Hayvanlarımız .

Yeni yaşam haklarına kavuşuyor.

Zonguldak’ta son derece modern bir hayvan yaşam alanı hayata geçiyor.

Artık barınma sözlerini.

Kelimelerini de kullanmayacağız.

Yeni yaşam alanı.

Hem de ne yaşam.

Tam 18 milyon bütçeli.

Zonguldak.

Kozlu.

Kilimli.

İlçelerimizi de kapsıyor.

Bugün mecliste çalışmaları yapılan hayvan hakları ile yapılan son düzenlemeleri içeren yasayı tanıtacağız.

Neler geliyor.

Hayvan hakları.

Hayvanlara kimse işkence yapamayacak.

Çünkü onlarda birer canlı.

Onlarında bir yaşam hayatı var.

Bir çok hayvan evlerimizin birer önemli parçası.

Ailelerin birer değeri.

Hayvan sevgisi olmayanın.

İnsan sevgisi olur mu?

Şefkat dünyası olur mu?

Bunu daha pek çok başlıklarla değerlendirebiliriz.

Hayvanlara karşın eksi sevgisi olanın.

Ruh dünyasında duygu sorunu yaşar derler.

Evet devam edersek.

Sokaklarda yaşayan hemşerilerimiz için yeni yasa yolda…

Yıllardır beklenen hayvanları koruma yasasının vicdanları da rahatlatacağı öngörülüyor. Hayvanlar için hazırlanan yeni yasa maddeleri onlara daha insancıl yaklaşımları içeriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti MKYK ve MYK toplantısında Hayvanları Koruma Kanunu’nun bir an önce Meclis’e getirilmesi talimatını verdi. 1 Temmuz’a kadar yasalaşması planlanan taslak çalışmaya göre, hayvanlar ‘mal’ değil ‘canlı’ olarak korunabilecek. Taslak çalışmada, sokak hayvanlarının uyutulmamasından hayvanlara yönelik tecavüz ve cinsel istismara 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesine kadar birçok madde yer alıyor.

Ulusal basında yeni yasa için yer alan açıklamalar da şöyle:

HAYVAN POLİSLERİ DEVREDE

Hayvanlar için özel eğitim almış polisler devrede olacak. Herhangi bir şikâyet durumunda ‘çevre, doğa ve hayvan polisleri’ müdahale edecek. ‘Hayvan Durum İzleme (HAYDİ)’ mobil uygulamasını cep telefonuna indiren vatandaşlar, bu şekilde, şahit oldukları suçları ya da şikâyetleri çevre, doğa ve hayvan polislerine bildirebilecek. Çevre, doğa ve hayvan polisleri suçüstü hallerinde idari para cezası uygulayabilecek.

UYUTMAYA SON VERİLECEK

Çalışmayla belediyelerin sorumluluklarının arttırılması planlanıyor. Buna göre, belediyeler bütçelerinin belli bir kısmını hayvan barınaklarına ayırmak zorunda kalacak. Belediyenin gelirine göre hesaplanacak bütçe, barınak yapımı ve kısırlaştırmalarda harcanacak. Sokakta yaşayan hayvanların uyutulması gibi uygulamalara son verilecek. Sokakta yaşayan sahipsiz hayvanların belediyeler tarafından 3 yıllık sürede kısırlaştırılmasının sağlanması planlanıyor. Böylece sahipsiz sokak hayvanlarının üremesi engellenecek.

BESLENME YERLERİ BELİRLENECEK

Hayvanların kimliklerinin olması planlanan çalışmaya göre, beslediği hayvanı sokağa terk edenlere 2 bin TL para cezası verilecek. Hayvanların üzerine dijital kimlik takılacak. Böylelikle hayvanı kimin sokağa bıraktığı rahatlıkla tespit edilecek. Kimlik yaptırmayanlara 1200 TL para cezası kesilecek.

Hayvanların sağlıksız ortamlarda tutulduğu petshoplar kapatılacak. Park, bahçe ve arsalardaki beslenme noktalarını Tarım ve Orman Bakanlığı belirleyecek. Bu alanlar dışında hayvanların beslenmesi engellenecek.

TEHLİKELİ IRKLARA KISITLAMA

Almanya, Hollanda gibi birçok ülke uygulamaları incelenerek hazırlanan çalışmayla, tehlikeli ırkların alım ve satımının yasaklanması planlanıyor. Tehlikeli ırkların alım satımı ile ilgili ağır para cezalarının olması da değerlendiriliyor. Ayrıca tehlikeli ırk sahiplerinin, kısırlaştırmak şartıyla mevcut hayvanlarına yaşadıkları sürece bakabilecekleri ifade ediliyor. Tehlikeli ırklar tasmasız gezdirilemeyecek, ağızlık takılması zorunlu olacak. Çocukların bulunduğu alanlara girmesi de önlenecek. Bu durumlarda çevre, doğa ve hayvan polislerine başvurulabilecek.

TECAVÜZE HAPİS CEZASI

Hayvanlara tecavüz ya da cinsel istismara hapis cezası verilmesi planlanıyor. Çalışmada “Hayvanlara tecavüz, cinsel istismarda ve hayvana eziyette 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 100 günden az olmamak kaydı ile adli para cezası uygulanır” maddesinin yer alacağı değerlendiriliyor. Ev hayvanı veya evcil hayvanları kasten öldürene 6 aydan 4 yıla kadar, cinsi tükenen ve kasten bir canlının cinsini tüketene 2 yıldan 5 yıla kadar, hayvan dövüştürenlere ise 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilmesi planlanıyor.

HAYVAN HAKLARI BİLDİRGESİ

15 Ekim 1978'de Paris UNESCO evinde ilan edilen Hayvan Hakları Evrensel Bildirisi

1. Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğarlar ve aynı var olma hakkına sahiptirler.

2. Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. Bir hayvan türü olan insan, öbür hayvanları yok edemez. Bu hakkı çiğneyerek onları sömüremez. Bilgilerini hayvanların hizmetine sunmakla görevlidir. Bütün hayvanların insanca gözetilme, bakılma ve korunma hakları vardır.

3. Hiçbir hayvana kötü davranılamaz, acımasız ve zalimce eylem yapılamaz. Bir hayvanın öldürülmesi zorunlu olursa, bu bir anda, acı çektirmeden ve korkutmadan yapılmalıdır.

4. Yabani türden olan bütün hayvanlar, kendi özel doğal çevrelerinde karada, havada ve suda yaşama ve üretme hakkına sahiptir. Eğitim amaçlı olsa bile özgürlükten yoksun kılmanın her çeşidi bu hakka aykırıdır.

5. Geleneksel olarak insanların çevresinde yaşayan bir türden olan bütün hayvanlar uyumlu bir biçimde türüne özgü yaşam koşulları ve özgürlük içinde yaşama ve üreme hakkına sahiptir.

6. İnsanların yanlarına aldıkları bütün hayvanlar doğal ömür uzunluklarına uygun sürece yaşama hakkına sahiptir. Bir hayvanı terk etmek acımasız ve aşağılık bir davranıştır.

7. Bütün çalışan hayvanlar iş süresi ve yoğunluğunun sınırlandırılması ve güçlerini artırıcı bir beslenme ve dinlenme hakkına sahiptir.

8. Hayvanlara fiziki ya da psikolojik bir acı çektiren deneyler yapmak hayvan haklarına aykırıdır. Tıbbi, bilimsel, ticari ve başkaca biçimlerdeki her türlü deneyler için de durum böyledir.

9. Hayvan beslenmek için yetiştirilmişse de bakılmalı, barındırılmalı, taşınmalı, ölümü de acı çektirmeden ve korkutmadan olmalıdır.

10. Hayvanlardan insanların eğlencesi olsun diye yararlanılamaz, hayvanların seyrettirilmesi ve hayvanlardan yararlanılan gösteriler hayvan onuruna aykırıdır.

11. Zorunluluk olmaksızın bir hayvanın öldürülmesi yaşama karşı suçtur.

12. Çok sayıda yabani hayvanın öldürülmesi demek olan her davranış bir soykırım, yani bir suçtur.

13. Hayvan ölümüne de saygı göstermek gerekir. Hayvanın öldürüldüğü şiddet sahneleri sinema ve televizyonda yasaklanmalıdır.

14. Hayvanları koruma ve savunma kuralları, hükümet düzeyinde temsil olunmalıdır. Hayvan hakları da insan hakları gibi yasayla korunmalıdır.

Hayvanlarımızı koruyalım.

Kollayalım.

Onların yeni yaşamlarına destek verelim.

Onlarda insanlara karşın sıcak, sevgili ve sevimli yanaşsın.

Yabani hayvanları da eğirtelim.

Sokak hayvanlarını sokağa ve topluma terbiye etmeden salmayalım.

Onların.hırçınlıklarını da giderelim.

Zaman zaman saldırganlıklara şahit oluyoruz.

Hatta yaralamalı olayları görüyoruz.

Bunlarında en aza indirilmesi gerekiyor.

Yeni Zonguldak hayvan polikliniği Acılık bölgesinde modern bir binada açıldı.

Gerçi tedavi ücreti çok ama çok pahalı.

Acaba hayvanların tedavi yapılmasında devlet desteği maddi olarak kısmen de olsa olabilir mi?

Olmalı düşüncesindeyim.

Hayvanları sadece kısırlaştırarak sokağa salmayalım.

Özellikle yerel yönetimler sadece kısırlaştırma adına görev yapıyorlar.

Hayvanlarımıza sahip çıkarken, onların daha sakin ve insanlarla iç içe olmalarını sağlayalım.

Bu konuda çok sık şikayetler çok geliyor.

Toplumda bu konuda oluşan ayrışmayı da giderelim.

Hayvanlarla insanlarımızın da buluşmasını sokak adına sağlayalım.

Sonuç olarak. 

Hayvanlara çok ciddi özgürlük geliyor.

Hem de çok güçlü yasalarla.

Hayırlı ve uğurlu olsun.