Türkiye’nin en etkin sendikaları arasında yer alan ve sendikacılık tarihinde çok önemli bir yeri bulunan ve 17 Kasım 1946 tarihinde kurulan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) 73. Kuruluş yıldönümünü kutluyor.

Genel Maden İşçileri Sendikası 73 yıldır Zonguldak ve bölgeye hizmet ediyor.

Zonguldak için Genel Maden İşçileri Sendikası çok önemlidir.

Genel Maden İşçileri Sendikası, Türkiye’de ve Dünyada; demokrasi, ülke ve bölge kalkınması, insanca yaşanılacak koşulların yaratılması mücadelesinde saygın bir yer edindi.

Genel Maden İşçileri Sendikası; Türk-İş’te, IndustriALL Europa ve IndustriALL Global’de maden işçilerinin sesi olmaya, demokrasi adına her türlü eylem ve etkinliğin ön saflarında bulunmaya devam ediyor.  

1946’dan bugüne, ülkemiz demokrasi mücadelesinde; bölgemizin ve ülkemizin kalkınıp gelişmesi mücadelesinde; üyelerinin insanca çalışıp insanca yaşayacakları koşulların yaratılması mücadelesinde, saygın bir yer edinen Genel Maden İşçileri Sendikası, aynı anlayışla mücadelesini sürdürüyor. Taşkömürü üretiminin başladığı 1848 yılından itibaren gelişen üretim kültürünün bugünlere taşınmasında önemli bir işlevi bulunan Sendika, Zonguldak, Bartın ve Karabük bölgesinde sosyal hayatın çağdaş bir düzeyde gelişmesi için elinden gelen gayreti gösterdi ve bu mücadeleyi kesintisiz olarak sürdürüyor. 

Türkiye’de siyasal alanda yaşanan en sıkıntılı dönemlerde bile ulusal çıkarları, ulusal bütünlüğü koruma yönünde mücadele veren Sendika, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşanan yabancı şirket işgallerinden, maden işçilerinin çıkardığı dersleri de bugüne taşımasını bildi. Genç Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte Ankara’nın ardından il olma özelliğini kazanan Zonguldak, taşkömürü üretimi arttıkça büyüdü, gelişti ve giderek Türkiye sanayisinin can damarı olarak, ülkemizin ekonomik kalkınmasına büyük katkı verdi.Ancak 1980 ve özellikle 1990 sonrasında uygulanan yanlış ekonomik politikalar sonucu TTK ve Zonguldak olarak büyük zararlar gördü. Bölge insanı olarak büyük mücadeleler verildi ve her şeye rağmen ayakta kalındı. Bölgenin, TTK’nın ve Türkiye’nin ihtiyaçları ortada. 5 milyon ton üretim kapasitesine sahip olan TTK, bugün her ne kadar son alına 1500 işçiyle beraber yine de tarihinin en az işçisiyle en düşük üretimini yapıyor. Oysa ülkemizin yıllık taşkömürü ihtiyacı 25 milyon tondur. Ülkemiz her yıl milyarlarca dolarını taşkömürü ithalatı için dışarıya veriyor. Bölgemizde 1 milyar tonun üzerinde kömür rezervimiz bulunuyor. Türkiye’nin Zonguldak’a ihtiyacı var. Çünkü Zonguldak’ta kömür var. 

73 yıllık büyük bir sendikanın birliği, beraberliği, yeraltında çok zorlu şartlarda çalışmasından gelir.

Türkiye’de ve dünyada işçi ve emek denildiğinde akla Zonguldak’ı gelmesinde ve demokrasi kültürünü gelişmesinde en büyük pay Genel Maden İşçileri Sendikası’dır. Bunu kimse inkar edemez.

Sendikanın hayatta olmayan tüm yöneticilerine rahmet diliyorum.

Mevcut yöneticilerine ise görevlerinde başarılar diliyorum. 

Zonguldak GMİS’le daha güzel

GMİS’iz bir Zonguldak asla düşünülemez.

Zonguldak denilince akla madenci, madenci denilince Genel Maden İşçileri Sendikası gelir

Özetle

İyi ki varsın GMİS