Zonguldak Valiliği Proje izleme ve Değerlendirme ofisi ile Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odasının birlikte organize ettiği  KOSGEB, Kredi Garanti Fonu, İŞKUR, ve Sosyal Güvenlik Kurumu Teşvik ve Desteklerinin anlatıldığı toplantı  Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yapıldı.

Toplantının açılışını Zonguldak Valiliği Proje Ofisi Sorumlusu Ali Doğu yaptı. 

Ali Doğu açılış konuşmasında;  Vali Ahmet Çınar’ın talimatları doğrultusunda bu toplantıları organize ettiklerini; İlimizde faaliyet gösteren işletmelerin Devletimizin sağlamış olduğu destek ve teşviklerden azami şekilde yararlanmalarını hedeflediklerini, bunun içinde işletme yetkililerini bilgilendirmek amacı ile bu toplantıları yaptıklarını ifade etti.

Açılış konuşmasının ardından Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası akademik danışmanı Doktor Öğretim Üyesi Ferdi Kesikoğlu tarafından katılımcılara Zonguldak İlinin demografik yapısı,Sosyo – Ekonomik durumu, İthalat – İhracat durumu, Zonguldak’ın yatırım potansiyeli  ve girişimcilik potansiyeli konularında bilgiler verildi.

KOSGEB destekleri; Kobi Uzmanı Soner Kaynar tarafından anlatıldı. Kaynar öncelikle Kobi tanımını yaparak 250’den az çalışanı olan ve bilanço rakamı 40 Milyon TL’yi aşmayan işletmelerin Kobi olarak değerlendirildiğini söyledi. KOSGEB’in Desteklediği projeleri; 

AR-GE ve İnovasyon projeleri, 

Kobi Tekno yatırım-Kobi teknolojik ürün yatırım desteği, 

Stratejik ürün desteği,

Tekno Pazar-Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama Desteği,

İş Birliği Güç  Birliği Desteği, 

Kobi Gelişim Desteği,

Genel Destek Programı, 

Girişimcilik Destek Programı,

Gelişen İşletmeler Pazarı Kobi Destek Programı, 

olarak ifade eden Kaynar, her bir desteği detaylı olarak anlattı.

İŞKUR Destekleri Zonguldak İş Kurumu İl Müdür Yardımcısı Hakkı ALKAN tarafından anlatıldı. Alkan halen uygulamada olan; 

İlave istihdam teşviki,

Bir Senden Bir Benden İstihdam Teşviki,

Kadın, Genç ve Mesleki yeterlilik belgesi olanların teşviki,

İş Başı Eğitim Programı teşviki,

İşsizlik ödeneği olanlara yönelik teşvik,

Engelli İstihdamı Teşviki, 

Asgari Ücret Desteği, teşviklerini anlattı.

Kredi Garanti Fonu Destekleri Mehmet Ersin Salman tarafından anlatıldı.

Kredi Garanti Fonunun yapısını anlatan Salman, devamında KGF’nin Kefalet destekleri ve bu desteklerden kimlerin istifade edebileceğini konularında katılımcıları bilgilendirdi.

Son olarak Sosyal Güvenlik Kurumu Sigorta Pirim Teşvikleri; Yunus Demir tarafından anlatıldı.

5510 sayılı kanunla sağlanan teşvikler, 4447 sayılı kanunla sağlanan teşvikler ve diğer teşvikler anlatıldı. Sunumlar sonrasında katılımcılardan gelen sorular uzmanlar tarafından cevaplandırıldı.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ,TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Üyesi Metin Demir: “Devletimizin gerek üretime yönelik, gerekse istihdama yönelik çok önemli destekleri var.Biz bu destek ve teşvikleri üyelerimize anlatarak, kendilerinin söz konusu destek ve teşviklerden azami oranda yararlanmalarını; ilimizde ekonomimizin büyümesini ve İstihdamın artmasını hedefliyoruz. Bu yöndeki çalışmalarımız ve gayretlerimiz artarak devam edecek” dedi.

Editör: Haber Merkezi