Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, dün basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Zonguldak’la ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.

Yatırımlardan, havaalanlarından, yollardan, tarıma kadar her konuda biz gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Vali Erdoğan Bektaş’ın açıklamalarını ayrı günlerde konu konu değerlendireceğim.

Öncelikle bugün Havaalanı konusun işlemek istiyorum.

Yapımı devam eden dev Filyos Projesi ile birlikte Zonguldak’ın uluslararası alanda bir marka şehir haline geleceğini belirten Vali Bektaş, yalnız havaalanın kapasitesini çok düşük olduğuna dikat çekerek, çıkış yolları aradıkların söyledi.

Örneğin Filyos projesi ile birlikte uluslar arası bir hale gelecek olan Havaalanına kargo uçaklarını inemeyecek olmasını çok önemli bir eksiklik oluğunu ifade etti.

Bunun için pistin daha da uzatılması gerektiğini

Ayrıca dağın traşlanması gerektiğinden bahsetti.

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı’nın Perşembe’de yeni bir havaalanı yapılması yönündeki önerisinin olduğunu hatırlattı.

Zonguldak olarak yeni bir haavaalını yapılması için kaybedecek zamanımız yok. Mevcut havaalanın bir an önce traşlanması ve pistin uzatılmasıyla birlikte bu sorun halledilebilir.

Bu kadar zor olması gerek

**

KURALAR DEĞİŞEBİLİR

Biliyoruz Türk Hava Yolları’nın (THY) asla kötü bir niyeti yok

Biliyoruz ki uluslar arası uçuş kuraları gereği böyle yapılıyor.

Zonguldak’ın Çaycuma İlçesi Saltukova Beldesi’nde bulunan havaalanında ki son zamanlarda aksayan THY uçaklarının havaalanını pas geçmesinden bahsediyorum.

THY uçuşları Zonguldak Havalimanı pistine güney yönünden esen 5 knot'un üzerindeki rüzgar nedeniyle bazı günler inemediler ve pisti iki kez pas geçtikten sonra yakıt durumu nedeniyle, Ankara Esenboğa havalimanına giderek iniş yapmak zorunda kaldılar.

İşte bu sorunla ilgili olarak Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz Türk Hava Yolları’na bir çağrıda, bir öneride bulundu.

Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, yetkililerle yaptığı görüşmeler ve bilimsel araştırmalar sonrasında bir çözüm yolu görülmekte olduğunu. THY uçaklarının sefer verimliliğini sağlamak, iniş ve kalkışların aksamaması için, uluslararası kuralların izin verdiği sınırlar içinde kuyruk ve yan rüzgar limitlerinin 5 knot'tan 10-15 knot'a çıkarıldığı takdirde sorunu çözülerek THY uçaklarının iniş yapabileceğini ve bir sorunu kalmayacağını söyledi.

Yavuzyılmaz’a göre bilimsel olarak mümkün ama kural olarak mümkün değil

Ama biliyoruz ki bilim izin verdiği müddetçe kurallar her zaman değişebilir.

THY acaba bu kuralı değiştirebilir mi bilinmez ama

THY’nin sık sık rüzgar nedeniyle havaalanını pas geçmesi Zonguldak’ta olumsuz yanlış anlamalara, THY’nin Zonguldak’a sanki olumsuz bakıyormuşçasına bilerek pas geçiyor algısına sebep oluyor.

Bu kural değiştirilebilir

Neden olmasın ki

Atlas Jet’te Zonguldak’a seferlerini başlattı.

İnşallah o da kuyruk rüzgarı nedeniyle havaalanını pas geçmez.