Zonguldak'ta, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 93.yıldönümü  kutlandı. 
Valilik önü Atatürk Anıtı'nda yapılan törene Vali Yardımcısı Nevzat Taşdan, Zonguldak Belediye Başkan Vekili Hüseyin Kahveci, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, İl Jandarma Komutanı Albay Gökhan İnan, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Zekeriya Beyazlı, İl Müftüsü Rüstem Can, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile bazı daire müdürleri, askeri erkan ve vatandaşlar katıldı.Zonguldak Liman Başkanı Ali Görkem, Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı'mız okundu.
Tören Liman Başkanı Ali Görkem'in konuşmasıyla sona erdi. Ali Görkem şunları söyledi;
"Kabotaj hakkının Türk Bayrağına ve ulusuna verildiği tarih olan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 93. Yıldönümünün Ülkemiz ve tüm denizcilerimize şahsım ve bakanlığım adına hayırlı olmasını diliyorum. Ülkeler arasındaki ilişkiler ve olayların gelişmesi incelendiğinde, denizcilik faaliyetlerini ilgilendiren pek çok olay ile karşılaşılır. Bunun sebebinin gelişen teknolojinin artırdığı ticaretin küreselleşmesi ve dünya ticaretinin yüzde 95 oranında deniz yoluyla gerçekleşmesidir. Deniz taşımacılığı demiryolu taşımacılığından 3.5 kat, kara taşımacılığından ise 7 kat daha ucuz olduğu düşünülürse deniz taşımacılığına ne kadar önem verilmesi gerektiği ortaya çıkmaktadır. 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu, Türkiye Limanları ve sahilleri arasındaki yük ve yolcu taşıması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerinin bundan böyle Türk vatandaşları ile Türk Bayrağı taşıyan gemilerle yapılacağı belirtilmiş ve yaklaşık 350 yıldır süre gelen yabancılara verilen imtiyazlar sona erdirilmiştir. Bu kanun ile sadece bağımsızlığımız ve denizlerimizdeki hükümranlık haklarımız perçinlenmiş aynı zamanda denizciliğimizin gelişmesi için de bir dönüm noktası olmuştur.”dedi.
DENİZE ÇELENK BIRAKILDI
Daha sonra Vali Erdoğan Bektaş ve Belediye Başkan Vekili Hüseyin Kahveci Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait 'Taşkömürü 1' isimli romorkörle limandan açılarak deniz şehitleri anısına denize çelenk bıraktı.
Vali Yardımcısı Nevzat Daştan yaptığı konuşmada kabotaj bayramını kutladığını ve Deniz şehitlerini rahmetle aldığını ifade etti.
(haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi