Meslekte yeniyim…

Yaklaşık bir yıldır ülke ve Zonguldak gündemine dair haberlerle haşır-neşir oldukça, ilimizin siyasal yaşamından gelip geçen insanları tanımaya, görevli oldukları dönemlerde neler yapıp yapmadıklarını anlamaya çalışıyorum.

Güncel siyaseti, günümüzün milletvekili ve belediye başkanları ile siyasi parti temsilcilerini az-çok tanıyorum.

Bir de geçmişten bugüne görev yapmış bakan, milletvekili ve belediye başkanı olarak görev yapmış siyasilerimiz var.

Kimi kısa sürede unutulup gitmiş, kimi köşesine çekilmiş, kimileri ise halen aktif siyasete yön verebilen siyasetçiler…

Kimler gelmiş, kimler geçmiş?

İçlerinden ilimizin siyasal yaşamında “iz bırakan” sayılı siyasetçileri arayıp bulmaya çalışıyorum.

***

Merak edip araştırdım…

Mesela, Köksal Toptan.

Zonguldak siyasetinin son 40 yılında imzası bulunan saygın bir siyasetçi ve devlet adamı.

Milli Eğitim Bakanlığı, TBMM Başkanlığı yapmış, halen Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nin kurucusu. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın itibar ettiği isimlerden birisi.

Ömer Barutçu : Zonguldaklı efsane bakan.  Ulaştırma Bakanlığı döneminde siyaset ve bürokrasi üzerindeki ağırlığı ile biliniyor. Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı kurumlarda Zonguldaklı gençleri istihdam etmesi ile tanınıyor.

Veysel Atasoy :  Merhum Enerji, Ulaştırma ve Devlet Bakanı Dr. Veysel Atasoy gerçek bir Zonguldak sevdalısı olarak tanınıyor. Sayın Erdoğan Demir ve merhum Osman Yağmurdereli ile birlikte Yeni Adım Gazetesi’ni ilimize kazandıran siyasetçi ve devlet adamı. Zonguldak konusunda taviz vermeyen tutumu, bu yüzden bakan olduğu sırada dönemin başbakanına kafa tutuşu ile tanınıyor.

Ali Uzun : 19. Dönem Zonguldak Milletvekili…

Bürokrat ve siyasetçi olarak önemli hizmetleri var. Halen sağlık sektöründe üst düzey yöneticilik yapıyor. Ankara’ya yolu düşen Zonguldaklılar’ın ilk başvuru adresi. Zonguldaklılar için Ankara’daki gerçek dost eli… Halka yakınlığı ve halkın kendisine olan teveccühü ile tanınıyor.

Harun Akın : 22. Dönem Zonguldak Milletvekili…

Halen Zonguldak siyasetinde etkili olup, yön verebilen isimlerden birisi. “Zonguldak’ın kitabını yazan milletvekili” olarak tanınıyor. Rödövans işletmelerinin kapatılmasını, TTK’nın ruhsatı ile birlikte devredilmesini, Erdemir’in yabancıya satışını engelleyen milletvekili.

İlimizin en büyük sorunu olan mülkiyet sorununu ilk kez TBMM’ye taşıyıp yasa teklifi veren, Kozlu ve Kilimli”nin ilçe olmasında büyük emeği geçen ağırlıklı bir siyasetçi olarak tanınıyor.

Zeki Çakan : İki kez Zonguldak Belediye Başkanlığı, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yapan önemli bir siyasetçi. Ciddi, disiplinli, hizmete önem veren, vefa duygusu yüksek bir siyasetçi olarak tanınıyor. Kendisi ile birlikte çalışan ekibinin hiçbir zaman terk etmedi. Enerji Bakanlığı’nda meydana gelen bir yolsuzluk davası nedeniyle Yüce Divan’da yargılanıp aklanan önemli bir siyasetçi.

***

Benim tespit edebildiğim bu isimler…

Herbiri Zonguldak siyasetinde “iz bırakmış”, bugüne dek yerleri doldurulamamış, halkımızın gönlünde yer etmiş siyaset insanları.

Düşünüyorum da, saydığım isimler şu anda hep birlikte Zonguldak’ın aktif siyasetinde yer alsaydı, kimbilir nasıl bir siyaset tablosu ortaya çıkardı?

Siyaset dediğin öyle olurdu herhalde.