Yatırımlarda 3. Bölge teşviklerinden yararlanan iller arasındaki Zonguldak, 21 Ağustos 2020 tarihli 31220 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkındaki Karar'da yapılan değişikliklerle, ilçe bazlı teşvik kapsamına alınarak avantajlı konuma geçti. Yeni düzenlemeye göre, Zonguldak 3. Bölgede kalmasına rağmen Kilimli ve Gökçebey ilçeleri 01.01.2021 tarihi itibariyle 4. bölgede yer alacak olup bu ilçelerde kurulacak OSB’ler bir alt bölge(5.Bölge) desteğinden faydalanacak.

Düzenlemeyle ilgili açıklama yapan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu başkanı Metin Demir ”Zonguldak ilçe bazlı teşvik sistemiyle avantajlı konuma geçmiştir. 21.08.2020 tarihli ve 31220 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ‘‘Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar’’da Zonguldak ilinde bulunan Kilimli ve Gökçebeyilçelerinde gerçekleştirilecek yatırımların bir alt bölge desteği olan 4. bölge desteklerinden, bu ilçelerde kurulacak olan organize sanayi veya endüstri bölgelerinde yapılacak yatırımların iki alt bölge desteği olan 5.bölge desteklerinden yararlanmasına karar verilmiştir. 

Buna göre, 4. Bölge olarak kabul edilen Kilimli ve Gökçebeyilçelerinde gerçekleşecek yatırımlarda;

KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti ve yer tahsis uygulamasının yanında,

-Vergi indirim oranı %70

-Yatırıma katkı oranı %30

-Sigorta primi işveren hissesi desteği 6 Yıl süre ile %25

-Faiz desteği TL’de 4 Puan ve dövizde 1 Puan olarak uygulanacaktır. 

Kilimli ve Gökçebey ilçelerinde yapılacak yatırımlar organize sanayi veya endüstri bölgeleri içinde olursa;

KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti ve yer tahsis uygulamasının yanında

-Vergi indirim oranı %80

-Yatırıma katkı oranı %40

-Sigorta primi işveren hissesi desteği 7 Yıl süre ile %35

-Faiz desteği TL’de 5 Puan ve dövizde 2 Puan olarak uygulanacaktır.

İlçe bazlı teşvik sistemi ile birlikte, planlama çalışmalarına başladığımız Gökçebey-Devrek Organize Sanayi Bölgesigirişiminin önemi bir kat daha artmış, bu konudaki çalışmaların hızlandırılması daha da önem kazanmıştır. Arsa yönünde dezavantajlı olan Kilimli İlçemizdeki tüm yöneticilerin, Organize Sanayi Bölgesi konusunda çözüm arayışına girmeleri de elzemdir. Zonguldak’ın ilçe bazlı teşvik kapsamına alınmasında emeği geçen İlimiz milletvekilleri Sayın Polat Türkmen, Sayın Ahmet Çolakoğlu ve Sayın Hamdi Uçar’a, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ederiz” dedi.

Editör: Haber Merkezi