Ülkemizdeki yoğun gündemden fırsat buldukça “kentler ve onların simge isimlerinden” bahsederim. Bir çok kentimizde simge isimler o kentlere gerçekten damgasını vurmuştur. O isimler kentle öyle özdeşleşmişlerdir ki nereye baksanız onların bir izini bir eserini  mutlaka görürsünüz. Bugün kentlerin birlikte büyüdüğü markalar yazı konum. 

  Çoğu zaman kentler mi o markaları büyütüyor yoksa o markalar mı o kentlere büyük bir değer getiriyor tartışılır ama ortada bir gerçek var ki o markalar “sponsor olarak” “ istihdam sağlayarak “ “yöre imajını güçlendirerek” bulundukları kentlere büyük katkı sağlıyorlar. 

  Elbette hiç bir büyük firmanın bir sosyal sorumluluk projesine katkı sağlaması zorunluluğu yok. En azından yasal bir mecburiyeti yok ancak bunu “şirketlerinin kamu imajı olarak” olumlu yönde kullanmalarının en özel yolları sponsorluk veya sosyal sorumluluk projeleridir. 

  Türkiye Futbol Süper liginde 4 büyük takımın haricinde diğer kent takımlarına sponsor olarak katkı veren ciddi firmalar/şirketler var.

 Y.Malatya spor “ EVKUR” ,

 Akhisar B.Spor “ TELESET MOBİLYA”,

 Sivas spor “Demir Grup”

 ,Başakşehir spor “MEDİPOL”, 

  Alanya spor “AYTEMİZ”,

  Konya spor “ATİKER”,

  Karabük spor “KARDEMİR” ile zorlu mücadelelerinde destek görüyorlar.

Alt liglerde de benzer destek veren şirketler var. Örneğin T.F.F. 1. ligde Akın Çorap; Giresunspor’a isim sponsoru olmuş ve onların başarı öykülerindeki yerlerini almışlar. 

   Ülkemizde son yıllarda oldukça ilgi gören ve bunu Avrupa şampiyonluğuyla süsleyen basketbolda da büyük şirketlerin isimlerini görüyoruz. 

  Bursa’da “ TOFAŞ”,

  Uşak’ta “MURATBEY”,

  Karşıyaka’da “ PINAR”,

  İstanbul Büyükçekmece’de “DEMİR İNŞAAT” özellikle 3 büyük takımı zorlayacak kadroları oluşturmakta yöre takımlarına büyük destek vermişlerdir. Yoksa yalnızca tribünden gelecek hasılatla olacak, altından kalkılacak işler değildir spor kulüp yöneticiliği! 

Bugün kentleri ve onlara sportif açıdan destek veren şirketleri/firmaları yazdım. O şirketlerin istihdam açısından da yörelerine önemli katkıları da olduğunu unutmayalım. 

 Şimdi ZONGULDAK gibi kıt kaynaklarla yoluna devam eden kentlerin asıl ihtiyacının ne olduğunu da yukarıdaki örneklerden görüyoruz. Hem şirketler büyüyecek hem de kente katkı sağlayacak. Zonguldak kendi önemli ve büyük markalarını sağlamadı diyebilir miyiz? Aklınıza hiç bu kentte olan büyük markalar gelmiyor mu? Peki ya onların bu kentteki sosyal sorumluluklarını/sportif katkılarını yerine getirdiğini söyleyebilir misiniz?