Profesör, felsefe dersinde büyükçe bir kavanozu masanın üstüne koymuş ve içerisini tenis topları ile doldurmuş. Öğrencilere kavanozun dolup dolmadığını sormuş. 

Öğrenciler ittifakla kavanozun dolduğunu ifade etmişler. Bu sefer çakıl taşlarını, çalkalayarak kavanoza dökmüş, böylece çakıl taşları kayarak, tenis toplarının aralarındaki boşlukları doldurmuş. 

Öğrencilere tekrar kavanozun dolup dolmadığını sormuş profesör. Öğrenciler: evet doldu demişler. 

Profesör bu kez kumu yavaşça kavanoza dökmüş. Kumlar da çakıl taşlarının aralarındaki boşlukları doldurmuş. Tekrar öğrencilere kavanozun dolup dolmadığını sormuş.

Öğrenciler de koro halinde "Evet, bu kez gerçekten doldu" demişler.

Gülümsemiş profesör ve masanın altında hazır bekleyen iki fincan kahveyi kavanoza boşaltmış. Kahve de kumların arasında kalan boşlukları doldurmuş.

Profesör "eveeet" diyerek: "bu kavanozun sizin hayatınızı simgelediğini ifade etmeye çalıştım. 

Şöyle ki; 

Bu tenis topları hayatınızdaki önemli şeylerdir; dininiz, ibadetleriniz, aileniz, çocuklarınız, sıhhatiniz, arkadaşlarınız vs. şayet diğer şeyleri kaybetseniz de, bu önemli şeyler kalır ve hayatınızı doldurur. 

O çakıl taşları ise daha az önemli olanlar; işiniz, eviniz, arabanız vs. 

Kum ise diğer ufak tefek şeylerdir. 

Şayet kavanoza önce kum doldurursanız çakıl taşlarına ve özellikle de tenis toplarına yeterli yer kalmaz. 

Aynı şey hayatımız için de geçerli. Vaktimizi ve enerjimizi ufak tefek şeylere harcar, israf edersek, önemli şeyler için vakit kalmayacaktır.

Dikkatinizi mutluluğunuz için önem arz eden şeylere çevirin. Çocuklarınızla oynayın. Sıhhatinize dikkat edin. Eşinize ilgi gösterin. Evinizin ihtiyaçlarını karşılayın. 

Kavanoza öncelikle tenis toplarını yerleştirin. Hayatınızdaki incelikleri sıralamayı iyi bilin. Gerisi hep kumdur!" demiş. 

Bu arada bir öğrenci parmağını kaldırmış ve sormuş: "peki, o iki fincan kahve nedir hocam?" 

Profesör bilge tavırlarıyla eklemiş: bu soruyu sorduğuna sevindim. Hayatınız ne kadar dolu olursa olsun, her zaman dostlarınız ve sevdiklerinize bir fincan kahve içecek vakti ayırın

**

ELMA

Konfüçyus, bazı insanlara bir şey öğretmenin en iyi yolunun bunu örneklerle göstermek olduğunu biliyordu. Bu yüzden sınıfın tam karşısına geçti. Eline bir vazo aldı, tüm öğrencilerin görebileceği şekilde vazoyu havada tuttu. Diğer elinde bir elma vardı. Öğrencilerin meraklı bakışları arasında, elmayı vazonun içinde bıraktıktan sonra, vazoyu yere koydu ve şöyle dedi: "Elmayı vazodan çıkarmayı başaran öğrenci, elmayı yiyebilir." Çocuklardan biri acıkmıştı, ilk o davrandı ve elini vazonun dar ağzından içeri soktu. Elmayı yakaladı, çıkarmaya çalışıyor, ama başaramıyordu. 

"Elimi çıkaramıyorum!" 

Konfüçyus,

"Elmayı sıkı sıkı tutmaktan vazgeçmediğin sürece, elini çıkarman mümkün olmayacaktır," dedi. Çocuk elmayı elinden bırakmak istemiyordu; ama sonunda zorunlu olarak bıraktı. Elini vazodan çıkardığında, yüzünde şaşkınlık okunuyordu. Elmanın vazodan nasıl çıkarılabileceği konusunda sizin bir fikriniz var mı? Konfüçyus, vazoyu yerden alıp ters çevirdi. Elma vazonun içinden yuvarlanıp avucunun içine düştü. Çocukların hepsi gülmeye başladı. Aslında o kadar basit bir şeydi ki bu! 

Peki bundan nasıl bir sonuç çıkarmalıyız.

"Bazen bir şeyi gerektiğinde bırakabilmek, zor bir iştir. Onu bırakabilmek de bir beceridir. 

Eğer bir şeyi zorla tuttuğunuzda, ulaşmak istediğiniz şeyi engellediğini görüyorsanız, o zaman onu özgür bırakmalısınız. 

Eğer yanlış bir şey yapıyorsanız, o zaman buna son vermelisiniz. 

Eğer kendinize ve başkalarına karşı dürüst davranmıyorsanız, bu hilekarlığı hemen durdurmalısınız. 

İşte, ancak o zaman hedefinize ulaşabilirsiniz.

**

Günlük yorum yazan gazeteciler olarak, illaki güncel bir konu yazmakta bizim için şart değildir elbette.

Mesleğimiz gereği biz gazeteciler topluma hitap ediyoruz.

Yazdıklarımız yorumlarda, 

kimi zaman eleştiri,

kimi zaman aşk,

kimi zaman sevgi,

kimi zaman gülmece, 

kimi zaman alay,

kimi zaman övgü,

Bunlar ayrı ayrıda olabilir ya da bir yazının içinde hepsi birden de olabilir

Bu tamamen nasıl yazdığımızla ilgili bir konudur.

Ama bazen de içinden dersler ve anlamlar çıkarabileceğimiz yorumlar olacaktır.

Bu yazıda onlardan biri sadece

**

GÜNÜN SÖZÜ: Kişi kim olduğunu bilmek isterse, kimleri sevdiğine baksın… (Mevlana)