Bakmakla görmek arasında bir fark vardır. Herkes bakar ama herkes göremez. Ya da farklı şeyler görür.  Ne gördüğünüz, nasıl ve nereden baktığınızla ilgilidir. Karşılaştığımız olayları, yaşamımızı zaman zaman durup bir gözden geçirmemiz, farklı açılardan bakmamız gerekir. Bakış açısı önemlidir, olayın tüm seyrini değiştirebilir. Koyunu kurdun saldırısından kurtaran çoban, olaya koyun tarafından bakıldığında bir kahramanken, kurt tarafından bakıldığında, ekmeğini elinden alan bir zalimdir. 

Hayatınızda yolunda gitmeyen şeyler olabilir. İşte kaybedebilirsiniz, aşkta kaybedebilirsiniz, okulda başarısız olabilirsiniz, yaptığınız şeyleri daha iyi yapmak isteyebilirsiniz, hayatınızı monoton bulabilirsiniz, çok büyük problemlerinizin olduğunu düşünebilirsiniz.  Bazen çok büyük gibi gözüken problemlerin çözümü de çok basittir. Yapmanız gereken şöyle büyük resme bir bakıp problemi görmektir. Ağacı seyreden ormanı göremez. Bazen de problemi kendiniz göremeyebilirsiniz. İnsan kendine objektif bakamaz. Çok bariz durumlarda bile bazen kendi hatalarını, kusurlarını göremez. Bu yüzden farklı bakış açılarına ihtiyacınız olduğu durumlarda, güvendiğiniz insanların fikirlerini almalısınız.

Konu ile ilgili sevdiğim bir hikayeyi sizinle paylaşayım; Adamın biri bir gün psikologa gidiyor ve derdini anlatıyor. Diyorki “Yatağın üstünde yattığımda, yatağın altında biri varmış gibi geliyor. Yatağın altında yatıyorum, üstünde biri varmış gibi geliyor. Ne yapmalıyım?” Psikolog adamı uzun süre dinledikten sonra diyorki “Bana altı ay gelmen lazım. Haftada iki kere geleceksin ve seansımız beş yüz lira” Adam bir hesap yapıyor. Haftada iki kere, altı ay, yirmi dört bin lira yapıyor. Çıkıyor ve bir daha gelmiyor. Altı ay sonra yolda karşılaşıyorlar. Psikolog adamı hatırlıyor. Diyorki “Senin böyle bir uyku takıntın vardı, ne yaptın onla ilgili?” “Senden sonra yirmi liraya hallettim.” Diyor. “Nasıl yani?” Diyor psikolog. “O gün senden çıkınca bir bara gittim. Bir tane ayran söyledim. Gel zaman git zaman Barmenle muhabbet başladı. Problemi Barmene anlattım. Barmen beni dinledi dinledi ve bana dediki “Git yatağın ayaklarını kes!” Kestim problem kalmadı, o günden beri çok güzel uyku uyuyorum.” Der.

Demem o ki; Hiçbir şey göründüğü gibi değildir derler ama aslında her şey göründüğü gibidir. Bu sadece görebilmenizle alakalıdır.

Sevdiğim söz: "Bütün bunları öğrendim ve artık geri dönüşü yok. Cahillik bir zamanlar sonsuz mutluluktu…" — Chuck Palahniuk

Konu hakkındaki düşüncelerinizi aşağıdaki e-mail adresine yazabilirsiniz. Diğer görüş ve önerileriniz için de yazabilirsiniz.

e-mail: [email protected]