'İŞÇİ ALIMINI BİR AN ÖNCE GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ...' 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Zonguldak’a geldi.

Dönmez ilk ziyaretini Vali Ahmet Çınar'a gerçekleştirdi.Valilik binası girişinde Bakan Fatih Dönmez'i Vali Ahmet Çınar, Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, AK Parti Milletvekilleri Polat Türkmen, Ahmet Çolakoğlu, Hamdi Uçar, ZTSO Başkanı Metin Demir, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, Rektör Prof.Dr.Mustafa Çufalı, GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci,Vali yardımcıları, AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun ve partililer karşıladı. 

Valilik şeref defterinin Bakan Dönmez’in imzalamasından sonra Vali Ahmet Çınar'ın makamına geçti. 

Bakan Dönmez burada Zonguldak ve ülke gündemiyle ilgili görüş alışverişinde bulundu. 

AK PARTİ’DE TTK’YA İŞÇİ ALINACAĞINI AÇIKLADI...

Kısa bir görüntü alınmasının ardından ziyaret basına kapalı şekilde devam etti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, daha sonra AK İl başkanlığına geçti. Bakan Dönmez, burada partililer tarafından çiçekle karşılandı. Tek tek partilerle tokalaşan Dönmez, AK Parti il başkanlığında şeref defterini imzaladı. 

ZEKİ TOSUN: BAKANI ZONGULDAK’TA AĞIRLAMAKTAN MUTLULUK DUYDUK

Bakan Dönmez'i Zonguldak'ta ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirten Ak Parti İl Başkanı Zeki Tosun, konuşmasında,”Zonguldak cumhuriyetin ilk şehri, TTK ve madenleriyle bugünlere kadar gelen bir şehrimiz. Hükümetimize teşekkür ederiz. Son çıkan yasayla çalışanlarımız rahatladı ve iyi oldu. Zonguldak sanayi bakımında gelişiyor. Filyos'la daha da gelişecektir" dedi. 

BAKAN FATİH DÖNMEZ MÜJDE VERDİ...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'de,"Zonguldak iki asırdır madencilik sektörünün gözbebeğidir. Enerji alanında da ciddi yatırımlar var. 3 bin megavatı geçen termik santraller var. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın iz düşümü Zonguldak'tadır, örnek şehrimizdir. Maden kazalarında şehit olan kardeşlerimizi rahmetle anıyorum. Milli enerji ve maden politikasında yerli kaynakları ekonomiye kazandırmak için yeni modeller hayata geçirdik. Önemli ayaklarından biri de taşkömürüdür. Ülkemizde 30 milyon ton taşkömürü ihtiyacımız var, bunun 1 milyon tonunu yerli kaynaklarımızdan alıyoruz. Taşkömürü sadece Zonguldak'ta bulunuyor. Amacımız ithal kömürü asgariye indirip sıfırlamak. Bu bölgede hep birlikte üretimin, istihdamın artmasını sağlayacağız. Cumhurbaşkanımız TTK'ya 1.500 işçi alımı sözü verdi. Bu bizim için talimattır. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Süratle işçi alımını gerçekleştireceğiz" dedi. 

İTHAL YAKITLI SANTRALLERE YA KÖMÜRÜ KENDİNİZ ÇIKARIN, ÇIKARAMIYORSANIZ DA FİRMALARDAN TEDARİK ANLAŞMASI YAPIN DİYE TEŞVİK ETTİK...

Termik santraller ithal kömür kullanıyor bununla ilgili çalışmanız nedir sorusuna Bakan Dönmez, ”İki özel sektör arasında anlaşma yapıldı. Bir özel sektöre ait santralimiz 3 bin megavatlık, 7 milyon ton taşkömürü kullanıyor. Bir başka özel sektör de rödevansla verilmiş sahamızda da yıllık 5 milyon tona kadar çıkabilecek bir üretim planı vardı. Üreticiyle tüketiciyi bir araya getirdik. Sahanın işletmeye geçmesini bekliyoruz. Tedarik zinciri sağlanacak. İthal yakıtlı santrallere ya kömürü kendiniz çıkarın, çıkaramıyorsanız da firmalardan tedarik anlaşması yapın diye teşvik ettik. Görüşmelerini yapıyoruz. 3 sahanın da devir işlemini yaptık. Biri de Ereğli OYAK firması. Koklaşabilir kömürünün ham maddesini güvence altına almış oldu. 1 yıl içinde üretime geçeceklerini söylediler" dedi.

BAKAN DÖNMEZ TTK’DAN BRİFİNG ALDI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez TTK Genel müdürlüğünü ziyaret etti.

Ziyarette AK Parti milletvekilleri Polat Türkmen, Ahmet Çolakoğlu, Hamdi Uçar, CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Vali Ahmet Çınar, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu'da hazır bulundu:

TTK'nın yıllık kurumsal hedeflerinin olduğunu vurgulayan bakan dönmez, konuşmasında,"Zonguldak yaklaşık 2 asır madencilik sektörünün gözbebeğiydi. Sadece madencilik alanında değil bizim diğer alanımız olan enerji alanında da yatırımlar var. Termik santral projemiz var. Böyle baktığınızda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hemen hemen tüm branşları Zonguldak’ta gösterilmektedir. Zonguldak’ın geçmişte acı tatlı kazaları oldu. Maden şehitlerimizi rahmetle minnetle anıyoruz.  Türkiye Taşkömürü Kurumu’muza da bugün yapılan faaliyetlere ilişkin plan ve hedeflere ilişkin bilgi alacağız. Milli enerji ve maden politikalarımızın en önemli ayaklarından birisi yerlileştirmektir. Ekonomiye kazandırmak için yeni modeller yeni projeler hayata geçirdik. Önemli ayaklardan birisi de taşkömürü hususudur.  Türkiye’deki taşkömürü ihtiyacının 1 milyon ton civarını yerli kaynaklardan üretiyoruz. Hedefimiz ithal kömürü asgariye indirmek. Onun için bu bölgede işçimiz, mühendisimiz hep birlikte üretimin ve istihdamın artması için ne gerekiyorsa yapacağız. Cumhurbaşkanımız seçimlerden önce TTK’ya 1500 işçi alımıyla ilgili söz vermişti. O söz bizim için talimat halindeydi. Arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyor. O süreci hızlıca tamamladıktan sonra süratle işçi alımını da gerçekleştirmiş olacağız” dedi..

BAKAN DÖNMEZ, ORUÇ REİS GEMİSİNİ ZİYARET ETTİ, KÖMÜR REZERVİ ARAŞTIRMALARINI SORDU...

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Vali Ahmet Çınar, AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Polat Türkmen, Hamdi Uçar, Ahmet Çolakoğlu ve AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun ile beraber Oruç Reis Gemisi’ni ziyaret etti. Bakan Fatih Dönmez, yapılan kömür rezervi araştırmaları hakkında bilgi aldı:

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Şehit Madenci anıtı ve maden müzesini ziyaret etti. Ziyarette Bakan Dönmez'e Vali Çınar, Milletvekilleri, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci ve protokol üyeleri eşlik etti.

BAKAN DÖNMEZ KONTEYNIRIN AÇILIŞINI YAPTI, TAHLİSİYE EKİBİYLE BULUŞTU...

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TTK Tahlisiye Ekibi’nin yeni taşınabilir konteyner evinin açılışını gerçekleştirdi. 

Açılışa; Vali Ahmet Çınar, AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Polat Türkmen, Hamdi Uçar, Ahmet Çolakoğlu ve AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun katıldı:

Bakan Dönmez tahlisiye ekibinden birincilik beklediklerini belirterek konteynerin hayırlı ve uğurlu olması temennisinde bulundu:

Allah kaza ve bela yaşatmasın diyen Bakan Dönmez açılışı gerçekleştirdi.

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI FATİH DÖNMEZ, “HEM İSTİHDAM ARTACAK HEM DE ÜRETİM... “ DEDİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Hem istihdam hemde üretim artacak” dedi.

İlk etapta şehit madenci anıtını ziyaret eden Bakan Dönmez’e, GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci şehit madenci anıtı hakkında bilgiler verdi. Ardından din görevlisi tarafından şehit madencilerimiz için Kur’an-ı kerim ve dualar okudu.

MADEN MÜZESİNİ ZİYARET ETTİ...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ardından maden müzesini ziyaret etti.

Bakan dönmez müzede sergilenin eserleri inceledi ve bakana maden tarihi hakkında uzmanlarca bilgiler verildi.

BAKAN SÖZ VERDİ, “HEM İSTİHDAM HEMDE ÜRETİM ARTACAK” DEDİ...

Maden müzesi ziyareti sonrasında ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ziyareti değerlendirdi.

Bakan Dönmez’in konuşması öncesinde ise GMİS Genel Başkanı Ahmet demirci  konuşma yaparak bakan dönmez’e ziyareti için teşekkür etti. Ardından da Bakan Dönmez konuştu.

Konuşmasında Zonguldak’a geçmiş yılarda bir çok kez geldiğini belirten Bakan Fatih Dönmez, “Zonguldak’ta bulunmaktan büyük bir mutluluk duydum. Bu coğrafya acı ve tatlı hatıralara şahitlik etmiş bir coğrafyadır. İçinde bulunduğumuz  mekanda iş kazalarında kaybettiğimiz şehit kardeşlerimiz anınsa yapılan bir mekan. Tüm şehit madencilere rahmet diliyorum. Yakınlarına sabır diliyorum. Bu coğrafya bir avuç kömür için ömrünü verenlerin coğrafyasıdır. Geldiğimiz andan itibaren  havasından suyundan madenciliği hissetmemek mümkün değil. Buraya ilk kez gelmedim, daha öncede gelmiştim. Bundan sonra da ziyaretlerimiz devam edecek inşallah. Biz şimdi yerli kaynaklarımızın ekonomiye kazandırılmasıyla alakalı bir takım projeler ve hedefler açıklamıştık. Zonguldak son derece kaliteli bir taşkömürüne sahip. Ancak yeterince üretim yapamıyoruz. Bunun çeşitli nedenleri var. Uzmanlarca ve sektörlerle tartıştık ve sonunda şuna kara verdik. Zonguldak’ta istihdam ve üretimin artmasına karar verdik.  Sayın Cumhurbaşkanımız seçimlerde önce buradaydı ve 1500 işçi alma sözü verdi ve sayın Cumhurbaşkanımızın vermiş olduğu bu sözün gereği yapılacaktır.  Bu konuda bakanlıklar gerekli prosedürleri tamaladıktan sonra süratle işçi alımı yapılacaktır.  Burada 1.5 milyar dolarlık kömür rezervimiz var ve üretim miktarımız 1 milyon ton civarında. Bunun artırılması lazım. Biz yıllık 30 milyon ton civarında taşkömürü için yılık 3-4 milyar dolar bir kaynak ayırıyoruz. Ekonominin konuşulduğu şu arada cari açığı kapatmak için ithal ürünleri mümkün olduğunca yerli kaynaklardan temin etmek zorunluluğu açıkça ortaya çıkmıştır. Bununda en kolay yöntemlerinden biride  hazırlık yapmak ve istihdam etmek. Zonguldak’ta 3 bölgede özel sektöre ihale yaptık. TTK’de kendi bölgesinde üretime devam edecek ve hedefimiz 5 yıl içinde üretimi özel sektör ve kurumla ile birlikte 7 ila 10 milyon tona çıkartmak ve istihdamı da  iki katına çıkartmaktır. Bunu için hep birlikte çalışacağız.   Siz de üzerinize düşeni yaparsınız” dedi.

Bakin Fatih Dönmez Gelik’te ki maden ocağı ziyareti sonrasında Zonguldak’tan ayrıldı.

(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi