile, denize girilen bölgeye ulaşmasını sağlayan Devlet Demiryollarının eski bir üst geçidi vardı. Bu kaldırıldı. Kaldırılınca, tabii, sahile giden ve gelen insanların tren raylarının üzerinden geçmek suretiyle bir tehlikeyle karşı karşıya gelmeleri durumu oluştu. Bununla ilgili ben Zonguldak Valimizle görüştüm ama kendisinin şu anda bir kararnameyle yeri değişti. Yeni valimizle görüşeceğiz. Bu konuyla ilgili soru-istem dilekçesi verdim, Demiryollarından da geldi, dedi ki: “Bu üst geçitten sorumlu olan Türkiye Taşkömürü Kurumu bunun bakımını yapmadığı için bunun da bir tehlikeye dönüşme riski vardı, bu buradan kaldırıldı.” Kaldırıldı ama yerine bir şey konulmadı. Yani Devlet Demiryolları bunu belediyenin yapması gerektiği yönünde bir ifadede bulunmuş ama bunu kaldırırken bir eş güdüm olması yani kaldırıldığı anda yenisinin oraya konulabilme imkânının, devlet kurumları ve belediyelerle koordineli olarak bu işlemin yapılması gerekirdi, yani “Ben kaldırdım, o koyarsa koyar, koymazsa koymaz.” diye bir şey yok. Vatandaş aynı vatandaş. Vatandaş, kurumların da belediyelerin de hepimizin de vatandaşı. Sizlerden de tren kazalarına ilişkin olarak, topluma daha fazla güven vermek için daha dikkatli olmanızı yine halkımız adına rica ediyorum." ifadelerini kullanmıştı.

‘MİLLETVEKİLİ TEKRAR UYARDI’

“Dün Orta Kapuz bölgesinde yaşanılan üzücü kaza, bizlere bir kez daha, can güvenliği noktasında atılmayan önleyici adımların eninde sonunda daha büyük problemler olarak karşımıza çıktığını göstermiştir. Genç bir kardeşimizin yaralandığı bu kaza yaz sezonu da dikkate alındığında daha büyük bir olası facianın habercisidir. Bu sorunun çözümü noktasında yaptığımız çağrılar yanıt bulana kadar bir milletvekili olarak çabamız devam edecektir. Kurumları ivedilikle göreve davet ediyorum.” Açıklamalarında bulundu..


Editör: Haber Merkezi