Zonguldak'ta 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle tören düzenlendi.

Vali önünde düzenlenen törene Zonguldak Belediye Başkan Yardımcısı Erol Yılmaz Gençlik Spor İl Müdürü Hakan Yüksel Aile ve Sosyal hizmetler İl Müdürlüğü Veli Köktürk, Muharip Gaziler Derneği Başkanı Necmettin Cantaş, AK Parti Zonguldak ili engelliler komisyon Başkanı Mevlüt Akkaya, İl Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aldoğan, Genel Maden Sendikası Genel Başkanı Hakan yeşil, AK Parti İl Başkanı Muammer Avcı, Milliyetçi Partisi İl Başkanı Varol Demirköse ile ilimiz genelinde bulunan engelli dernek başkan ve yöneticileri katıldı.
Törende, Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi Başkanı Hüseyin Şirin tarafından anıta çelenk sunuldu.

Ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal marşımız okundu. Bu esnada Milli Eğitim Müdürlüğü'ndeki görevlendirilen öğretmenler tarafından işaret dili ile de İstiklal marşı icra edildi.
Bayrakları göndere ise İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Özel Eğitim Okulu'nda eğitim gören özel öğrenciler tarafından çekildi.

Günün anlam ve önemini içeren konuşmayı Türkiye sakatlar Derneği Zonguldak şubesi başkanı Hüseyin Şirin yaptı.
Şirin konuşmasında engellerin sorunlarının çözüm beklediğini belirterek şunları söyledi:

"Başkan Şirin’in açıklaması şöyle: 
“Birleşmiş Milletler tarafından alınan bir kararla 1992 yılından itibaren 3 Aralık tarihi Dünya engelliler günü kabul edilmiştir. Bu şekilde engellerin sorunlara, beklentilerinin dünya kamuoyu ile paylaşılmasına, toplumda farkındalık yaratılması ve çözüm üretmesi gerekenlerin uyarılmasına çalışılmaktadır. Uluslararası sözleşmeler ve ulusal düzenlemelerle engellilerin yaşamına daha iyi hale getirme, hayata eşit katılımını sağlama yönündeki çabalar bir kez daha gözler önüne serilmektedir . Engelli hakları yönünden Türkiye’de iki temel düzenleme yapılmıştır. Engelliler için devrim tarihinde 2005 yılında 5378 sayılı engelli hakları hakkında kanun yürürlüğe girmiş ve ardından 2008 yılında birleşmiş milletler engelli hakları ne ilişkin sözleşmenin ulusal mevzuatımızın bir parçası olmuştur. Ancak bu olumlu gelişmeler, gündelik yaşamda istenilen sonuçları tam olarak ulaşılmasına sağlamamıştır. Türkiye sakatlar derneği Zonguldak Şubesi olarak elimizde engellilere yönelik faaliyetlerimize devam ediyoruz. Sayın belediye başkanımızın yer desteğiyle bahçelerimizin katkılarıyla 2 buçuk sene önce bitirip hizmete geçirdiğimiz dernek binamızda faaliyetlerimizi daha etkin bir şekilde sürdürüyoruz. Derneğimiz, engellere yönelik kamusal haklar konusunda iyilerimizi bilgilendirmek ve her türlü yazışmalarında destek verilmektedir. İhtiyaç sahibi engellere Ortes, protez ve tekerlekli sandalye temininde imkan dahilinde destek vermektedir. Sağlık raporları Dünya sağlık örgütü ölçütlerine göre düzenlenmeli, bu şekilde engellerin çalışma, emeklilik başta olmak üzere haklarından acil şekilde yararlanmalarının önü açılmalıdır. Keyfi kural değişiklikler nedeniyle emeklilik hakları elinden alınanlara hakları iade edilmelidir.
2005 yılından beri toplu ulaşımın engellere uygun hale getirilmesinin ertelenmesine son verilmeli, eski araçlar düzeltilmeli, koşullara uygun yeni araçlar alınmalıdır. Devlet memurları ve iş kanunlarındaki istihtam kotaları eksiksiz uygulanmalıdır. Boş kadroları atamaları gecikmeksizin yapılmalıdır. Engellere insanca çalışma koşulları sağlanmalıdır. Evde bakım yardımı ve engelli aylığı almak için gerekli koşullar keyfiyetten çıkarılmalı, gelir ölçtü aileye göre değil yararlanacak engelli göre belirlenmelidir. Bakım yardımı ve engelli aylığı insanca yaşanacak düzeye çekilmelidir. Engellerin kullandığı ilaç, Ortez, Protez, bez gibi yaşamamız için gerekli sağlık ürünleri ve destekleri SGK tarafından tümüyle karşılanmalıdır. Sağlık uygulama Tebliği buna göre değiştirilmelidir. Engellerin özellikle zihinsel engellilerin eğitime özel sektöre bırakılmamalı, devlet destekleri okullarında yeterli derslik, eğitmen, danışman bulundurulmalı, rehabilitasyon derslerinin saatleri yeterli düzeye çıkarılmalıdır. Engellilerin haklarından tam ve eksiksiz yararlanmalarının önü açılmalı, adil, eşit, insanca bir yaşam hakkımız tanınmalıdır. Sağlıklı ve tüm engellerin aşıldı günlere ulaşılması dileğiyle nice 3 Aralık Dünya engelliler günlerinde buluşmak üzere sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

Konuşmadan sonra ise İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Zonguldak Aile ve Sosyal hizmetler İl Müdürlüğü görevlendirilen 2 engelli birey tarafından şiirler okunarak Atatürk altındaki tören son buldu.
(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi