Maden Makinaları İmalatçıları Derneği ile Maden Makinaları Kooperatifi Üyeleri, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odasının Ev Sahipliğinde Toplandı.

Toplantıya Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, Genel Sekreter Muharrem Sarıkaya, Maden Makinaları İmalatçıları Derneği Başkanı Murat Uzun, Maden Makinaları İmalatçıları Kooperatifi Başkanı Caner Uzun, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ( BAKKA ) Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Mustafa Ayhan İnanır ile Dernek ve Kooperatif Üyeleri Katıldı.

Toplantının açılışını yapan Maden Makinaları İmalatçıları Derneği Başkanı Murat Uzun, ev sahipliği ve sağlamış oldukları imkânlar için Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimine teşekkür ederek konuşmaya başladı.  Vali Erdoğan Bektaş’ın başlatmış olduğu ‘’ Maden Makinaları Üreticileri Kümelenme ‘’ çalışmalarının, dernekleşme ardından da kooperatifleşme ile devam ettiğini, arazi geliştirme çalışmalarının olumlu bir şekilde ilerlediğini söyledi. Ortak çalışma kültürünü oluşturarak, birlikte başarmanın hazzını yaşayacağız dedi. 

Maden Makinaları İmalatçıları Kooperatifi Başkanı Caner Uzun’ da Kooperatifin faaliyetleri ile ilgili bilgi vererek kooperatifin faaliyet göstereceği alanda arsa geliştirme çalışmalarının devam ettiğini , iki hafta önce Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından ön değerlendirme için iki uzmanın geldiğini , araziyi incelediklerini olumlu görüş verdiklerini , şimdi yapılması gerekenin üye sayısının netleştirilmesi olduğunu , bunu da bir hafta içerisinde belirleyerek süreci hızlandıracaklarını söyledi.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir katılımcılara teşekkür ederek, Almanya teknik gezisinde edinilen bilgi ve deneyimleri katılımcılarla paylaştı. Almanya’da çok önemli bir madencilik birikiminin olduğunu, bu birikimi Zonguldak’a getirmek için Alman girişimcileri ikna etmek gerektiğini, bunun içinde Kalkınma Ajansının desteğini de alarak Ülkemizdeki Maden Makinaları pazarını ortaya koyan bir çalışma yapmamız gerekiyor. Mevcut durum nedir? Maden Makinalarının ne kadarını üretiyoruz? Ne kadarını ithal ediyoruz? Sektör nereye doğru evrilecek ? Bu çalışmanın yurt dışı firmaları Zonguldak’a çekebilmek için gerekli olduğu gibi, yatırımcılarımızın önünü görebilmesi içinde gerekli. Mart 2020’ de Alman ekibinin Zonguldak’a gelme durumu var. Bu tarihe kadar bu çalışmayı tamamlamalıyız. Essen büyük şehir Almanya dışında bir şehri destekleme kararı aldı. Bu şehir Zonguldak olacak. Bu bizim için önemli bir fırsat dedi.

FMC Bilişim ortaklarından Fatih Furtun, Maden Makinalarının yerlileştirilmesinin çok önemli olduğunu ancak yerlileştirme ile birlikte belgelendirme konusunun da çözülmesi gerektiğini; yerli üretim yapıyoruz ama belgelendirmede sorun yaşıyoruz dedi. Furtun, Maden Makinaları ihtiyacının tespit edilmesine yönelik bir çalışma gereklidir ve de faydalı olacaktır. Böyle bir çalışma ile bu alana yönelik özel teşvik alınmasının da önü açılacaktır. Dernek çatısı altında ki işletmeler dernek vasıtası ile iş alıp , ortaklaşa üretim yapabilirler dedi.

BAKKA  Zonguldak Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Mustafa Ayhan İnanır’da Ülkemizde ki maden makinaları pazarının ortaya konulmasına yönelik bir çalışma yapılmasının faydalı olacağını, bu raporun yabancı yatırımcılarında istifade edebilmesi için hem İngilizce hem de Türkçe olarak hazırlanması gerektiğini söyledi.

Dernek ve Kooperatif  üyelerinin Maden Makinaları kümelenme  sürecine ilişkin sorularının cevaplanması ; görüşlerinin ve katkılarının alınması sonrasın da toplantı sona erdi.                 

Editör: Haber Merkezi