19 Eylül Gaziler günü Zonguldak'ta düzenlenen törenle kutlandı.
Valik önünde düzenlenen Atatürk Anıtı'nda törene: Vali Mustafa Tutulmaz, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, Muhattip Gaziler Derneği Başkanı Necmettin Candaş ile Vali Yardımcıları, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, İl Jandarma Komutanı Cezmi Yalınkılıç, Muharip Gaziler, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

Törende sırasıyla Vali Mustafa Tutulmaz, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, Muhattip Gaziler Derneği Başkanı Necmettin Candaş tarafından anıta Çelenk sunuldu
Şehitlerimiz ve gazilerimiz için bir dakikalık saygı duruşun ardından akabinde İstiklal Marşı'mızı okundu ve bu esnada Gaziler tarafından gönderi Türk bayrağımız çekildi.

Günün anlam ve önemine dair konuşmayı Muharip Gaziler Derneği Başkanı Necmettin Candaş yaptı.
Necmettin Candaş yaptığı konuşmada Gaziler gününü kutladığını ifade edeek şunları söyledi;

"Dünyanın en güçlü ve kudretli devleti Osmanlı İmparatorluğu, 1699 tarihinden itibaren bu güç ve kudretini muhafaza edemeyerek, toprak kaybıyla birlikte gerilemeye başladı. Bu gerileme, Birinci Dünya Savaşı sonuna kadara devam etti. Gözünü, Türk'ün anavatanına, Anadolu topraklarına diken emperyalist güçlerin en büyük hayali, Anadolu'daki 1000 yıllık Türk varlığını sona erdirmekti. Haçlı ordusu hüviyetine bürünen emperyalist güçler, Birinci Dünya Savaşı sonunda ülkemizi parçalamaya yönelik hazırladıkları Sevr Anlaşması'nı milletimize zorla kabul ettirmek üzere Yunan ordusunu Anadolu içlerine doğru sürdüler. Esareti ve işgali kabul etmeyen Türk milleti bu duruma bir son vermeliydi. 13 Eylül 1921'de Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK 'ün komutasındaki kahraman Türk ordusu emperyalistlerin maşası olan Yunan ordusunu 22 gün 22 gece süren, dünyanın en uzun ve en kanlı muharebelerinden birisi Olan, Sakarya (Meydan Muharebesi'nde tarihinin en büyük bozgununa uğramıştır. 
Türkiye Büyük Millet Meclisi 19 Eylül 1921 tarihinde, bu emsalsiz zaferin anısına Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK ?'e Türk milleti adına , “Gazilik” unvanı ile “Mareşallik” rütbesini tevcih etmiştir. 19 Eylül; muharebe meydanlarında canlarını ortaya koyarak savaşan, fedakâr ve kahraman gazilerimizin Şeref ve Kahramanlık Günü'dür. 
19 Eylül; tüm gazilerin, en büyük gazi Mustafa Kemal Atatürk'le bütünleştiği bir gündür. Bugün de burada bu kutlu günün 100. Yılı olması münasebetiyle sizlerle beraber bir arada bulunmanın mutluluğunu yaşamaktayız. 
Gururla taşıdığımız Gazilik unvanı, Ata'mızdan biz gazilere intikal eden en büyük mirastır.  Kahraman : aziler “Gaziler Gününüz” kutlu olsun. 
Sizler En Bü ük Gazi Mustafa Kemal Atatürkün aaan birer temsilcilerisiniz. 
Sizler ehitlerimiz ile birlikte Cumhuri etimizin teminatı ve temel taşlarısınız. 19 Eylül Gaziler Günü münasebetiyle, En Büyük Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ü, silah arkadaşlarını, aramızdan ayrılan tüm gazilerimizi ve vatan uğrunda toprağa düşen tüm şehitlerimizi Türkiye Muharip Gaziler Derneği olarak rahmetle anıyor, hayatta olanlara da sağlık ve esenlikler diliyoruz."

Öğrenci tarafından okunan şiirden sonra Vali Mustafa Tutulmaz ve protokol üyeleri gazilerle toplu fotoğraf çektirdi ve tören sona erdi.
(Haber Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi