Zonguldak’ta 137 bin çalışana karşılık 160 bin emekli bulunuyor.Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı Mustafa Sarıoğlu, “Zonguldak’ta neden emekli çok da çalışan sayısı az. Emeklinin çok olması emeklinin suçu değil. Binlerce insanı kendi isteği dışında zorunlu emeklilik yasasıyla sokağa attılar. Bu geçmiş iktidarlar döneminde oldu. Şimdi bittik yandık diye çağıranlar bağıranlar o zaman hiç düşünmeden bizi sokaklara attılar” dedi.
Emeklilere konut yapmak amacıyla TOKİ için yer istediklerini belirten Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı Mustafa Sarıoğlu şunları söyledi:

BİNLERCE ÇALIŞANI GEÇMİŞ İKTİDARLAR ZORLA EMEKLİ ETTİLER
Zonguldak'ta yer altı maden ocaklarında çalışanlar 1994 yılında zorunlu emeklilik yasası ile birlikte binlerce insanın sokağa attılar. Yani geçmiş iktidarlar döneminde işyerlerini küçülttüler genç çalışanları emekli ettiler. Biz kendi isteğimize emekli olmadık, Zonguldak'ta 137 bin çalışan ve 160 bin emekli varsa bu geçmiş iktidarların düşünmeden işyerlerine küçültüp binlerce insana sokağı atmasından kaynaklandı.160 bin emeklinin yaşadığı Zonguldak'ta en az 160 bin emekli çocuğunun da Zonguldak dışına o tarihten bu yana gittiğini biliyoruz. Şu anda Mevcut iktidarımız 1500 civarında Türkiye Taşkömürü Kurumu'na maden işçisi alacak ve alımlar önümüzdeki günlerde başlıyor. İnşallah o işler alındıktan snra çalışan sayısı daha da artacak. Tabiî ki dileğimiz daha çok işçinin alınmasıdır. Türkiye’ni kömür madenine ihtiyacı var ve Zonguldak'ta milyarlarca ton kömür yerin altında duruyor. Bu kömürün yerüstüne çıkartılarak ülke ekonomisine katkı sağlaması, fayda sağlaması gerekiyor. Neden emekli çok da çalışan sayısı az. Emeklinin çok olması emeklinin suçu değil inlerce insanı kendi isteği dışında zorunlu emeklilik yasasıyla sokağa attılar. Bu geçmiş iktidarlar döneminde oldu. Şimdi bittik yandım diye çağıranlar bağıranlar o zaman hiç düşünmeden bir sokaklara attılar. Tabii ki biz kendi isteğimizle emekli olmadık”

BU DÖNEM HER İKİ DİNİ BAYRAMDA VERİLEN 1000 LİRA İKRAMİYENİN ASGARİ ÜCRET SEVİYESİNE ÇIKARTILMASINI VE AÇLIK SIRI ALTINDA MAAŞ VERİLMEMESİNİ İSTİYORUZ
Bu dönem her iki dini bayramda verilen 1000 lira ikramiyenin asgari ücret seviyesine çıkartılmasını istediklerini belirten Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı Mustafa Sarıoğlu, “Biz emekliler olarak 160 bin emeklinin Zonguldak'ta özellikle önümüzdeki dönemde mevcut iktidar ve muhalefet milletvekillerine emeklerimizin insanca yaşayabilmesi için beraberce omuz omuza mücadele her durumda mücadele vereceğiz. Geçen dönem Zonguldak milletvekillerimize Sayın bakanımızı ve başbakanımız ile görüşerek emeklerimizin maaşlarının iyileştirilmesi konusunda büyük mücadeleler verildi. Bir kısmı alındı. İnşallah bu dönemde Sayın Milletvekili Polat Türkmen ve diğer milletvekillerimize beraber bakanımızla görüştük ve önümüzdeki günlerde de görüşmelerimiz devam edecek. Bu dönem her iki dini bayramda verilen 1000 lira ikramiyenin asgari ücret seviyesine çıkartılmasını, emekliye verilen zammın yeterli olmadığını, tüfe oranı ile verilen zamların pazardaki pahalılıkla uyuşmadağını biliyoruz, Devlet İstatistik Enstitüsü'nün belirlediği bir açlık sınırı var ve bu açlık sınırı 2000 lira civarında. Biz açlık sınırı baz alırsın ve en azından emekli 2000 lira civarında taban maaşı olsun istiyoruz .Onun dışında prim gün sayısına göre maaşlarımızı düzenlenmesini talep ediyoruz. Bu konuda Sayın milletvekili Polat Türkmen ile beraber ki geçen dönemi Özcan ulupınar beraberdik Sayın bakanımıza çıktık ve görüşmeler devam ediyor. İnşallah önümüzdeki günlerde daha hızlı bir şekilde çalışmalar devam edecek diyorum” dedi.

BELEDİYELERDEN EMEKLİLERE TOKİ İÇİN YER TAHSİSİ İSTİYORUZ
Emeklilerin toki’nin konut yapabilmesi için belediyelerden yer tahsisi beklediklerini belirten Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı Mustafa Sarıoğlu, “Şimdi bizim Zonguldak'ta 160 bin emekli olarak önümüzdeki yerel seçimlerde belediyelerden talebiniz ne diye soruyorsunuz. Belediyelerden talebimiz şudur. Biz bütün aday adaylarını kabul ediyoruz. Şu anda bizi ziyaret ediyorlar. Şu ana kadar AK Parti belediye başkan adayı ve ilçe başkanı geldiler ve bir de projelerini anlattılar. MHP adayı geldi ve projelerini anlattı var. Önümüzdeki günlerde diğer siyasi partiler adaylarını da dinleyeceğiz proje bakacağız ona göre değerlendirme yapacağız.Bir yaşadığımız belde, ilçe ve merkezde emeklilerin oturabileceği, dinlenebileceği, gazete okuyabileceği, insan gibi yaşayabileceği yerlerin yapılması, halk otobüslerine ücretsiz bindirilmesini, her konuda emeklilere destek verilmesini talep ediyoruz kendilerinden. Biz de seçimi bir hafta kala usulüne uygun bir şekilde emekli arkadaşlarım da çağrıda bulunacağız ve şu anda dikkatlice adayları izliyoruz. Ben mevcut iktidar muhalefet Zonguldak milletvekili hem de buradan sesleniyorum. Biz onları ziyaret ederek dosyalarımızı verdik. Başka Sayın Polat Türkmen, kendilerine emekliler adına teşekkür ettik ve önümüzdeki günlerde çok hızlı bir şekilde gerek intibak yasamızın çıkması, gerek TOKİ' ye yer verilmesi konusunda belediye başkan adaylarını bu konuda dinliyoruz. Bir de TOKİ yetkileri Belediye yer tahsis ettiği takdirde TOKİ biliyorsunuz konut yapıyor. Biz bunların Tabii ki değerlendireceğiz. Emeklerimize bayramda alınacak ikramiyeler asgari ücret seviyesinde olmasını, açlık sınırı altında maaş verilmemesini talep ediyoruz. Bu konuda bize destek olan milletvekillerimiz var. İnşallah önümüzdeki günlerde iktidarı muhalefeti omuz omuza vererek mecliste ağırlımızı hissettirerek en kısa zamanda emeklilere bekledikleri müjdeler verilecektir diye umut ediyoruz. Önümüzdeki günlerde Sayın Belediye başkan adaylarımızı, milletvekillerimizin bize sundukları projelere göre daha geniş açıklamalar yapacağız” dedi.
(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi