Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası üyelerine, yenilenen KOSGEB destekleri anlatıldı.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Salonu'nda düzenlenen seminerde KOSGEB İl Müdürü Güven Aktaş ve KOSGEB uzmanı Soner Kaynar tarafından katılımcılara KOSGEB'in, Yurtdışı pazar desteği, tekno yatırım desteği, iş ve işbirliği destek programları ve inovasyon destek programları, girişimcilik destek programları ile işletme geliştirme ve destekleme programları anlatıldı.

KOSGEB il Müdürü Güven Aktaş, yaptığı konuşmada 370 bin liraya kadar destek verdiklerini ifade ederek şunları ifade etti:''Biz girişimcilere ciddi destekler veriyoruz. İmalat sektörü sanayi sektöründe yeni kurulacak işletmelere 370 bin liraya kadar teknoloji düzeyine göre destekler verebiliyoruz. Hizmet sektörüne de   60 bin lira destek veriyoruz. 2019 başından itibaren yeni Başkanımız ile birlikte KOSGEB'in yeni bir yol haritası belirlendi ve o yol haritası özellikle ülkemizin ihtiyacı olan katma değerli ürünler üretilmesi, ürünlerin geliştirilmesi, arge ve inovasyona yönelik ürünlerin ortaya çıkarılması için tasarlanmış bir program. Bu kapsamda biz girişimcileride teknoloji düzeyine göre sınıflandırarak  ona göre destek veriyoruz. Bu desteğin yanı sıra ayrıca son dönemde işletme kredisi veya makine kredi istediğimiz bir 50 bin liralık kredimiz çıktı. Bankalarda protokol yaptık. 10 tane bankayla protokol yaparak faizin %10unu biz karşılıyoruz. Şu anda 12 aylık kredi kullanımında faiz oranı %12 ve  2 puanını işletme kendisi karşılıyor. Bu şekilde işletmeye ilave bir kaynak sağlamış oluyoruz. Ayrıca yeni uygulamaya aldığımız değerlendirme raporumuz var. Burada işletmelerin kendi durumlarına yönelik bir rapor hazırladık,  kurumdan aldığımız verilerle işletmelerin insan kaynakları, finansman, ihracat gibi konularda ne durumda olduğunu görebilmesini sağlayan 68 adet verinin analiz edilip işletmeye sunulduğu bir rapor. Herkes e-devlet üzerinden KOSGEB'in işletme değerlendirme raporunu talep edip Türkiye'deki bölgedeki sektördeki durumunu tespit edip ona göre  fon sağlama noktasında veya yatırım yapma noktasında kararlarını verebilirler.'' dedi.

Ardından yatırım destekleri konusunda ise KOSGEB Uzmanı Soner Kaynar tarafından katılımcılara slayt gösterisi eşliğinde bilgiler sunuldu.
(HABER-ERCAN DEMiR)

Editör: Haber Merkezi