Az gelişmiş bölgelerde ekonomik yapının sadece tek bir sektöre dayalı olması, sermayenin kıt, nüfus artış hızının düşük olması ve dışarıya sürekli göç verilmesi gibi nedenler, bu tür bölgelere sahip olan yerler için bölgesel kalkınmanın önemini bir kez daha ortaya çıkıyor. 

Günümüzde ekonomik kalkınma; yerel iş imkanları ortaya çıkararak istihdam yaratmak, yöre halkını üretime yöneltmek, yerel bazda kişi başına düşen milli geliri artırmak gibi yerel bir boyut kazanmıştır. Haliyle kalkınma politikası araçlarının değişmesine de neden olan bu dönüşüm, bölgelerin ekonomik kalkınması önündeki engelleri ve bu engelleri kaldırmak için gerekli olan stratejileri en iyi o bölgede yaşayanların bileceği düşüncesi kapsamında şekilleniyor. 

Yeni bölgesel kalkınma anlayışına göre, sermayeyi çekebilmek için o bölgeyi veya ili çekim merkezi haline getirebilme düşüncesi hakim. 

İşte burada Ticaret ve Sanayi odalarının önemi ortaya çıkıyor.

TSO’ların başlıca görevleri arasında sanayi ve ticaret alanında uluslar arası ve hem de ulusal rekabet gücünü artırmaya verimliliği ve ekonomik büyümeyi hızlandırmaya yönelik her türlü bilginin sürekli ve düzenli olarak kullanılabilir olmasını sağlayarak üyeleri arasında ticaret ve sanayinin genel menfaatlere uygun olarak yapılmasını sağlamak ve üyelerinin ufkunu açmak birinci önceliktir. 

ZONGULDAK TSO..

Faaliyet gösteren en etkin ve önemli ticaret odalarından birisi olan Zonguldak Ticaret Odası, ilimizde ticari ve sanayi hayatının vazgeçilmezidir. Üyelerinin ortak menfaatlerini korumak ve yeni stratejiler geliştirmesine katkıda bulunmak gibi misyonlar üstlenen Zonguldak Ticaret Odası, Türkiye’nin sayılı TSO’ları arasındadır.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası devletle ticari ve sanayi erbapları arasında bir köprü görevi üstlenmektedir.

Zonguldak TSO öyle basit ve sıradan bir oda değildir

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu Zonguldak ziyaretlerinde sık sık dile getirdiği bir söz asla aklımdan çıkmaz.

“Zonguldak TSO 5 yıldızlı bir TSO’dur ve Türkiye’ni sayılı TSO’ları arasındadır” 

Gerçekten de öyle

Bugün Zonguldak TSO ürettiği ve hayata geçirmek istediği projelere fark yaratıyor.

Bugün sizlere Zonguldak Ticaret ve sanayi Odası’nı Zonguldak valiliği işbirliğinde yürüttüğü bazı projelerden bahsetmek istiyorum.

1-SERA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ: 

Sektörel çeşitliliğin sağlanması için Tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi kurarak seracılığın daha profesyonel ve büyük ölçekli yapılmasıyla istihdam ve katma değer sağlamak. İl Özel İdaresi, Zonguldak TSO ve Çaycuma TSO ortaklığında kuruluşu yapılmış olup tüzel kişilik kazanmıştır. Yatırım programına alınması Tarım Bakanlığınca onaylanmış olup Cumhurbaşkanlığı Bütçe ve Strateji Bakanlığına onaya sunulmuştur.

2-HAYVANCILIK (MANDA) ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ: 

Sektörel çeşitliliğin sağlanması için İlimizde manda ve mandadan elde edilen ürünler ile çalışan firmaları bir araya toplayarak daha verimli ve kapasitesi yüksek çalışma sahası oluşturarak istihdam ve katma değer sağlamak. Bakka'nın desteği ile ön fizibilite çalışmaları başlatılmış olup 07 Kasım 2018'de Bakka toplantı salonunda taraflara sunum yapıldı. Projenin gerçekleşeceği yer ile ilgili çalışmalar sürüyor.

3-GİRİŞİM SANAYİ SİTESİ (BAKACAKKADI): 

Sektörel çeşitliliğin sağlanması için küçük sanayi sitesi kurarak profesyonel çalışmak ve büyük ölçekli yapılarak istihdam ve katma değer sağlamak. Kooparatif kuruldu. Üyelik işlemleri tamamlandı. T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığından yer tahsisi sonrası yerin tapusu alındı. Yatırım bütçesine girmesi için dosya Sanayi Bakanlığına arz edildi.

4- DÖNÜŞÜM SANAYİ SİTESİ (ELVANPAZARCIK): 

Kent içinde kalan imalat ve depolama işi yapan üyelerimizi kent dışında ortak bir alanda toplayarak sistemli bir şekilde iş yapmalarını ve sinerji yaratmalarını sağlamak. Yer seçimi yapıldı. Arsanın tescil işlemleri başlatıldı.

5-MANTAR ÜRETİMİ SANAYİ SİTESİ ( GÖKÇEBEY): 

Sektörel çeşitliliğin sağlanması için mantar yetiştiriciliğinin profesyonel ve büyük ölçekli yapılarak istihdam ve katma değer sağlamak. Yer seçimi ile ilgili çalışmalar devam ediyor.

6- OTOZON: 

Merkezde bulunan Oto Galericilerini bir araya toplayarak, Otomobil Galericileri Merkezi oluşturup ticari kayıpları engellemek ve kent merkezindeki yaşam kalitesini arttırmak. Fizibilite raporu ve konsept proje tamamlanmış olup, arsanın irtifak hakkı alındı. Oto galericileri ile yatırıma ilişkin görüşmeler devam ediyor.

7-MOBİLYZON: 

Merkezde bulunan Mobilya Galericilerini bir araya toplayarak, mobilya galericileri merkezi oluşturup ticari kayıpları engellemek ve kent merkezindeki yaşam kalitesini arttırmak hedeflenmektedir. Konsept Proje ve fizibilite raporu hazırlandı. Yapılacak yerle ilgili çalışmalar devam ediyor.

8- ÜZÜLMEZ KÜLTÜR VADİSİ PROJESİ: 

Zonguldak'ın Ankara yolu çıkışı güzergahında bulunan Fransız’lardan kalma tarihi yapıların restarasyonu yapılarak kültür turizmine açılmasını sağlamak. Konsept mimari proje hazırlandı. Projenin gerçekleşmesi için İl Özel İdaresi sahipliğinde çalışmalar devam ediyor.

Bu projeler Zonguldak ekonomisi için büyük anlamlar taşıyor.

Böylesine çok proje üretin başka bir TSO örneği yoktur sanırım.

İlimizin gelişmesi ve kalkınması anlamında Zonguldak TSO elini değil, başını taşın altına sokuyor.

Sadece il içinde değil bakanlık düzeyinde yaptığı girişimlerle birlikte Zonguldak’ta sektörlerin önünü açmak için çabalayan ZTSO ilimiz için, sanayicilerimiz için büyük bir şans.

Bugüne kadar bir çok kez Enerji başta olmak ezere çok sayıda bakanla bire bir görüşülerek sanayicini önünü açılması için adımlar atıldı. 

Özetle, bu başarıların ve projelerin baş mimarı olan, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ZTSO)  hem genç, hem tecrübeli, hem de hırslı bir başkanı olan Metin Demir’i ve onun nezdinde yönetimini ve ekibini kutluyorum.

**

ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM: 

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Merkez İlçe Başkanı Niyazi Kıransoy’un kardeşi Murat Kıransoy, akşam saatlerinde ağaç kesimi sırasında üzerine ağaç devrilmesi sonucu ağır yaralandı. Bülent Ecevit Araştırma ve Uygulama Hastanesinde yoğun bakıma alınan Kıransoy, Ankara Başkent Üniversitesi Hastanesine sevk edildi.

Murat Kıransoy’a acil şifalar diliyorum.

Geçmiş olsun

**

GÜNÜN SÖZÜ: ‘’Devler gibi eserler bırakmak için, karıncalar gibi çalışmak lazım.’’ Necip Fazıl Kısakürek