Bugünkü sayfamı Ereğli’ye ayırdım

Ereğli ve Halil Posbıyık’ın hali 

Dün Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti (ZGC) yönetim kurulu olarak Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ı (İnadına Kzd.Ereğli demiyorum, hiçbir zaman da demeyeceğim) makamında ziyaret ettik.

Ziyaretin çok samimi bir ortada gerçekleştirildi. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık bizi içtenlikle ve memnuniyetle karşıladı. Yalnız bu ziyaretin bir özeliği vardı. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık 31 Mart seçimlerinden sonra basın toplantısı olarak gazetecilerle bir araya gelme anlamında bir ilki teşkil ediyor. Yani Başkan Halil Posbıyık geniş katılımlı olarak ZGC yönetim kurulu olarak ziyaretimizde kamuoyuna bilmesi gereken oldukça önemli bilgiler ve mesajlar var.

İlk olarak adaylık sürecinden bahsetti. Kendisini şu anda Antalya’da ya da Bodrumda tatilde yada torun bakması gerekirken, eşinin  (Sen Ereğli’ye dört dönem hizmet ettin ve Ereğli şu an iyi durumda değil ve hizmet borcu var. Ben feragat ederim sen yeter ki aday ol” demesiyle başlayan süreçte Posbıyık’a CHP teşkilatı bile yardım etmedi. Sadece Ereğli halkı benim yanımda oldu ve parti genel merkezine baskısı sonucu ben aday gösterildim. Normalde adaylığım 4 ay geciktirildi bir ara çekilmeyi dahi düşündüm dedi. Ve sadece Ereğli halkını desteğiyle, (CHP ilçe teşkilatının kendisine destek vermediğini kastediyor) seçimleri kazanamadığını ifade etti.

İyi ki Ereğli belediye Başkanı Halil Posbıyık’ı ziyaret etmişiz çünkü Başkan Posbıyık neredeyse dolmuş artık. Kendisi Belediyesi’nin içinde bulunduğu ekonomik durum anlatarak biraz rahatladı sanırım. Çünkü kamuoyunun bilmesi gereken çok önemli konular var.

Varan bir:

Erdemir, bir önceki belediye Başkanı Hüseyin Uysal döneminde Anayasa mahkemesine başvurarak Ereğli Belediyesi’ne her ay verdiği 400 bin lira emlak, su, vs vergisini iptal ettirmiş ve üstüne üstelik Erdemir Belediye’ye geriye dönük olarak verdiği yaklaşık 30 milyon lirayı gecikme faiziyle birlikte almak için harekete geçmiş. Yani kısacası Ereğli belediyesi her ay 400 bin liralık gelirinden mahrum kaldı. Ereğli Belediyesi anlayacağınız ekonomik bir darboğaz yaşıyor. Ve Erdemir’in bu parayı kesme olayı kamuoyuna açıklanmamış durumda. Ereğli kamuoyu bu durumu daha yeni öğrendi. Peki Hüseyin Uysal bu durumu kamuoyuyla neden paylaşmadı, neden gerek görmedi. Bu kadar önemi bir gelişmenin Ereğli kamuoyundan saklanması hiçte hoş olmadı doğrusu.

Varan iki: 

Ereğli Belediyesi’nde işçi alımı yüzde 40 sınırına dayanmış durumda.

Örneğin İstanbul Büyükçekmece Belediyesi 275 bin nüfusuna karşılık 1349 personel çalışırken, Ereğli Belediyesi 118 bin nüfusa karşılık 1210 çalışanı var.

Yani Büyükçekmece Belediyesi ve 297 bin nüfusa oranla 2.5 kat daha fazla çalışanı var. Başkan Posbıyık belediyede çalışanlar sandalye kapmak için yarışıyor. Oturacak sandalye bulamıyorlar o kadar kadrolar şişirilirmiş ki diyerek çaresizliğini dile getirdi. Kimseyi işten atmak istemediğini ancak belediye içinde partizanlık yapanları da affetmeyeceğini ve cezalandıracağını söyleyerek uyarısını da yaptı.

Halil Posbıyık yine de inançlı ve belediyeyi düzeltmek için bu yola baş koyduğunu ve elinden geleni yapacağını söyledi.

Ereğli halkının Başkan Posbıyık’tan hizmet anlamında beklentisi büyük ama inanı Posbıyık’ın büyük hizmet yapacak imkanı şu an için çok uzak gözüküyor.

Halil Posbıyık’in biraz zamana ihtiyacı var.

Türkiye’ni en zengin belediyesi olarak bıraktığı belediyenin şu anki ekonomik dar boğaz yaşan belediye ile karşılaşması Halil Posbıyık’ın en büyük hayal kırıklığı ve bunu kendisine itiraf ediyor zaten. Bu kadar kötü beklemiyordum diyerek bunu da zaten itiraf ediyor.

Allah Halil Posbıyık’a kolaylık versin

İnanın işi hiçte kolayı değil

Onun yerinde olmayı hiç kimse istemez doğrusu

Bir yanda imkansızlık

Bir yanda halkın kedisinde hizmet beklentisi

**

BİNLERCE ZONGULDAKLI İFTARDA BULUŞTU

Zonguldak Belediye Başkanı Dr.Ömer Selim Alan, Pazartesi günü Fevkani Köprüsü üzerinde binlerce kişinin katılımıyla iftar programı düzenledi.

3 bin kişilik hazırlanmıştı ama inanın 5 bine yakın kişi geldi.

Tıklım tıklımdı.

Bu kadar geniş katılımlı olarak ilk kez düzenlenen iftar programında ufak tefek aksaklıklar yaşansa da o kadar olur diyerek, iftar programının çok güzel olduğunu belirtmek istiyorum. Yaşlısından gencine, küçüğünden büyüğüne, kadınından erkeğine her kesimden insan vardı o iftarda. Vatandaşlarla yaptığım röportajda memnuniyetlerini dile getirdiler. Vatandaşlar bu tür organizasyonların devamlını beklediklerin ifade ettiler.

Havanın iyi olması, sıcak olması, katılımın da üst düzeyde olmasına vesile oldu. Ben Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan’ı bu organizasyonundan dolayı kutluyorum.

**