Gündem son zamanlarda hareketli. İnsanlar bazen olayları takip etmekte zorlanıyorlar. İşte size Zonguldak ve bölgesel gündemden kısa kısa notlar…

Zonguldak BEÜ’den Çanakçılar’a Teşekkür

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Şenay Özdolap Çoban, hastaneye yüksek akımlı oksijen cihazı bağışında bulunan Çanakcılar’a teşekkür etti. Prof. Dr. Şenay Özdolap Çoban şunları söyledi: “Yüksek akımlı oksijen cihazları yoğun bakımda yatan COVID-19 hastalarındaki  solunum yetmezliğinin tedavisinde  çok önemli. Bu zorlu süreçte hastanemize her zaman  destek olan Çanakcılar Şirketler Grubuna duyarlılıkları için teşekkür ediyorum.”

DEVA’nın kongre tarihi belli oldu

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) 1. Olağan Büyük Kongresi’nin yapılacağı tarih ve yer belli oldu. Genel Başkan Ali Babacan başkanlığında yapılan Genel Merkez Yönetim Kurulu (GMYK) toplantısında, kongrenin 29 Aralık 2020 tarihinde Ankara Atatürk Spor Salonu’nda yapılması kararı alındı. Pandemi tedbirlerine uyularak yapılacak kongre saat 10:00’da başlayacak.

Bakalım Zonguldak İl başkanı Fatih Keleş, genel merkez yönetim kuruluna girecek mi?

Listelerde yer alacak mı?

Zonguldak adına önemli olduğunu düşünüyorum.

Zonguldak DEVA  il başkanlığı olarak genel merkezde hak ettiği yeri güçlü şekilde almalı düşüncesindeyim.  

Evde Sağlık Hizmetlerine Talep Arttı 

Yeni Tip Koronavirüs (Covid -19) alışkanlıklarımızı da değiştirdi. Öyle ki önceden en küçük bir rahatsızlığımızda bile sağlık kurumuna başvururken şimdiler de ise bu hizmeti eve talep ediyoruz. Online sağlık hizmeti almak isteyenlerin sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken uzmanlar “Her alanda gördüğümüz dönüşümü sağlık alanında da yaşıyoruz. En çok talep edilen alanların başında ise fizik tedavi geliyor. Bu konu ile ilgili sosyal medyada gün geçmiyor ki yeni bir ilan ile karşılaşmayalım. Bu nedenle vatandaşlarımız hizmet alacakları kişiyi ya da kurumu iyice araştırıp ona göre seçim yapmalı” ifadelerini kullandılar

Devlet Hesapları

Ülkemizde Genel devlet açığının Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'ya (GSYH) oranı 2019 yılında %4,5 oldu, Genel devlet toplam harcamaları 2019 yılında 1 trilyon 531 milyar 456 milyon TL'ye yükselirken, harcamaların GSYH içindeki payı %35,4 oldu. Genel devlet toplam gelirleri  1 trilyon 338 milyar 448 milyon TL'ye yükselirken, gelirlerin GSYH içindeki payı %31'e düştü. Gelir, servet vb. üzerindeki cari vergilerin payı %25,6'ya, net sosyal katkıların payı ise %30,8'e yükseldi. Sermaye vergilerinin payı değişmedi.

Konut Satışları

Türkiye’de 2020 Kasım ayında 72 825 adedi ikinci el satış olmak üzere toplamda 112 bin 483 konut satıldı. Konut satışlarında, İstanbul 21 bin 158 konut satışı ve %18,8 ile en yüksek paya sahip oldu. Zonguldak’ta 2020 Kasım ayında 283 adedi ikinci el satış olmak üzere toplamda 467 konut satıldı. Karabük’te bu rakam Kasım ayında 216 adedi ikinci el satış olmak üzere toplamda 315 konut olarak ortaya çıktı, Bartın’da ise 2020 Kasım ayında 104 adedi ikinci el satış olmak üzere toplamda 160 konut satıldı.

Topaloğlu; “Asgari ücret en az 4 bin Tl olmalı”

Yeşil Sol Partı İl Başkanı Ali Topaloglu “Asgari ücretin yeniden tespit edileceği bu günlerde, İşçi karşıtı olduğu açıkça ortada olan siyasi iktidar ,Ekonomik dengelerden istihdam dengelerinden söz etmeye başlamıştır. Aslında bu dil tamda işverenlerin dilidir. 12 Darbe döneminde Patronları temsilcisi Halit Narin şimdiye kadar işçiler güldü bundan sonra patronlar gülecek demişti. Evet Tam da öyle oldu. Pandemi döneminde AKP'li Cumhurbaşkanı Ekonomik destek paketini açıklarken Patronların temsilcisi Rıfat Hisarcıklıoğluna Yüzün gülüyor demiştir. Evet 40 yıldır patronlar gülüyor. Emekçiler yoksulluk içinde yaşıyor. Temel İhtiyaçlarını karşılayamıyor. Siyasi iktidar ve ortağı MHP temsilcilerinin sesi çıkmıyor… Asgari ücret Komisyonu Bugüne kadar hep işveren Hükümet temsilcilerinin ortak kararlarıyla karar almıştır. BU da açıkça hükümet işveren el ele vererek işçinin hakkını gasp etmektedirler. Seçim de oylar işçiden ama paralar patronlara evet bu düzen sermayenin düzeni. Ne yazık ki İşçileri temsil eden sendika teslimiyetçi bir politika izlemekte, Nedense sendikaların aklına üretimden gelen güç kullanmak gelmiyor. Asgari ücret 4 kişilik bir ailenin temel giderlerini karşılayacak şekilde günün ihtiyaçlarına göre belirlenmelidir. Buda bugünün şartlarında en az Net 4000 TL olmalıdır. Bunu altında belirlenecek her rakam sefalet ücretidir. Bu konuda Başta sendikalar ortak tutum almalı Kararlı bir duruş sergilemelidir. Gerekirse grev dahil her türlü eylemlilik ortaya konmalıdır.” dedi…

Perakende Satış 

Ülkemizde perakende satış hacmi yıllık %12,0, aylık %4,2 arttı, Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi; gıda, içecek ve tütün satışlarında %14,8, gıda dışı satışlarda (otomotiv yakıtı hariç) %12,8, otomotiv yakıtı satışlarında %6,5 arttı.

Sanayi ve Tarım Endeksi, Ekim 2020

Ülkemizde sanayi üretimi yıllık %10,2, aylık %1,1 arttı…Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2020 yılı Ekim ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %0,4, imalat sanayi sektörü endeksi %11 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %5,5 arttı.

Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık %20,76, aylık %3,52 arttı, Endekste; bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu alt gruplar sırasıyla %35,34 ile çeltik, %32,25 ile tahıllar (pirinç hariç) baklagiller ve yağlı tohumlar ve %27,28 turunçgiller oldu.

Son olarak,

Zonguldak gündemi tabi ki hayli yoğun.

Kömür altın oldu.

Filyos  cazibe merkezi oldu.

Havaalanı bitiyor.

Kozlu kavşak çalışması hayal kırıklığı yarattı.

Kimse kimseye yaranamadı.

Bir tane gazeteci olmayan zat ise bu konuya her konuda olduğu gibi balıklama daldı.

Komik oldu.

Her zaman ki gibi kendi kendine fasulye gibi nimetten saydı

Baltaya sahip olamayanlara yapacak bir şey yok.

Öyle kalmaya devam edecekler..

Devam edersek.

Tabi ki havaalanı yürüyor.

Büyük ilerleme var.

Bitti bitiyor.

Burası içinde herkes elini taşın altına koydu.

Başta Zonguldak Valiliğimiz ve komşu iller.

 Yeni OSB  çalışmaları sürüyor.

Tarımda OSB gün sayıyor.

Devrek ve Gökçebey OSB moral veriyor.

Alaplı OSB içi dolduruluyor.

Turizm adına mutluyuz.

Yeni marka yerlerimiz tek tek ortaya çıkıyor.

İnşallah korona salgını sonrası Zonguldak tutulamayacak.

Uçacak.

Uçuracak 

Bugünlük nokta.