Sosyal medya aracılığıyla sponsorluk, iş ve yatırım, piyasa fiyatının çok altında fiyatla elektronik cihaz satışı gibi konularda yalan ve yanlış bilgilerle tüketicilerin tuzağa çekildiğini ve bu konuda çok sayıda mağduriyet yaşandığını belirten Ticaret İl Müdürü İsmail Maden, tüketicileri sosyal medya dolandırıcılıklarına karşı dikkatli olmaya davet ederek şunları söyledi.

“Bazı sosyal medya hesapları üzerinden Ticaret Bakanlığımız ya da diğer kamu kurum ve kuruluşlarının adları ya da logoları, tanınmış kişilerin resimleri kullanılarak “Botaş hisselerinden aylık kazanç miktarları için linke tıklayın.” ve benzeri şeklinde bazı paylaşımlar yapılmaktadır.

"AYRINTILAR İÇİN TIKLAYINIZ DENİLEN LİNKLERE ASLA TIKLAMAYIN"

Sosyal medyada yapılan dolandırıcılıkların başlıcalarından biri  iş ve yatırım dolandırıcılığıdır. Verilen linkler, kişisel bilgilerinizi veya banka hesap bilgilerinizi almak için yapılan hiledir. Bir diğer yöntem Ödül, Çekiliş Ve Piyango Dolandırıcılığıdır. Ödül kazandığınızı, ancak ödülü almak için ücret ödemenizi veya banka hesap bilgilerini vermenizi istemektedirler.

''GENÇLER DİKKAT''

Özellikle gençlerimizin dikkat etmesi gereken dolandırıcılık türü sahte 'influencer' sponsorlukları’dır. Sponsorluk fırsatları sunan gerçek markalar gibi görünür, ancak takipçileri artan sosyal medya kullanıcılarını banka bilgilerini paylaşmaları için kandırmaktadırlar.
Ayrıca piyasa fiyatının çok altında fiyatlı cep telefonları ve diğer elektronik cihazlar için reklamlar yoluyla da tüketiciler dolandırılmakta ve bu ürünler asla teslim edilmemektedir.
En çok hata yapılan  kimlik avı dolandırıcılıklarıdır.  Parola veya hesap bilgilerini çalmak üzere sahte bir giriş bağlantısını tıklamanız amacıyla sizi kandırmak için e-posta veya metin mesajları kullanılır. Bu nedenle linklere tıklamamaya çok dikkat edilmeli ve adres çubuğuna bizzat yazmaya özen gösterilmelidir.
Bu dolandırıcılıklardan kaçınmak için yapılabilecekler;

''DOLANDIRICILARA KARŞI NASIL TEDBİR ALABİLİRİZ''

Şüpheli sitelere veya hesaplara dikkatli davranın. 

Sosyal medyada sizi takip eden yabancılara ve sizden bir şeyler vermenizi veya paylaşmanızı isteyen mesajlara karşı dikkatli olun. 

Yanıt vermeden önce her zaman iletişimde olduğunuz kişi veya şirketin hesabını ve kimliğini doğrulayın. Gönderenin e-posta adresine veya URL'sine yakından bakın. Söyledikleri kişi olduklarından emin olmak için kişi veya şirketle doğrudan iletişime geçin veya web sitelerine bakın.

Bilgisayarınızı ve cihazlarınızı koruyun. Güvenlik yazılımı kullanın ve çok faktörlü kimlik doğrulama kullanarak hesaplarınızı koruyun.

Tüketicilerimizi sosyal medya hesaplarından alış veriş yapmamaları çok ucuz tekliflere karşı dikkatli olmaları ve bilmedikleri hesaplardan gelen linklere tıklamamaları hususunda uyarmak istiyorum.” dedi
 

Kaynak: Ercan Demir