İkinci buluşma gerçekleşiyorsa iki tarafı da tebrik etme lazım. İlk buluşmada iki taraf da heyecan ve panik haliyle de olsa çuvallamamış demektir. İkinci buluşmanın gerçekleşmesinden net bir şekilde şu mesajı alabiliriz. “İki taraf da birbirini beğeniyor.” Yinede  erken havaya girmemek lazım. Karşı tarafı cepte görmemek lazım. Çünkü ilk buluşmaya gelenlerin yüzde sekseni ikinci buluşmaya da gelir ama ikinci buluşmaya gelenlerin yarısı üçüncü buluşmaya gelmez. İkinci buluşma da ilk buluşma gibi dostane bir buluşmadır. Tanışma evresinin devamıdır ve kuş kafese henüz girmemiştir.

Önce ikinci buluşmanın zamanıyla başlayalım. Zamanlama ilk buluşma zamanına çok yakın olmamalı, çok uzak da olmamalı. Gaza gelip ilk buluşmanın ertesi günü ikinci buluşmayı yapmayın. İlk buluşmadan üç, dört gün sonrası ikinci buluşma için idaeldir. Fazla zamanınız yoksa da bir haftayı geçirmeyin. Sonra karşı taraf sizi unutabilir. Canınızın sıkkın olduğu, kafanızda bir şeylerin takılı olduğu gün buluşmayın. Çünkü bu yüzünüze yansır ve asık suratınız karşı tarafın canını sıkabilir. Motivasyonunuzun, enerjinizin yüksek olduğu en iyi günü seçin. Bu arada ikinci buluşma teklifini erkek yapar. Erkeklerin teklif etmediği durumlarda kızlar, çıkmadık candan umut kesilmez deyip şanslarını deneyebilirler.

İlk buluşmada buluşma yerini erkek belirler demiştim. Bu buluşmada erkek, kızın fikrini alabilir ama almasa da olur. İkinci buluşma için canlı müzik, sinema, tiyatro vb. ortamlar uygun olmaz. Kalabalık ve gürültülü ortamlardan uzak durun. Böyle ortamlarda sohbet edemezsiniz. Henüz birbirini yeni tanıyan insanlar için rahat ve derinlemesine sohbet edilebilecek bir yerde buluşulması önemli. Fazla kalabalık olmayan bir cafe, park veya bahçe uygun olabilir. Birazda tarzınızla alakalı. Mesala benim cafe kültürüm pek yoktur.  Açık hava sevdiğimden ikinci buluşma için ormanda veya sahil kenarında çay içmeyi, yürüyüş yapmayı tercih ederim. Sakın ola ikinci buluşmada kızı eve davet etmeyin. Biliyorum kötü bir niyetiniz yok ama olmaz. Yine aynı sebepten alkollü bir ortama da davet etmeyin.

Benim pek yaptığım bir şey değildir ama kız çiçek seviyorsa, ikinci buluşmaya erkeğin elinde bir çiçekle gidip jest yapması hoş olabilir. Tabi çiçeği de pek abartmamak lazım. Çelenk gibi bir şey olmaz. Sade, tek dal çiçeklerden bir şey alıp gidebilirsiniz. Erkekler, kızların sosyal medyadaki fotoğraflarını beğenmeseniz de beğendiğinizi söyleyin. İnanın oradaki fotoğrafların her biri en az beş yüz poz içinden seçiliyor. Yani emeğe saygı arkadaşlar.

Erkekler, el ele tutuşmak için hala erken. Siz yeltenmeyin ama karşı tarafta tutmak isterse tutun tabiki. Aşık olduğunuzu, hoşlandığınızı ve sevdiğinizi falan söylemeyin ama belli edin. Gözlerinin güzel olduğunu söyleyebilirsiz. Bu dünyada en çok kullanılan yalanlardandır ama beyaz yalan, söylemenizde sakınca yok. Seninle sohbet etmek vakit geçirmek çok keyifli gibi şeyler de söyleyebilirsiniz. Karşı tarafın negatif özelliklerinden bahsetmeyin. Sohbeti derinleştirmeye çalışın, biraz özelinizden bahsedin. Her şeyinizi de açık seçik anlatmayın. Gizeminizi koruyun. Bu arada eski ilişkilerinizden falan sakın bahsetmeyin. Hatta bu kural sadece ikinci buluşma için değil tüm buluşmalar için geçerli. Evlenirseniz ve üzerinden otuz sene geçse bile yinede bahsetmeyin. Çünkü kadınlar asla unutmaz, her türlü o kadına gönderme yaparlar.

İlk buluşmada yasak olan keko muhabbetlerine bu buluşmada ucundan biraz girebilirsiniz. Şu kadar kardeşiz, annem şu iş, babam bu iş yapar falan tanışma babında abartmadan girin. Teyzenizin oğlunun karısının nerde yaşadığından, ne iş yaptığından falan bahsetmeyin. Futboldan bahsetmeyin, kadınların en anlayanı bile futboldan anlamaz. Şaka olsun diye “Ofsayt nedir?” gibisinden sorabilirsiniz ve cevabı zevkten dört köşe, keyifle dinleyebilirsiniz. Güncel, dünyadan ve evrensel konulardan sohbet etmeye çalışın.  Ben genelde tarihe, astrofizikğe falan girerim. Böyle enteresan taraflarda pek beziniz yoksa;  Sinema, müzik, kitap vb. konuların alayına istediğiniz kadar girebilirsiniz. Giyim, kuşam, vücut dili, göz teması vb. ilk buluşmada bahsettiğim tüm hususlar, bu buluşmada da geçerli.

Hayatıyla ilgili sorular sorun. Üzerine sohbet edebileceğiniz ortak ilgi alanları bulmaya çalışın. Sohbetin tıkandığı noktalarda kullanmak için buluşmaya gitmeden önce kafanızda joker sorular belirleyin. Burcun ne? Seni kızdıran şeyler nelerdir?  Gibi. Benim çok sevdiğim joker bir soru vardır. “Senin kusurların neler?” Karşı tarafı düşündürecek ve zorlayacak bir soru ama sorun gitsin. Uğraştırın biraz.  Karşı taraf cevapladıktan sonra, kontra yapıp aynı soruyu size sorulabilir.  Sakın kusurlarınızı anlatmaya başlamayın.  Algı operasyonu yapın. Pozitif yönlerinizden bahsedin. Örnek verirsek “Kusurlarınız neler?” Diye size sorulduğunda, “Dürüst olmam, insanlara güvenmem, hayvanları sevmem.” Gibi cevaplayabilirsiniz.  Karşı taraf bu cevapları yemezse, basit birkaç kusurunuzu söyleyin, olayı kapatın. Traktör gibi horlarım, burnumu karıştırırım, tırnaklarımı yerim, ayaklarım ceset gibi kokar gibi şeylere girmeyin. İkinci buluşmada, ilk buluşmada çuvalladığınız yerler varsa, oraları toparlayın. Ondan üstün olduğunuz özelliklerinizden sıklıkla bahsetmeyin, üstün körü geçin. Yani karşınızdakini eziklemeyin.

İkinci buluşmada kesinlikle, “Biz şimdi neyiz?” Moduna girmeyin. Tabiki sıradan iki arkadaş değilsiniz ama “biz şimdi neyiz?” Modu için çok erken ve kendinizi ağırdan satma, karşı tarafın üzerine atlamama kuralı içinde önemli.

Gelelim hesaba. İlk buluşmada kural netti, hesabı erkek öder dedik. İkinci buluşmada bu kadar net bir kural olmasa da erkeklere sessizce hesabı halletmelerini tavsiye ederim.  Aslında kızlara da hesabı çaktırmadan halletmelerini tavsiye ederim. İki tarafın yaptığı da şıklıktır ama kızlarınki çok daha etkilidir. Erkeklerin hesap ödeyen kızlar çok hoşuna gider. Bu paraya önem verdikleri için değildir. Kızın yiyici takımı olmamasından ötürüdür. Size sırf bu yüzden evlenilecek kız gözüyle bakılabilir. Kızlara tavsiyem erkekleri etkilemek istiyorsanız ikinci buluşma biraz erken olabilir ama üçüncü buluşmada kesinlikle hesabı ödeyin.

Son olarak tüm buluşma boyunca nazik olun. Ona saygı ve değerle yaklaşın. Her zaman doğruyu söyleyin.

Sevdiğim söz; “Buraya sensiz yaşayamayacağımı söylemeye gelmedim. Sensiz yaşayabilirim ama bunu yapmak istemiyorum” – Rumor Has It… filminden.

Konu hakkındaki düşüncelerinizi aşağıdaki e-mail adresine yazabilirsiniz. Diğer görüş ve önerileriniz için de yazabilirsiniz.

e-mail: [email protected]