Çatalağzı Belediyesi Zabıta Amiri Engin Taşdemir Zabıta Haftasını kutladı. 

Taşdemir;” Zabıta Teşkilatı, Osmanlı Devleti tarafından Kent merkezlerinde düzeni sağlamak amacıyla ilk defa 1826 yılında, “İhtisap Nazırlığı” adı altında kuruldu. Günümüzde yetkileri genişletilerek hizmet vermeye devam ediyor.

Belediye Zabıtası, Beldenin düzenini muhafaza eden, Belde halkının esenlik,sağlık ve huzurunu koruyan ,yetkili organların bu amaçla alacakları kararları uygulayan Belediyenin kolluk kuvvetidir. Belediye denilince halkın aklına ilk olarak, Belediye Zabıtası gelmektedir. Zabıta halk arasında özellikle manav ,kasap, lokanta, bakkal v.b. yerleri denetleyen belediye görevlisi olarak tanınmaktadır.Polis ve Jandarmadan sonra halkla doğrudan ilişkide bulunan ve insanların günlük yaşamlarını etkileyen işlemleri yapan,eylemleri gerçekleştiren kolluk güçlerinden biri de belediye zabıtasıdır.

Belediye yasası, belediyelerin görevlerini üç ana küme etrafında toplamıştır.Bu görevler belde halkının sağlık,esenlik ve refahını temin etmek ile düzenini korumaktır.Aynı yasa belediye zabıtasının görevini,belediye sınırı içinde beldenin düzen ve sağlığını sağlamak ve korumak;bu çerçevede verilen emir ve yasakları uygulamak, cezaları infaz etmek olarak belirtilmiştir.Belediye yasası dışında,Zabıtaya bir çok yasa,yasa gücünde kararname,tüzük ve yönetmelik ile çeşitli görevler verilmiştir.


Bu çerçevede,belediye zabıtasının temel olarak;”yürütme ve “denetim” nitelikli görevler yerine getirdiğini söylemek mümkündür.Bir başka deyişle,belediye zabıtası,kent ve beldenin düzen ve sağlığını düzenlemeye ilişkin belediye yönetimi tarafından verilen kararları yürütmekte;kent ve beldenin düzen ve sağlığını koruma yönünde ise yürütme görevini yerine getirmektedir.

Dünyamızı ve Ülkemizde görülen Covid 19 salgını ile mücadelede de Bilim Kurulumuzun tavsiyeleri, Bakanlıklarımızın ve İl-İlçe Umumu Hıfzıssıhha Kurullarının belirlediği 
*Maske 
* Mesafe 
*Temizlik kuralları baş da olmak üzere tüm kurallara uyarak bu salgında kurtulması ve bu salgın hastalığında gece gündüz demeden çalışan Zabıta Teşkilatımız mevcut kadrosu ile en iyisini uygulama gayreti içinde görevini yapmaktadır. 194 Yıllık geçmişe sahip olan Zabıta  teşkilatımızda görev yapmış tüm personelimizin ve vefat edenleri de rahmetle anarak, 

Zabıta Teşkilatımızın kuruluşunun 194.Yıldönümünde, İnsanların daha huzurlu, mutlu bir yaşantı sürdürmesi için gece gündüz demeden çalışan tüm meslektaşlarımın, Zabıta haftasını kutlar, çalışmalarında başarılar dilerim.”dedi.

(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi