Ulusal ve uluslararası düzeyde eğitim-öğretim hizmeti vermek, bilimsel araştırmalar yapmak ve bilimi, teknolojiyi, sanatı ve kültürel değerleri girişimci bir üniversite olarak insanlığın hizmetine sunmak misyonu ile yoluna devam eden Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ), eğitim-öğretim, bilim, teknoloji ve sanat faaliyetleriyle ulusal ve uluslararası yükseköğretim alanında öncelikli tercih edilen üniversiteler arasında yerini gururla alması Zonguldak olarak bizi çok mutlu ediyor.

Bu başarı hikayesi ise çok uzun zorlu süreçten geçti.

Siz hiç Türkiye’de başka bir üniversitenin iki kez küçüldüğünü hiç duydunuz mu

Duyamazsınız 

Çünkü BEÜ hariç başka bir örneği yok

Şu anki Bülent Ecevit Üniversitesi, Zonguldak’tan Bartın ve Karabük ayrılmadan önce çok büyük bir üniversiteydi.

Ama sırasıyla ilk önce Karabük ardında da Bartın ayrılınca, üniversitemiz iyice küçüldü. Karabük’te ki fakülte ve meslek yüksek okulları ile Bartın’da ki fakülte ve meslek yüksek okulları ayrıldı,

29.05 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 5662 sayılı Kanunla Karabük Üniversitesi kuruldu. Bu kanunla BEÜ’nün Karabük Kampüsü'nde faaliyet gösteren Karabük Teknik Eğitim Fakültesi, Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Karabük Fen-Edebiyat Fakültesi, Karabük Mühendislik Fakültesi, Safranbolu Meslek Yüksekokulu, Karabük Meslek Yüksekokulu yeni kurulan Karabük Üniversitesi çatısı altında toplandı. 

31.05.2008 tarih 26892 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 5765 sayılı Kanunla Bartın Üniversitesi kuruldu ve Bartın kampüsünde faaliyet gösteren Bartın Orman Fakültesi, Bartın Meslek Yüksekokulu, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ve Bartın Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Bartın Üniversitesi çatısı altında toplandı.

Her biri Karabük ve Bartın Üniversitesi diye iki ayrı üniversite oldu.

Şimdi onlar kendi başına bağımsız bir il üniversitesi olarak yoluna devam ediyorlar.

Bülent Ecevit Üniversitemiz ise geçirdiği zor dönemlerin ardından yeniden ayağa kalkmış durumda.

Hem eğitim kalitesinde hem de öğrenci sayısında Zonguldak’ın ve Batı Karadeniz’in yüz akı durumunda.

BEÜ’nün çekirdeğini teşkil eden Mühendislik Fakültesinin orijini 1924 yılında kurulan Maden Mühendislik Mektebi'dir. Bu kurum sırasıyla Maden Meslek ve Başçavuşları Okulu, Maden Teknik Okulu, Mühendislik Mimarlık Akademisi aşamalarından geçerek 2809 Sayılı Kanunla Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğüne bağlanarak Zonguldak Mühendislik Fakültesi adını almış ve 11.07.1992 tarih 21281 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 3837 Sayılı Kanunun 9. Ek Maddesi ile Zonguldak Karaelmas Üniversitesi kuruldu. Ve şu an yoluna küçülerek te olsa Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak yoluna devam ediyor.

Batı Karadeniz Bölgesinin güçlü bir yükseköğretim kurumu haline gelen Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, 93 yıllık köklü geçmişi olan bir kurum olarak son yıllarda göstermiş olduğu hızlı gelişim ile büyümeye devam ediyor.

Teknoloji Geliştirme Bölgesi ilan edilen Zonguldak’ta güçlendirmek için Zonguldak Teknopark Anonim Üniversite-Sanayi işbirliğini Şirketi faaliyetlerine başladı. Bölgenin sağlık üssü konumundaki hastanesi Diş Hekimliği Uygulama ve olan Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Araştırma Merkezi, Türkiye’de kendi alanında ilk kamu merkezi olan Obezite ve Diyabet Merkezi hasta sayılarındaki artış ve yaptıkları yatırımlarla Batı Karadeniz Bölgesine sağlık hizmeti sunmaya devam ediyor. 

Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü ile Karadon Müessesesinde üretim hedefini günde 10 bin tona çıkarmak amacıyla “Rehabilitasyon Projesi İşbirliği Protokolü” İmzalandı. Maarif Vakfı ile eğitim, araştırma ve kültürel alanlarda “İşbirliği ve Tanıtım imzalandı. Türk Havacılık Uzay Sanayii (TAİ) ile Mühendislik Protokolü”  işbirliği protokolü imzalandı. 

Kısacası üniversite tüm yerleşkelerinde ve birimlerinde yürüttüğü faaliyetlerin kalitesini artırmak düşüncesi ile çalışmalarını sürdürüyor. 

Üniversite 21 bin lisans, 12 bin ön lisans, 2 bin 500 lisansüstü olmak toplam 35 bine öğrenci eğitim görüyor.

Ayrıca 64 ülkeden toplam 1000 yabancı öğrenci Zonguldak’ta eğitim görmekte.

Biz gazetecilerin görevi sadece eleştirmek değildir elbette

Doğru yapılan işleri görmek ve onları övmek bizim en başlı görevlerimiz arasındadır.

Üniversitemize her daim sahip çıkmaya, üniversitemizi korumaya, kollamaya devam edeceğiz.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof.Dr, Mustafa Çufalı’yı, Genel Sekreter Hayri Bulazar’ı ve üniversite yönetimi ile tüm eğitim kadrosunu kutluyorum.

Mükemmelliği, evrenselliği, doğruluğu, güvenirliliği, paylaşımcılığı, hesap verebilirliği, katılımcılığı, şeffaflığı, sosyal sorumluluğu, bilimsel etiği, akademik düşünce ve ifade özgürlüğünü ilke edinen Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Zonguldak’ın uluslararası bir markasıdır.

Zonguldak olarak ZBEÜ ile ne kadar gurur duysak azdır.