TÜRK DİL KURUMUNA göre iflas; “ Borçlarını ödeyemediği mahkeme kararı ile tespit ve ilan olunan işadamının durumu, batkı, batkınlık/(mecazi)yenilgiye uğrama, değerini yitirme/işlevini veya görevini yapamama …

  Bu açıklamalar son dönem sıkça duyacağımız terimler için bilginiz olsun diyedir. Yoksa herhangi bir art niyet taşımamaktadır!

  Konuyla yakın alakalı başka bir kelime daha var; MÜFLİS. Birde onun anlamını yazalım. Müflis; iflas etmiş, bütün parasını, tüm anamalını batırmış kimse, batkın.

  İş dilbilgisi boyuta geldiği için bu konudaki diğer önemli deyimlere/kelimelere de bir bakalım. Örneğin bu konudaki sık duyulan deyimlerden biri “mirasyedi” dir.

  Ne demek “mirasyedi” ?

 Mirasyedi; kendisine önemlice bir kalıt kalan, büyük mirasa konan ve bu büyük kalıtı kısa sürede tüketen kimse. Mecazi: çok savurgan (kimse). Kendisine hesap sorulmadığı için kontrolsüz harcama yapan ve ona bırakılan o büyük serveti(kalıtı) tarumar eden yetenek !

  Yine konuyla alakalı çok anlamlı bir deyim var “ har vurup harman savuran” …

Ne demek har vurup harman savuran? Sonunu düşünmeden, elindeki tüm birikimleri, hesapsızca harcayıp tüketmek. Bu tiplerin dayandığı söz ise “sonunu düşünen kahraman olamaz” .

   Güzel ülkemizde bu tip durumların sıkça yaşanmasından ötürü büyüklerimiz ama öyle salak olanlarının değil akil olanlarının uyarı sözleri de bulunur.

  “Sakla samanı gelir zamanı”

  “ Ak akçe kara gün içindir”

  “ Damlaya damlaya göl olur”

  Listeyi uzatmak mümkün. Yaz aylarının en şiddetli döneminde sizleri fazla sıkmadan hem de güncel olan bu konuyu bana ait bir sözle bitirelim.

  “Marifet; başkalarının kazandığı serveti tüketmek değil, insanlığa tüketebilecekleri bir servet bırakmaktır”.