ZONGULDAK’TA ENGELLİLER HAFTASI KUTLANDI

Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi tarafından 10 – 16 Mayıs 2018 Engelliler Haftası kutlandı.             

Kutlamalar kapsamında madenci anıtından başlayan yürüyüş valilik önüne kadar devam etti ve Atatürk anıtında tören düzenlendi.                

Sakatlar derneği Zonguldak Şubesi tarafından valilik önü Atatürk Anıtı’na Çelenk sunuldu.

Törene, Zonguldak Vali yardımcısı Nevzat Taşdan, Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, Aile ve Sosyal Politikalar il Müdürü Kemal Gümrükçü, Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin, engelli öğrencilerin eğitim gördüğü okul müdürleri, öğretmenleri ve engelli öğrencileri, Siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda engelli vatandaş katıldı.

Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi Başkanı Hüseyin Şirin tarafından Atatürk anıtına çelenk sunulmasın ardından 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve akabinde de istiklal marşımız okundu.

Özel Eğitim İş Okulu öğretmenleri tarafından istiklal marşımız işaret diliyle okundu.

İLİMİZDE ENGELLİLER İÇİN BİR SOSYAL TESİS TALEBİMİZİN KARŞILANMASINI İSTİYORUZ

TSD Şube başkanı Hüseyin Şirin konuşmasında engellilerin sorunlarına dikkat çekerek şunları söyledi.

“Her yıl olduğu gibi yine bir 10–16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında toplanmış bulunmaktayız. Engelliler haftasının kutlanmasının amacı Ülkemizde Engellilerin yaşadıkları sorunları gündeme getirmek ve yetkililerden çözüm talep etmektir. Her yıl gündeme getirdiğimiz ulusal ve yerel bazdaki yapılan güzel çalışmalar ile çözüm bekleyen sorunları yine yetkililere seslenmek istiyoruz. Ülkemizde bilindiği gibi 2005 yılında çıkarılan Engelliler yasası gerçekten bir devrim niteliğinde kanunlar cıktı. Bu yasaya istinaden ülkemizde evlerinde hapis yaşayan Engelliler toplum içine cıktı ve ailelerce değer kazandı. Ağır Engellilere verilen evde bakım maaşı ve Engelli bakım merkezleri gerçekten hayal bile edilemeyen gelişmeler olmuştur.

Engelliler için güzel çalışmalar yapılırken maalesef Engelliler için çözüm bekleyen Ulusal bazda 2022 sayılı Engelli maaşlarının ailenin gelirine bakılarak kesilmesi ve Engelli olduğu halde % 40 rapor alamayan engelliler ortada kalıyor. Engellilerin kullandıkları ortez,protez ve yardımcı araçlar ile tedavileri gereği kullandıkları ilaçlar sürekli değiştirilen sağlık uygulama tebliğleri ile kurum tarafından karşılanan tutarlar düşürülmektedir. Biz Engelliler olarak Toplumun, Hükümetin ve Yerel Yönetimlerin bizleri eşit vatandaşlar olarak görmelerini talep ediyoruz. Yıllardır gündeme getirmemize rağmen İlimizde Engelliler için bir sosyal tesis talebimizin çözülmemesini kınıyoruz. Sonuç olarak TBMM de onaylanarak yürürlüğe girmiş olan Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesin deki, örneğin evrensel tasarı ilkesine uyulsa inanıyoruz ki önümüzdeki engellerin bir bölümünün kalkacağı görülecektir. Bu düşüncelerle, 2018 Engelliler Haftasında tüm topluma Engellerin kaldırılması için duyarlı olmaları çağrısında bulunuyoruz.”

(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi