Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, Vali Yardımcısı, İlçe Kaymakamları, İl Genel Meclisi Başkanı, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Yalçın Ocak, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Suat Kaymak ve beraberindeki heyet, kurum müdürleri, STK temsilcileri, muhtarlar, ve üreticiler katıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Yasin Önder'in açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen Vali Arslan; “İlimizin davetsiz misafiri Kahverengi Kokarca ile mücadelede Valiliğimiz koordinesinde Tarım ve Orman Bakanlığımıza bağlı kuruluşlarla birlikte teknik çalışmalar yürütmekteyiz. Bu konuda köy muhtarlarımız ve çiftçilerimizin de desteğiyle Valilik olarak “Gördüğünde Yok Et” sloganıyla mekanik olarak başlatılan mücadeleye bundan sonra da Tarım ve Orman Bakanlığınca ruhsatlandırılarak halk sağlığı alanında ve tarım arazilerinde kullanılacak kimyasal ilaçlarla kışlak alanlarda ve tarım arazilerinde “Topluca İmha Et”  sloganı ile devam edeceğiz. Kimyasalların teknik talimatlar doğrultusunda, uzmanlarınca belirlenen doz ve miktarlarda kullanımlarına özen gösterilmesi ve  gelişigüzel kullanımlara sebebiyet verilmemesi gerekmektedir. Bu vesileyle Kahverengi Kokarca ile etkin bir mücadele için çaba gösteren başta Tarım ve Orman Bakanlığımız olmak üzere, Ankara Zirai Mücadele Araştırma Enstitümüze ve araştırmacılarına, yerel düzeyde kamu kurum ve kuruluşlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan bilgilendirme sunumları ile devam eden toplantı, soru cevap bölümünün ardından sona erdi

KAHVERENGİ KOKARCA BÖCEĞİ NEDİR?

Kahverengi kokarca böceği, Halyomorpha halys ( Pentatomidae) familyasından Asya kökenli bir böcektir. Japonya, Kore Yarımadası, Tayvan ve Çin' özgü olan bir böcek türüdür. Kahverengi kokarca 1990'lardan itibaren özellikle ABD'nin doğu kesimlerine yayılmıştır. Kahverengi kokarca böceğinin larvaları ve yetişkinleri birçok tarımsal üründen ve yüzden fazla bitkiden beslenebilen bir hayvandır. Tehdit altında olduğunda ya da ezildiğinde kötü bir koku salgılar. Bu koku, kokarca böceğinin savunma mekanizmasıdır.
Karadeniz'de bitkilere dadanan 'kahverengi kokarca' adlı böcek türü başta fındık olmak üzere birçok bitki için tehdit oluşturuyor. 300'den fazla bitki türünde beslenebilen istilacı böceğin erginlerinin uzun mesafelere uçabilme yeteneğinde olması, yayılışını kolaylaştırıyor. Bu böcek önce bir bölgeyi, sonra genişleyerek tüm Türkiye’yi tarım aralarının tamamını tehdit ediyor. Kahverengi kokarca, insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmaz. Yaz mevsimi sonunda kışlamak için özellikle ev, depo gibi korunaklı alanları tercih ettiği için fiziki rahatsızlık oluşturmaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi