Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Abdurrahman Canlı, Zonguldak‘ta kayıtlı 70 bin kovan arıdan 300 ton bal üretimi gerçekleştirildiğini söyledi.

Ünü ve kalitesi her geçen gün yayılan Zonguldak kestane balı üreticilerinin yüzü bu yılda güldü. Zonguldak kestane balı üreticileri geçen yılki bal rekoltesinin yakalayarak bu yıl da 300 ton balı 
üretimini başardılar.

Zonguldak‘ta 300 ton kestane balı üretimi yapıldığını açıklayan Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Abdurrahman Canlı; “İklim sapmasına rağmen bal rekoltesi geçen yılın çok altında olduğunu söyleyemeyiz. Bu yıl geçtiğimiz yıl olduğu gibi bal rekoltesinde bir sonuç elde edildi. 300 ton bal üretildiğini öngörüyoruz. Zonguldak arıcıları olarak beklentimiz 500 tondu. Fakat arının gelişim şartları ve havanın gelgitleri nedeniyle ve kestane balı üretiminin tarihinin 25-31 Mayıs tarihlerinden Haziranın 12'sine uzamasına ve 15 günlük bir sapma söz konusu. Arı ve yavru takviyesi yapanları takvimi bu yıl şaştı. İklim şartlarında ki gelgitler sebebiyle bu yıl ancak geçtiğimiz yıl kadar üretim yapılabildi.
Bu yıl bal üretiminde ilçeler arasında değişiklik yaşandı. Ereğli ve Alaplı İlçelerinde bal rekoltesi iyi derecede iken Zonguldak Kilimli bölgesinde bal rekoltesi ise düşük seviyede kaldı.
Bölgelerde yaşanan değişimlere rağmen bal üretimi geçtiğimiz yıl düzeyinde gerçekleşti. Zonguldak'ta 70 bin kovan kayıtlı arı bulunmaktadır” dedi.
(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi