Bir yazının başlığı o yazının okunmasında en önemli etkenlerden biridir. Güncel olması, dikkat çekici olması, vurgusu ve daha birkaç özelliği barındırması yazıya ilgiyi arttırır. Günümüzde zaten okuma oranları komik düzeyde. Okumak yerine seyretmeyi tercih ediyoruz. İzliyoruz. 

   Mesaj içeren komedilerden hoşlanmıyoruz. Dram ve aksiyon filmlerine, dizilerine bayılıyoruz. Şimdi Recep İvedik filmlerini hatırlatacak okurlara sormam gerek “o filmlerde ne gibi bir mesaj var”? Küfür, argo ve yobazlığın bolca sergilendiği filmler rekor kırıyorsa bir yerlerde sizce de sorun yok mu? 

  Televizyon ekranlarında sık sık izlediğimiz filmlerden biriydi “ KİBAR FEYZO” .Köydeki yavuklusu GÜLO’nun başlık parasını kazanabilmek için İstanbul’a giden Feyzo’nun hikayesidir. Köyün zalim ağası Maho ve onun yardakcısı Bilo’nun kumpasları yüzünden senetle ödemeye çalıştığı başlık parası yüzünden annesiyle bile ters düşen aşık Feyzo’nun başına gelen dramatik olaylardır. 

  Filmin bir bölümünde, başlık parasının ilk ödemesi olan 9 bin lirayı vermeye çalışan Feyzo’ya annesi “vazgeç o paraya öküz alalım” diye feryat ederken Feyzo yayından çıkmış ok gibi “ GÜLO” diye koşturuyor, anne rolündeki rahmetli Adile Naşit’te hem koşup hem de “ öküz”diye bağırıp oğlunu ikna etmeye çalışıyor. Replikler çok kısa ama düşündürücü!

Gülo ( Feyzo)

Öküz ( ana/aney)

Gülo ( Feyzo) 

Öküz ( ana/aney) 

 Birinin derdi evleneceği kadın, diğerinin derdi tarlada kullanacağı öküz …. Ne yazık ki eldeki para ikisini de almaya yetmiyor. Ne biri sevdasından geçiyor nede diğeri öküzün getireceği rahatlıktan …. 

  Günümüzde artık sıkça rastlanan yol ayrımlarının ilk mesajlarıydı. Birilerinin tercihleri ve sizin ödediğiniz bedeller. Hem sevdama kavuşayım hem de tarlada öküzüm olsun olmuyor! Mecburen birini seçmek zorunda kalıyorsunuz. 

  Çağdaş Dünya işin kolayını bulmuş. Kısa çöpü çeken faturayı ödüyor. Herkes yaptığı hataların bedelini, vebalini “kendi ödüyor”. Hiç kimse sizin yaptığınız hatalı tercihlerin bedelini ödemek istemiyor. Doğrusu da bu değil mi? 

  Alman şansölyesi Angela Merkel yada Fransa cumhur başkanı Emmanuel Macron bile otoparkta arabasını yanlış yere çekme hakkına sahip değil. “Size tahsis edilen yere çekmelisiniz” diyecek bir otopark görevlisi hemen onların yanında bitiverirdi. 

  Bazen asıl anlatmak istediğinizi anlatamazsınız. Kelimelerin çok da anlamlı olmadığı hissedersiniz. Koskoca Dünyada yapayalnız olduğunuz fikrine kapılırsınız. Ne olduğunuz yerde kendinizi oraya ait hissedersiniz ne de gideceğiniz farklı bir yer vardır. Ne terk edebilirsiniz ne de oyunu değiştirebilirsiniz.