Öncelikle şunu belirtelim… 

Biz “köpek düşmanı” falan değiliz… 

Yaratılanı hoş gördük, Yaratan’tan ötürü… 

Köpekleri severim, kimi zaman, kimi insanlardan daha fazla “vefa” duygusuna sahip olan bu hayvanlara saygı da duyarım. 

Bu tür yazılarımız üzerine kimi hayvanseverlerden olumlu, kimi hayvanseverlerden olumsuz, hatta kasıtlı tepkiler geliyor… 

Neredeyse bizi “köpek düşmanı” ilan edecek kadar… 

*** 

İşin aslı öyle değil elbette… 

Hayvanseverlik, hayvanlara ilgi ve merhamet göstermek “sokaklara salmakla” olmuyor. 

Bu konuda yasal düzenlemeler olduğu gibi, vicdani sorumluluklar da var. Hayvanların bakımı, beslenmesi, sağlık kontrolları, aşılanması, kayıt altına alınması belediyelerin sorumluluğundadır. 

Şehir yaşamı olan yerlerde köpekleri başıboş bir şekilde sokağa salarsanız, hem insanlara, hem de köpeklere kötülük etmiş olursunuz. 

Burası dağ değil, orman değil… 

Caddelerde, sokaklarda kurt sürüsü gibi dolaşan köpekleri gördükçe, hani TV’deki SEKSENLER isimli dizide “ Gün gelecek……” diye söze başlayan, filozof tipli karekterin sözlerinden esinlenmek geliyor içimizden… 

“ Gün gelecek, Zonguldak’ta köpeklerin sayısı insanların sayısını geçmiş olacak”

***

Zonguldak’ta ortalık “köpek gübresinden” geçilmiyor…

Bu durum yetkililerin dikkatini çekmiyor mu, orasını bilemiyoruz ama, yaklaşık iki yıl önce konu İl Genel Meclisi gündemine bile gelmişti.

O tarihte İl Genel Meclisi Başkanı Necdet Karaveli Zonguldak’ta sokaktaki köpek sayısının hızla arttığını, bu durumun insanları rahatsız ve tedirgin ettiğini ve acilen önlem alınması gerektiğini ifade eden bir açıklama yaptı. Eğer, başıboş köpekler İl Genel Meclisi gündemine kadar gelmişse, ortada bir sorun var demektir. 

*** 

Yanlış anlaşılmalara meydan vermemek için tekrar edelim… 

Yeryüzünde birlikte yaşadığımız diğer canlılarla hiçbir sorunumuz yok… Aksine onların yaşam hakkına, beslenme ve barınma hakkına ve “özgürlük” hakkına büyük saygı duyduğumuzu belirtmek istiyorum. 

Bu vesile ile köpeklerin öldürülmesi, katledilmesi ve benzeri vahşet içeren yöntemlerle yok edilmesine karşı olduğumuzu ve herkesin köpeklerin ve diğer canlıların yaşam hakkına saygı duyması gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyoruz. 

Ancak köpekleri sokağa salıp, başıboş bırakmak çözüm değildir. 

Aksine pek çok sorunu birlikte getirir. 

*** 

Zaman zaman ironik yazılar yazdığımızdan, bu yazıyı da öyle zannedenler olursa eğer, kesinlikle öyle değil… 

Olduğu gibi, gerçek anlamında yazılmış, düz bir yazı… 

Çaldıkları, çırptıkları yetmezmiş gibi, toplumu rahatsız eden, havlayan, hırlayan karakterlerle, içgüdüsel bir çaba ile yaşamını devam ettirmekten başka niyeti olmayan diğer canlıları kıyaslamak olmaz elbette… 

Onların köpek kadar değeri yok gözümüzde…

Erhan ÇAKMAK