Anadolu Gençlik derneği Zonguldak şubesi tarafından, Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) işbirliğinde “Helal Gıda” semineri düzenlendi.
İslam dininin iki ana kaynağı bulunmaktadır: Kuran Kuranı Kerim ve sahih hadisi şerifler. Bu kaynaklar nerede bulunursak bulunalım, hangi zaman diliminde yaşarsak yaşayalım bize doğru yolu bulmaya yardım edecek ana rehberimizdir. Helal ve Haram konusunda Kurân-ı Kerim Bakara suresinin 168. ayetinde "Ey insanlar bütün yeryüzündeki nimetlerinden helal ve temiz olmak şartıyla yiyin fakat şeytanın adımlarına uymayın.Çünkü o sizin için açık bir düşmandır"
buyuruluyor.
Yakın zamana kadar Müslümanlar hangi yiyeceğin helal, hangi yiyeceğin haram olduğuna kolayca karar verebiliyordu. Kur'an ve Sünnet bize kolayca anlaşılabilecek kurallar bildirmiştir. Yakın zamanda bizim dışımızda gelişen gıda endüstrisi gittikçe yaygınlaşmış klasik yiyecek ve içeceklerimiz dahi yeni teknolojilerle üretilir hale gelmiştir. Örneğin her gün yediğimiz ekmek gibi. Bunun yanında bilinmeyen yeni gıda çeşitleri ortaya çıkmıştır. Örneğin kola, ciklet, ketçap, mayonez marşmelov gibi. Bu durum Müslüman tüketiciyi kolayca çözemediği iki soru ile karşı karşıya bırakmıştır 
1.Bize sunulan yiyecekler yiyecek ve içecekler helal mi?
2. Bize sunulan yiyecek ve içecekler sağlığa uygun mu? " 
Seminerde helal gıda konusunda bu başlıklar altında bilgilendirmede bulunan Ziraat Yüksek Mühendisi Suat Sezer;
katkı maddelerinden, haram kılınmış yiyecek ve hayvanlardan üretilen maddelerden ve Gimdes'in sertifika verme sürecinden bahsederek, kendisine sorulan soruları cevaplandırdı.
(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi