Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınan karara göre; Örgün ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını kaybeden öğrenciler dışındakilerin örgün ortaöğretim kurumlarından açık öğretim liselerine nakil ve geçiş yapamayacakları hükme bağlandı. 

MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Cengiz Mete, açık liseye geçişleri zorlaştıran yönetmelikle ilgili ayrıntılar verdi. Mete, hangi durumlarda açık liseye geçiş yapılabileceğine dair açıklamalarda bulundu.
Bakanlık olarak okulları ve öğretmenleri güçlendirmek amacıyla Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde değişikliğe gittiklerini söyleyen Mete, okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin sorun alanı olarak değerlendirdikleri; sınıf geçme, devamsızlık, nakil ve geçişlerle ilgili düzenlemeler yaptıklarını belirtti. Mete, yetiştirme kurslarını da yönerge değişikliği ile daha işlevsel hale getirdiklerini vurguladı
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Örgün ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını kaybeden öğrenciler dışındakilerin örgün ortaöğretim kurumlarından açık öğretim liselerine nakil ve geçiş yapamayacakları hükme bağlanmıştır." denildi.

AÇIK LİSEYE GEÇİŞ ŞARTLARI AÇIKLANDI
Açık öğretime geçişte zaruri şartlar gereği yönetmelikte Bakanlıkça mazereti uygun görülenler kapsamında değerlendirileceklerle ilgili açıklamalara da genelgemizde yer verilmiştir.

Buna göre;sınıf tekrarına kalanlar, ikamet değişikliği nedeniyle devam edeceği aynı türden okulu bulunmayanlar, temel eğitim kurumlarından mezun olup herhangi bir örgün ortaöğretim kurumunda kaydı olmayanlar, yurt dışında olması nedeniyle çeşitli mazeretleri olanlar ve uzun bir süreyi gerektiren hafızlık eğitimi alanlar, milli sporcular dışında bireysel veya takım sporlarında en az üç yıl faal lisanslı olarak yarışmalara katılan sporcular, Türkiye olimpik hazırlık merkezleri ile sporcu eğitim merkezlerine kayıtlı olanlar, zorlu şartlarından dolayı deprem bölgesindeki bazı il ve ilçelerdeki geçici barınma merkezlerinde ikamet eden ve taşıma yolu ile eğitim hizmeti alanlar, durumlarını belgelendirmeleri halinde öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına başvurabilecek."

AÇIK LİSEYE BAŞVURU İÇİN TARİH BELLİ OLDU
Genel Müdür Cengiz Mete, "Açık liseye geçişler için zaruri şartların belgelendirilmesi kaydıyla 15 Eylül-16 Ekim 2023 tarihleri arasında il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına başvuru yapılması gerekiyor."dedi.

(HABER MERKEZİ)

Editör: Metin Özden