Zonguldak’ta Müze Haftası kutlama töreninde konuşan Vali Erdoğan Bektaş, “İzi olan, etkisi olan, imajı olan bir şehir burası. Zonguldak sıradan bir şehir değil. Zonguldak şartlarında belki başka şehir yoktur. Burada yaşanan her şey bizim geçmişimiz. Geleceğe bu topraklarından alınan verilerle yürüyeceğiz. Neyimiz varsa hepsi değerlendirip bir bütün olarak sunabilmeyi, hedefi olan bir şehir olmak için imajı şekillendirmeyi başarmalıyız.” dedi.

Müzeler Haftası nedeniyle Zonguldak Maden Müzesi'nde tören düzenlendi. Törene,Vali Erdoğan Bektaş, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, Türkiye Taşkömürü Kurumu Müdürü Kazım Eroğlu, İl Kültür Müdürü Vekili Hayrettin Şahin, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, GMİS Genel Eğitim ve Teşkilat Sekreteri Tayfun Demir, daire müdürleri ve çok sayıda davetli topluluğu katıldı. Vali Bektaş müzenin açılış kurdelasını kesmesinin ardından geleneksel Türk halk oyunları giysileri sergisini gezdi ve sergi hakkında bilgi aldı..Törende sırasıyla Müze Müdürü Tahir Aksekili, Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Kazım Eroğlu, Zonguldak Belediye Başkanı Dr Ömer Selim Alan ve son olarak da Vali Erdoğan Bektaş konuşma yaptılar.

TAHİR AKSEKİLİ: 10 BİN ZİYARETÇİ HEDEFİNE YAKLAŞIYORUZ

Zonguldak Maden Müzesi Müdürü Tahir Aksekili yaptığı açılış konuşmasında 10 bin ziyaretçiye yaklaştıklarını ve Türkiye'nin sayılı müzesi olmayı hedeflediklerini ifade etti. Aksekili konuşmasında şunlardı söyledi:“Türkiye’ de her yıl 18 Mayıs tarihinde Müzeler Günü kutlanır. 18 Mayıs; Uluslararası Müzeler Konseyi tarafından Uluslararası Müzeler Günü” olarak kabul edilmiş olup UNESCO tarafından da tüm Dünya’da 18 Mayıs günü ° Müzeler günü” ilan edilmiştir. Ülkemizde ise Uluslar arası düzeyde tüm dünya ile uyumlu bir kutlama birliğinin sağlanması amacıyla bakanlığımızca 2011 yılından itibaren bu etkinliğin 18 Mayıs Uluslar arası bir düzeyde kutlanması kararlaştırılmıştır.Bugün düzenlenen etkinliklerle Kültür Varlıklarımızın tanımı, korunması, onarımı ve özenle saklanarak gelecek nesillere aktarılabilmesi ile ilgili bilinçli bir kamuoyu oluşturulması amaçlanmaktadır.ICOM 2019 Müzeler günü için "Kültürel Miras Olarak Müzeler: Geleneğin Geleceği" temasını seçmiştir.Müzelerin toplumdaki rolü değişiyor. Bir zamanlar durağan kurumlar olan müzeler, kendilerini daha interaktif, izleyici odaklı, topluma yönelmiş, esnek, adapte olabilen ve hareketli bir hale getiriyorlar. Müzeler, yaratıcılığın bilgi ile birleştiği, ziyaretçilerin de beraber üretebildiği, paylaştığı ve birbirleriyle etkileşimde olduğu plâtformlar olarak işlev gören kültürel merkezlere dönüşüyor. Bu sebeple 2019 Uluslararası Müzeler Günü teması “Kültürel Merkezler Olarak Müzeler: Geleneğin Geleceği” olarak seçildi.İlklerin kenti olan Zonguldak bir ilke daha ev sahipliği yapmaktadır. Zonguldak Maden Müzesi, madeni, madenciliği, emeği kısaca bu kenti anlatan müzemiz kendi bünyesinde ilkleri barındırmakta veya ilklere sahne olmaktadır. Belkide başlı başına müze olabilecek EKİ RADYO EVİ bölümü bunlardan biridir.Bugün gerçekleştirdiğimiz" Geleneksel Halk Oyunları Kıyafetleri Sergisi'"de Türkiye müzelerinde bir ilktir.Kentimizin ve müzemizin özellikleri bize de yeni görevler ve sorumluluklar yüklemektedir. Bu sorumluluk duygusuyla Müdürlük olarak kısa-orta ve uzun vadeli hedefler belirledik.3 yıl olarak düşündüğümüz kısa vadede kurumsal yapıyı oturtup, yıllık ortalama 10.000 ziyaretçi sayısına ulaşmak vardı. Birkaç ufak eksiklerimiz olsa da bu hedefe ulaşmak üzereyiz.Orta vadedeki hedefimiz müzemizi daha interaktif hale getirerek Avrupa Konseyi Avrupa Müze Forumu (EMF) tarafından her yıl verilen yılın müzesi ödülüne aday bir müze yapmaktır. Bu hedefe ikinci 3 yıllık periyotta müzenin 6. Yılında ulaşmayı hedefliyoruz.Uzun vadede ise müzemizi aynı zamanda bir eğitim kurumuna dönüştürerek ülkemiz için önemli bir hizmet merkezi haline getirmektir. Bu hedef için 10 yıllık bir süreç öngörüyoruz.Bu hedeflere yürürken öncelikle bu müzenin yapımında emeği geçen herkese bizlere her daim yol gösteren İl Kültür ve Turizm Müdürümüze, Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürümüze, Belediye Başkanlığımıza ve Sayın Valimize Teşekkürü borç biliriz”

KAZIM EROĞLU: TÜRKİYE’DE BU MÜZENİ BAŞKA BİR ÖRNEĞİ YOK

Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Kazım Eroğlu’da yaptığı konuşmada Zonguldak Maden Müzesi’nin Türkiye'de başka bir örneğinin bulunmadığını ifade ederek, müzenin kuruluşunda kurum olarak büyük bir katkı sunduklarını ifade etti. Eroğlu konuşmasında şunları söyledi:“Bu müzenin yapılışındaki, inşasındaki mevcut süreçte yoğunluğa şahit olanlardan biriyim. O dönemde elimizde olan, bulabildiklerimizi, bu işin görünmeyen kahramanı Ekrem Murat Zaman’dır. Beraber mesai arkadaşıydık. Birlikte bulabildiklerimizi verdik. Var olan arkadaşlarla da kendisini buluşturduk. Emeği geçen bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum. Ben buna benzer ir müzeyi Bochum’da gördüm. Bütün gönlümle şunu söyleyebilirim. Çapı itibari ile kesinlikle yurt dışındaki müzeleri aratmayacak özellikte bir müze. Ben herkese teşekkür ediyorum. Bölgemiz için çok güzel bir varlık. Hep beraber güzelleştirebilirsek, öteleyebilirsek ne mutlu bize”

SELİM ALAN: MÜZEYİ DAHA İYİ TANITMALIYIZ

Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan’da yaptığı konuşmada müzenin tanıtımda yetersiz kaldığına dikkat çekerek,”Bundan sonra tüm yetkililer olarak müzenin tanıtımı için elimizden geleni yapacağız ve müzemize sahip çıkacağız" dedi. Selim Alan konuşmasında şunları söyledi:“18 Mayıs Müzeler Günü’nü kutluyorum. Tebrik ediyorum. Bizleri bir araya getiren arkadaşlara teşekkür ediyorum. Zonguldak’ın bir evladı olarak bir şey söylemden edemeyeceğim. Burası hakikaten çok değerli. Genel müdürümüzün dediği gibi dünyada eşli benzeri az olan bir müze. Bizi tarihimiz, kültürümüz, her şeyimiz kömür. Hep beraber sahip çıkmalıyız. Belediye başkanı olarak söylemiyorum. Vatandaş olarak şunu söylüyorum; ben ne yazık ki protokol gezileri haricinde hafta sonları buraya hiç gelmedim. Ama teşvik edildiğini de görmedim, reklamını da görmedim. O yüzden bu saatten sonra hepimizi, bütün yetkililer buradayken bu işe biraz daha eğilelim. Özellikle kültür ve turizm noktasında. Ama öncelikle Zonguldaklıyım diyen herkesin burayı görmesi gerekiyor. Herkesin görmesi gerekiyor. Ben belediye adına söz veriyorum. Sizlerden destek istiyorum. Zonguldak’ımıza yapılan böyle güzel Avrupa çapında yapıları, varlıkları paylaşalım. Gösterelim. Zonguldak’ın tarihini Zonguldak’ı bilmeyen insanlara iyi aktarmamız gerektiğini düşünüyorum. Müzeler Günü’nüzü kutluyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

VALİ BEKTAŞ: ZONGULDAK MADENDEN ÖNCE YOKTU. MADEN VAR OLDU. SONRA ZONGULDAK VAR OLDU

Vali Erdoğan Bektaş yaptığı konuşmada Müze Haftasını kutladığını ifade ederek şunları söyledi:“Çocuklarımıza ve yeni nesillere öğretmemiz ve anlatmamız gerekiyor. Bulundukları coğrafyanın, bulundukları şehrin geçmişi hakkında bir fikri olması lazım. Bunu yapma şekli müzelerdir. Koklaşabilir kömür madeni ülkemizde sadece Zonguldak’ta çıkıyor. 150 yılı aşan bir geçmişe sahip. Koklaşabilir bir özelliğe sahip olunca doğrudan sanayi ile ilişkilendiriliyor. Bizim sanayi geçmişimizle de alakalı. Kömür ile çelik üretimi başlamış. Önce kendimiz üretememişiz, dışarı göndermişiz. Sonra kendimiz üretmeye başlamış ve bugünlere gelmişiz. Zonguldak madende önce yoktu. Maden var oldu. Sonra Zonguldak var oldu. Şehirlerin varlıklarını, potansiyellerini tasnif ederken şehirlere bu şekilde önemli yerlerine göre sınıflandırıyorlar. Türkiye’nin en eski termik santrali nerede Zonguldak’ta, ÇATES’dir. Eski ÇATES’in binası şuanda devre dışı. Zonguldak için değerlendirmeyi bekleyen bir varlık olarak orada duruyor. Yıllardır Zonguldak’ın kömüre bağlık olmadan çıkarılması için turizm devreye alınmaya çalışmış. Üzülmez Kültür Vadisi bunlardan birisidir. O konuda da çalışmalar devam ediyor. Gökgöl Mağarası var. Turizme açılmış, tanıtılmamıştır. Onun dışında Zonguldak’ın plajları var, mağaraları var, şelaleleri var, ormanları var. Aslında Zonguldak’ın turizm potansiyeli mevcuttur. Bu potansiyeli görünür yapmak için gayret gösterilmesi gerekmektedir. Zonguldak’a yerli yabancı turistler geliyor. Zonguldak’tan neyi görmeden dönmek istersiniz diye sorunca, onlar maden ocağını görmek istiyorlar. 100-15 yıllık geçmişi olan, ciddi süreçlerden geçmiş, ciddi sosyal yaralara sebep olan, çeşitli kazalarla gündemi meşgul etmiş, yani izi olan, etkisi olan, imajı olan bir şehir burası. Zonguldak sıradan bir şehir değil. Zonguldak şartlarında belki başka şehir yoktur. Burada yaşanan her şey bizim geçmişimiz. Geleceğe bu topraklarından alınan verilerle yürüyeceğiz. Neyimiz varsa hepsi değerlendirip bir bütün olarak sunabilmeyi, hedefi olan bir şehir olmak için imajı şekillendirmeyi başarmalıyız. Her türlü bu girişimin içerisindeyiz. Bu müzenin oluşmasında geçen herkese teşekkür ediyoruz.”Törenden sonra emekli maden mühendisi Ekrem Murat Zaman, kömür havzasında kültürel birikim maden müzesi sunumunu, iş güvenliği uzmanı Şükran Uzunkırömeroğlu, karanlığın unutulmuş sesi EKİ radyosu adlı sunumunu gerçekleştirdi.Müzik dinletisinin ardından Müze ve eğitim ocağı gezisi ile program sona erdi.

(Haber: Ercan Demir)

​​​​​​​

Editör: Haber Merkezi