29 Ekim- 4 Kasım Kızılay Haftası başladı.

Savaş alanında yaralanan askerlere yardım etmek amacıyla 1868 tarihinde “Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti” adıyla kurulan Kızılay, günümüzde ihtiyaç sahiplerine ve korunmaya muhtaç insanlara yardım sağlama, toplumda yardımlaşmayı arttırma ve güvenli kan teminini gerçekleştirme görevlerini üstlenmiş durumda. 

Kızılay ilk olarak 1868 tarihinde “Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti” adıyla kuruldu. Birçok isim değiştirdikten sonra Cumhuriyet sonrası Atatürk tarafından “Kızılay” adını aldı

1877’de “Osmanlı Hilali Ahmer Cemiyeti”, 1923’de “Türkiye Hilaliahmer Cemiyeti”, 1935’te “Türkiye Kızılay Cemiyeti” ve 1947’de “Türkiye Kızılay Derneği” adını aldı.

Kızılay’ın işareti beyaz zemin üzerinde sola doğru açık kırmızı ay dır. Yalnızca Kızılay bayrağında ayın açık yüzü bayrak direğinin tersine doğrudur.

Kızılay işareti o zamanlar savaşta tarafsızlık ve dokunulmazlık timsali olarak kabul edilirdi. Savaş zamanında silahlı kuvvetlerin sağlık servisleri ile o hükümlerin belirlediği kişi ve kuruluşlar için koruyucu ve belirtici bu işaret başka hiçbir kişi ve kurum tarafından kullanılamazdı

1876 Osmanlı- Rus Savaşı’ndan 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’na, Türkiye’nin taraf olduğu tüm savaşlarda, cephe gerisinde seyyar ve sabit hastaneler kurmuş, hasta taşıma servisleri açmış, hastane gemileri donatmış, hemşireler ve gönüllü hasta bakıcıları yetiştirmiştir

Tüm bu hizmetleriyle savaş alanında yaralanan ya da hastalanan askerlere yardım etmiş, savaş esirlerine gereken insancıl yardımları yapmış; savaştan etkilenen sivil halkın bakımı ve korunması için çaba göstermiştir

Kızılay günümüzde de; afetlerde ve olağan dönemde ihtiyaç sahipleri ve korunmasızlara yönelik yardım sağlamayı, toplumda yardımlaşmayı geliştirmeyi ve güvenli kan teminini gerçekleştirmeyi misyon edinmiş durumdadır.

Hem Türkiye’de hem dünyada yaşanan tüm doğal afetlerde yardıma koşan ilk kuruluşlardan biri. 

Ayrıca kan bağışı konularında da kapsamlı çalışmalar yürütmekte

Kızılay Türkiye’de ve dünyada insani yardım hizmetinde model alınan bir kuruluştur.

Kızılay insanların en zor anlarında hep yanlarında olan bir kuruluştur.

Kızılay için; insanlar arasında ayrım gözetmemek, hayatlarını ve sağlıklarını korumak, kişiliklerine saygı gösterilmesini sağlamak ve insanlar arasındaki karşılıklı anlayışı ve saygıyı sağlamak oldukça önemlidir.

KIZILAY BİR İYİLİK HAREKETİDİR

Zonguldak’ta da hafta boyunca bir çok etkinlikler yapılacak.

Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi Kreş öğrencileri dün hafta kapsamında Kızılay Şehit Polis Hasan Bilgin Kan Alma Birimi’nde ziyaret ederek Kızılay hakkında bilgilendirildiler.

Aynı şekilde çok sayıda okulun hafta boyunca Kızılay’ı ziyaret etmesi bekleniyor.

Çocuklarımızı 151 yıldır insanlara yardım eden Kızılay hakkında bilinçlendirmek çok önemli.

Çünkü Kızılay bir iyilik hareketidir.

Türk Kızılay, yaşadığımız savaşlar, yoksulluk, imkansızlık, değişen koşullarla bugünlere kadar gelişerek gelmiştir. Hasta ve yaralıları tedavi etme çalışmaları ile başlayan faaliyetler; kan hizmetleri, ilkyardım, sosyal yardımlar ve hizmetler, gençlik faaliyetleri, afet hazırlık ve müdahale faaliyetleri olarak çeşitlenmiştir

1.5 asrı aşkın süredir karşılık beklemeden, sadece insanlık namına başlayan bu iyilik hareketine destek vermek hepimizin görevi olmalıdır.

Dünyanın en güçlü insani yardım kuruluşu olan ve yardımseverlerin her geçen gün artan güveni ve desteği ile nerede bir ihtiyaç sahibi varsa orada bulunan Türk Kızılayı 151. yaşında, insanlığın umutlarını yeşertmeye devam ediyor.

Kızılay Haftamız kutlu olsun.

Bu iyilik hareketinin neferlerini tek tek kutluyorum.