Madencilik geçmişine 150 yılı aşkın süredir sahip olan Zonguldak,kömür üretiminin azalmasına paralel olarak şehir nüfusunun hızla gerilediği belirtildi.

Aynı zamanda üniversitedeki öğrenci sayısında düşüş olduğunu kaydeden Kent Konseyi Başkanı Hakan Kutoğlu, Madencilik geçmişine 150 yılı aşkın süredir sahip olan Zonguldak,kömür üretiminin azalmasına paralel olarak şehir nüfusunun hızla gerilediği belirtildi.

Kutoğlu: ''Bloomberg BusinessWeek’te yayınlanan habere göre 2010 yılında yaklaşık 620 bin olan Zonguldak nüfusu geçtiğimiz yıl 519 bine kadar düştü. Bunda madenlerde çalışanların sayısında yaşanan düşüşün önemli payı var. 30-40 yıl önce 50 binleri bulan maden işçisi sayısı, bugün 10 binler seviyesine düşmüş durumda. Türkiye Taşkömürü Kurumu bünyesinde yaklaşık 9 bin çalışan var ve bunların ancak 7 bin-7 bin 500’ü madende kömür çıkarmak için çalışan işçilerden oluşuyor. Özel sektör madenlerinde de çalışan sayısı ise bin 500-2 bin aralığında.'' dedi.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİ SAYISINDA DA AZALMA VAR

Üniversite öğrencisi sayısında da azalma var.Zonguldak ekonomisini dönüştürmeye yönelik çabalar ise bugüne kadar sonuç vermezken, Şehirdeki üniversitenin beklenen gelişmeyi gösterememesi, bunun işaretlerinder biri. Zonguldak, 1992’de Karaelmas Üniversitesi ismiyle kurulup 2012 yılında Bülent Ecevit Üniversitesi ismini alan üniversiteye ev sahipliği yapıyor. Şehrin ekonomisine kurulduğu günden beri katkı sağlayan üniversitenin öğrenci sayısında son yıllarda yaşanan azalma ise dikkat çekiyor. Önceki dönemlerde üniversitenin rektör yardımcılığı görevinde de bulunan Zonguldak Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu,ilginç veriler paylaşıtı.

Kutoğlu, özellikle fakültelerin öğrenci sayısındaki azalmaya dikkat çekiyor ve üç yıl önce 850 civarında öğrencisi bulunan mühendislik fakültesinde sayının 300’lere kadar gerilediğini belirtiyor. “Gerek çevre kirliliğinin şehirde yarattığı sorunlar gerekse ekonomideki daralma nitelikli insanların da Zonguldak’ı terk etmesine neden oluyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi