Bilinen evrensel gerçek; Demokrasi önce yerelden filizlenir, sonra ülke geneline kök salar. Bunun içinde bağımsız, özgür ve kendi ayakları üzerinde durabilen yerel basının varlığı ön koşuldur. Demokrasinin ilk basamağı olan yerel birimlerde halk ile yöneticiler arasında köprü görevi üstlenen yerel gazeteler bu yönü ile demokrasinin önemli parçasıdır. Yerel gazeteler, kalkınmışlığın gelişmişliğin ve demokrasinin en önemli göstergelerindendir. Yerel gazeteleri güçlü olmayan, şehirler de güçlü değildir. O şehirlerde çoğu şeyler, halkın istediği gibi değil, halka hükmedenlerin arzuladığı şekilde gerçekleşir ve uygulanır. Haklının değil, güçlünün dediği olur. Yerel gazeteler, öncelikle bunun için vardır. Halkın isteklerini dile getirir, güçlünün değil, haklının sesi olmak için çaba harcarlar. Bunu da ancak, halk adına gazetecilik yapan, gücünü halktan alan yerel gazeteler ve gazeteciler yapabilir. 

Yerelde gazetecilik yapmak, büyük özveri gerektirir. Yerel gazeteler çok kısıtlı imkanlarla ve güç şartlarda yayınlanır. Çok sayfalı, renkli, ihtişamlı değillerdir belki, ama her satırı o yöreyi anlatır. İçindeki haberin tamamı yayınlandıkları şehre aittir. O gazeteleri ‘yerel’ yapan da, zaten bu yönleridir. Gazete bayisinden belki daha ucuza ve daha çok sayfalı cicili bicili bir gazete alabilirsiniz, ama içinde siz yoksunuzdur, komşunuz yoktur, belki yaşadığınız şehirden sadece bir iki haber vardır. Ülke gündemine dair fikir edinebilirsiniz, ama yaşadığınız şehirde neler olup bittiğini, o gazetelerden tam olarak öğrenemezsiniz. Ertesi gün de durum değişmez.

Yerel basın üstlendiği sorumluluk ve işlevselliği itibariyle ulusal basının önünde yer alır.

Ve daha da önemlidir.

Neden?

Toplumsal kimliği ile önem kazanan yerel basın;

Demokrasi kültürünün yerleşmesinde ve sağlıklı işlemesinde,

Kamuoyunun özgürce oluşmasında,

Demokratik çok sesliliğin gelişmesinde,

Kültürel mirasın korunmasında önemli bir rol oynar.

Alt yapı oluşturur.

O bölgenin ticari, sosyal ve ekonomik gelişimini içeren bilgi ve belgelerin yazılımı ile arşiv olma özelliği çıkar ortaya.

İlk basamaktır.

Halkla yönetim arasındaki köprüdür.

Yerel gazeteler yayımlandıkları yerin insanlarıyla iç içe hatta onlardan bir parçadır.

İnsan doğal olarak yaşadığı yerdeki olaylar ve gelişmeler hakkında bilgi edinmek, sorunlarına karşı çözüm üretmek-istemek-sesini duyurmak ister.

Yerel basın bu bağlamda çok önemli bir konum arz eder.

İnsanların gözü, kulağı olur.

Bir yerel gazeteyi yaratmak ve yaşatmak,

Emek, zaman ister.

Azim ve maddi güç ister.

Heyecan ve coşku da…

Yerel gazetelerin, ne bir siyasetçiyle, ne bir finansörle, ne de bir ideolojik zümre ile göbek bağı olmamalıdır ki, tamamıyla halk adına yayıncılık yapabilsin. Bu kadar ciddi bir öneme haiz olan yerel gazeteler, başta kendi şehrimizde olmak üzere Türkiye´nin pek çok ilinde zor günler geçiriyor. Ekonomik sebeplerle artan maliyetler nedeniyle tabiri caiz ise kurtuluş mücadelesi veriyor. Büyük ekonomik zarara rağmen direnmeye çalışıyorlar.

YEREL BASIN, DEMOKRASİLERİN YEREL UNSURLARIDIR

TBMM kürsüsünde yerel gazetelerin önemini en iyi anlatan konuşma olan, Aydın Milletvekili Bülent Tezcan’ın 19 Nisan 2012’de yaptığı konuşmasının bir bölümünü yayınlamak istiyorum:

"Değerli arkadaşlar, hemen hemen birçoğumuz, buraya Parlamento sıralarına gelmeden önce şöyle veya böyle bulunduğumuz bölgede siyaset yaptık. İlçe örgütlerinde çalıştık, il örgütlerinde çalıştık, siyasetin belli kesimlerinde görev aldık. Şöyle o günlere dönüp bir bakalım istiyorum. Siyaseti nerede öğrendiğimize bir bakalım. Basınla ilişkilerin nasıl kurulabileceği konusunda eğitimimizi nereden aldığımıza bir bakalım. 

Bu çerçevede baktığımızda, eminim hepiniz şunu göreceksiniz: Yerel basınla ilgili birçok şey söyleyebiliriz, yerel basın hakkında akademik birçok şey söyleyebiliriz, araştırmaya dayalı birçok şey söyleyebiliriz; ama kendi kişisel, siyasal tarihimize dönüp baktığımızda şunu göreceğiz ki hepimiz, yerel basın siyasetçilerin staj yeridir. Staj yaptığımız yerlerdir oralar. Oralarda siyasetin stajını yaptık. Oralarda basın açıklamasının nasıl yapılacağını öğrendik. Oralarda basın toplantısının nasıl yapılacağını öğrendik. Daha bizim sesimizi Türkiye basınına taşıyacak kadar meşhur isimlere sahip değilken, bulunduğumuz bölgede bizi tanıtanlar o basın kahramanlarıydı, yerel basın çalışanlarıydı, yerel gazetelerdi. 

Evet, yerel basın, demokrasilerin yerel unsurlarıdır, yerel anlamda en önemli unsurlarından birisidir. Bütün sıkıntılarına rağmen, bütün zorluklarına rağmen çok önemli bir unsurudur demokrasinin hem yerel demokrasinin hem de o bölgede genel demokrasiye katkıda bulunma sürecinde ama hepsinden öte bizim için, siyasetçiler için çok özel bir önemi vardır. Yerel basın, yerel siyasetin okuludur arkadaşlar, siyasetin okuludur, orada öğrendik birçok şeyi. Onun için, hiçbir şey için olmasa dahi sırf bu sebeple yerel basına borcumuz var değerli milletvekili arkadaşlar." 

ENGEL OLUNSUN

Aynı zamanda Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti (ZGC) Genel Sekreteri ve uzun yıllardır yerel basında görev yapan bir gazeteci olarak diyorum ki;

Yeni Yargı Paketi’nde yer alan icra ve iflas ilanlarının gazetelerde yayınlanma zorunluluğunun kaldırılması girişimi biz Anadolu basınına vurulmuş büyük bir darbe niteliğini taşımamaktadır.

Zaten yerel gazeteler zor durumda birde icra iflas resmi ilanların yayınlanma zorunluluğun kaldırılacak olması

Can çekişen yerel basının çok daha kötü duruma düşmesine ve çok sayıda yerel gazetenin kapanmasına sebep olacaktır.

Buradan milletvekillerine sesleniyoruz

Lütfen buna engel olun