Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof.Dr. Melih Geniş, "2021-2022 Eğitim Döneminde Karşılıksız Burslu Öğrenci Alımını Sürdürecektir" dedi.

Türkiye’de Maden Mühendisliği Eğitimini Başlatan Bölüm olarak tarihe geçen Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nin Maden Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof.Dr. Melih Geniş, bölüm hakkında önemli bilgiler verdi.
CEVHERİMİZ SENSİN burs projesini başlattıklarını belirten Prof.Dr. Melih Geniş, şu bilgileri verdi;


"Türkiye’de Maden Mühendisliği Eğitimini Başlatan Bölüm olarak Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü 2021-2022 Eğitim Döneminde Karşılıksız Burslu Öğrenci Alımını Sürdüreceğiz.

İLK 5 TERCİHİNDEN BİRİNİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ’NDEN YANA KULLANARAK BU BÖLÜMLERE YERLEŞİRLERSE, KENDİLERİNE KARŞILIKSIZ BURS VERİLECEK

Türkiye İhracatçılar Meclisi Maden Sektör Kurulu'nu oluşturan İstanbul Maden ihracatçıları Birliği, Ege Maden İhracatçıları Birliği ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) arasında imzalanan ve 2020-2021 eğitim-öğretim yılında hayata geçen CEVHERİMİZ SENSİN burs projesi kapsamında; Türkiye'nin en başarılı 80 bin öğrencisinden 146'sı üniversite bölüm seçiminde ilk 5 tercihinden birini Maden Mühendisliği’nden yana kullanarak bu bölümlere yerleşirlerse, kendilerine karşılıksız burs verilecektir.

Söz konusu CEVHERİMİZ SENSİN burs projesine göre:
https://www.cevherimizsensin.com/

- Üniversite sınavında ilk 50 bine giren ve Maden, Jeoloji veya Cevher Hazırlama Mühendisliği bölümlerini ilk 5 tercihi arasında kazanan öğrencilere asgari ücret oranında ve aylık 2 bin 104 lira olacak şekilde burs verilecek.
- Başarı sıralaması 50 bin ila 65 bin arasında olanlara aylık 1.052 lira,
- Başarı sıralaması 65 bin ila 80 bin arasına olanlara ise aylık 701 lira burs verilecek.

Burs miktarı, her eğitim-öğretim döneminin başında yeni asgari ücret oranına göre revize edilecektir. 2021 YKS Tercih Kılavuzunda ZBEÜ Maden Mühendisliği Bölümüne verilen kontenjan sayısı 15’tir.

Ülkemizde sistematik anlamada maden mühendisliği eğitimi Zonguldak’ta başlamıştır. Maden ve Sanayi Mektebi adı altında maden ve sanayi (endüstri) mühendisi yetiştirmeyi amaçlayan bu üniversite 1924 yılında açılmıştır. Dönemin uluslararası düzeyde saygın Fransız ve Alman öğretim üyelerince modern eğitim araçları kullanılarak maden mühendisi yetiştiren bu kurumdan ülke madenciliğine öncülük eden pek çok mühendis yetişmiş, aralarında Sıtkı Koçman gibi ülkemiz sanayisine yön veren pek çok işadamı çıkmıştır. Aralarında Cumhuriyet döneminin ünlü şairlerinden Behçet Kemal Çağlar’ın bulunduğu öğrencilerince de 10. Yıl Marşı kaleme alınmıştır.

1924 yılından 1975 yılına değin çeşitli isimler altında aralıklı da olsa Maden mühendisliği eğitimi sürdürülmüştür. Maden mühendisliği eğitimi daha sonra 1975 yılında hizmete giren Zonguldak Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisinde, isim değişikliğiyle 1982 yılında Hacettepe Üniversitesine bağlı Mühendislik Fakültesi olarak devam etmiş, 1992 yılında açılan diğer fakülte ve yüksekokullarla birlikte “Zonguldak Karaelmas Üniversitesi” kurulmuş ve bu üniversitenin ismi 2012 yılında “Bülent Ecevit Üniversitesi” olarak değiştirilmiştir. Son olarak 2018 de üniversitenin adı "Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi" olarak değiştirilmiştir. Üniversite bünyesinde Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü olarak eğitime devam edilmektedir.

Maden Mühendisliği Lisans programı 4 yıllık bir eğitimi kapsar. Öğrenciler üniversite bünyesinde hizmet veren hazırlık okulunda isteğe bağlı bir yıl süreli olarak yabancı dil (İngilizce) hazırlık eğitimi alabilmektedirler.

Bölümde Lisansüstü Eğitim, 1985 yılında Yüksek Lisans Programı ile başlamış, 1990 yılında da Doktora Programı açılmıştır. Maden Mühendisliği eğitimine kayıtlı öğrenci sayısı 160 civarındadır. Yüksek Lisans ve doktora programına kayıtlı öğrenci ise 40 adettir. Bölümümüz tercihlerinde yabancı uyruklu öğrencilerin çok yoğun ilgisi bulunmakta ve yabancı uyruklu öğrenci kontenjanları dolmaktadır.

Maden Mühendisliği lisans programı Mühendislik Dekanları Konseyi (MÜDEK) tarafından 2009-2017 yılları arasında akredite edilmiştir. Maden Mühendisliği eğitim programı, BOLOGNA Süreci (tüm Avrupa'da yükseköğretim ve akademik konularda standartlar geliştirmek, farklılıkları en aza indirgeyerek eğitim sistemlerini bağdaştırmak ve Avrupa'da birbiriyle tam uyumlu bir yükseköğrenim alanı yaratmak amacıyla oluşturulmuş bir program) ve ülkemiz ihtiyaçları da göz önüne alınarak, gelişmiş ülke standartlarında modern madencilik teknik ve süreçlerine uygun biçimde yenilenmiştir.

Akademik eğitim, 7 profesör, 1 doçent, 2 doktor öğretim üyesi ve 4 araştırma görevlisi tarafından sürdürülmektedir. Sürdürülen eğitim programı, bölümde bulunan Kaya Mekaniği ve Tabaka Kontrolü Laboratuvarı, Havalandırma ve Kendiliğinden Yanma Laboratuvarı, Maden Mekanizasyonu ve Kazı Mekaniği Laboratuvarı, Cevher ve Kömür Hazırlama laboratuvarı yanı sıra Fen Edebiyat Fakültesi Fizik ve Kimya Laboratuvarlarında yapılan uygulamalarla desteklenmektedir. Öğrencilerimize staj yapacakları işyerleri bölüm tarafından sağlanmakta, staj sırasında barınma gibi ihtiyaçları imkânlar dâhilinde temin edilmektedir.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi genelinde ve Mühendislik Fakültesi’nce izlenen öğrenci odaklı kaliteyi esas alan eğitim ve öğretim öğrenciler arasında yüksek düzeyde memnuniyet yaratmaktadır. Üniversitenin, aralarında kapalı yüzme havuzu, kapalı spor salonu ve tenis, futbol ve basketbol gibi çeşitli açık alan spor olanaklarının yanı sıra, 24 saat açık kütüphane/çalışma salonları ve kantin olanakları ile birlikte öğrenciler sosyal ve güvenli bir ortamda eğitim alabilmektedir.

Ülkemiz madencilik sektörü kapsamında; maden arama işlerinde, altın, gümüş ve bakır gibi metal madenciliğinde, açık işletme veya yeraltı işletme şeklinde kömür madenciliğinde, çeşitli cevher ve kömür zenginleştirme tesislerinde, TKİ, TTK, MTA, ETİ Bakır, Park Teknik, HEMA, MİGEM-ETKB, İmbat A.Ş. gibi çeşitli kamu ve özel kuruluşlarda, ayrıca, mermercilik, tünelcilik, taş ve çakıl ocakları, agrega hazırlama tesisleri, demir-çelik sanayi ve çimento sektörleri ile maden makinaları üretim ve pazarlaması gibi pek çok alanda ve akademisyen olarak çalışan başarılı mezunları bulunan ZBEÜ Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümünün mezunları iş bulmada güçlük çekmemektedirler. Ülkemizin gelişmekte olan en önemli bir sektörlerinden biri durumundaki madencilik ve ilgili alanlarında maden mühendisi istihdamı zorunlu olup, geçen 10 yıl içinde Maden Mühendisliği Bölümlerinin kontenjanlarının yeniden düzenlenmesi nedeniyle de maden mühendisi ihtiyacında artışlar başlamıştır. Bu nedenle 2021 yılında bölümden 10 adet öğrenci mezun olmuş ve hemen işe yerleşmiştir."
(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi