Zonguldak’ta Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında çelenk sunum töreni düzenlendi. Zonguldak Valiliği önündeki çelenk törenine; Zonguldak Vali Yardımcısı Muammer Balcı, Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem, Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürü Taner Dursun, Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürü Osman Bozkan, Amelebirliği Başkanı Veli Köktürk ve davetliler katıldı. 

Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu; İstiklal Marşı okundu. 

Törende Zonguldak yöresi halkoyunları gösterileri sergilendi ve fotoğraf sergisi ziyaret edildi.  Bisiklet turu yapıldı. 

Günün anlam ve önemine ilişkin açıklamayı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Taner Dursun yaptı. 

Dursun, Ülkemizde bu yıl 48’incisi düzenlenen Turizm Haftası her yıl 15-22 nisan tarihleri arasında kutlanmakta Olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Turizm Haftası boyunca, turizmin birey ve toplum yaşamındaki önemi ve anlamı üzerinde durulmakta ve dünyanın en büyük ekonomik faaliyetlerinden biri olan turizmden ülkemizin azami fayda sağlamasına yönelik çalışmalar yürütülmektedir.
Bilindiği üzere, turizm ekonomik boyutlarıyla olduğu kadar, sosyal-kültürel nitelikleriyle de insanlar ve ülkeler arası dostluk, sevgi ve kardeşlik bağının pekişmesini sağlamaktadır. uluslararası pazarda bir “Türkiye Markası” yaratma amacıyla etkili çalışmalar yapan kültür ve turizm bakanlığı, turizm politıkalarını “Türkiye Turizm Stratejisi” çerçevesinde sürdürmektedir.
Doğal değerlerimizin turizme kazandırılması amacıyla, ilimizde yayla, şelale, plaj, mağara, mesire yeri gibi alanlar ziyaretçilerle buluşturulmuş, ilimiz bu yanıyla son yıllarda çok sayıda doğa gönüllüsünün uğrak yeri olmuştur.
Kültür turizmi kapsamında ise Filyos’ta yer alan Tios Antik Kenti ile Ereğli’de yer alan İnönü Mağarası’nın kültür turizmi içinde değerlendirilmesine yönelik çalışmalar, halen sürdürülen arkeolojik kazı faaliyetleriyle farklı bir boyut kazanmıştır.
Diğer taraftan Çaycuma ilçesinde yer alan Kadıoğlu Mozaikleri’nin sergilenmesi amacıyla çalışmalar devam etmektedır. bu kapsamda türkiye petrolleri anonim ortaklığı ile protokol yapılmış olup Kadıoğlu Mozaiklerı ziyaretçi merkezi en kısa sürede hizmete açılacaktır. 
200 yıla yakın bir süredir Zonguldak’ın kaderinde belirleyici olan madencilik, ekonomik yanıyla olduğu kadar, artık kültürel yanıyla da oldukça değerlidir.

“ZONGULDAK NADİDE BİR İL”

Bu nedenle endüstriyel miras turizmi hususunda Zonguldak’ın Türkiye’nin nadide illerinden biri olduğu ve bu alandaki çabaların her geçen yıl artarak devam ettiği görülmektedir.        
 Bu noktada fener bölgesi, varagel tüneli, üzülmez kültür vadisi, maden müzesi ve kömür deneyim ocağı ile karaelmas maden şehitleri müzesi bu alanda öne çıkan değerler arasındadır.
 2023 yılında il kültür ve turizm müdürlüğü olarak şehrimize gelen Türkiye Seyahat Acentaları Birliğine üye farklı illerde faaliyet gösteren 40 adet seyahat acentemiz şehrimize davet edildi, infotur gezisi düzenlenerek şehrimizin önemli destinasyonları tanıtıldı.
Startı 8 martta verilen, “kömüre giden demir yolu-yeşil rota” sloganıyla Ankara-Zonguldak, Zonguldak-Ankara arası Karaelmas Ekspresi ile Batı Karadeniz Turistik Tren Turu Bakanlığımızca diğer kamu kurumları ile işbirliği çalışmalarını tamamlayarak bölgemize ve ilimize “tren turizmi” kazandırıldı.
 İlimiz Merkez ve ilçelerinde belgesel çekimi yapan TRT ve Kanal 7 ekibine müdürlüğümüzce şehrimizin turizm destinasyonu ile gastronomisi ön plana çıkartılarak tanıtımının yapılması sağlandı.
 Bülent Ecevit Ünıversitesi Devrek Meslek Yüksek Okulu Aşçılık Programı Bölümü iş birliğinde şehrimizin gastronomisi ile ilgili çalışmalar yapılmakta olup halen devam etmektedir.
 Sürdürülebilir turizm kapsamında bakanlığımızdan belgeli otellere gerekli eğitimler verildi. Yüzde 56’sı dağlar, yüzde 31’i platolar, yüzde 13’ü ovalar olan ilimizin, eko turizmi, doğa sporları ile ilgili bisiklet rotaları, yürüyüş parkurları gibi çalışmalar halihazırda devam etmektedir.
İlimizin turizm alanında kendini göstermesi, sektörün altyapısını oluşturan kamu yatırımları ile olduğu kadar, üstyapıyı oluşturan özel sektör girişimleri ile mümkün olabilecektir.

“GÖNÜL VEREN HERKESE KUCAK AÇMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

 Zonguldak il tanıtım ve geliştirme kurulu ve paydaşları olarak bundan sonra da turizme gönül veren herkese kucak açmayı ve destek vermeyi sürdüreceğiz.
 İlimizde turizmin gelişmesine yönelik önemli katkılarını hiçbir zaman bizden esirgemeyen, başta Sayın Valimiz Osman HACIBEKTAŞOĞLU’na, kamu kurum ve kuruluşlarımıza, sektör paydaşlarımıza ve turizme gönül veren herkese en içten dileklerimizle teşekkürlerimizi sunarız.  
 İçinde Bulunduğumuz Turizm Haftası çerçevesinde gerçekleştirilecek olan faaliyetlerin İlimize, bölgemize ve ülkemize yararlı olmasını diler, saygılar sunarım.” diye konuştu. 

Muhabir: Ercan Demir