Acı ama gerçek

Deyişiyle sözlerime başlamak istiyorum

Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, geleli henüz birkaç ay olmasına rağmen ilimiz ile ilgili önemli gözlemleri var.

Zonguldak’ı her geçen gün daha da tanımaya çalışan Vali Erdoğan Bektaş, biz Zonguldak’ta yaşayan insanlar için önemli bir tespitte bulundu.

Dün Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi BEÜ Farabi Kampusü Sezai Karakoç Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda önemli bir toplantı gerçekleştirildi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi işbirliği ile “Sıfır Atık Projesi, Sıfır Atık Bilgi sistemi ve Plastik Poşetlerin ücretlendirilmesine ilişkin bilgilendirme toplantısı vardı dün.

Ve bende o toplantıda yerimi aldım.

Hedeflerini sıfır atık olduğunu belirten Vali Erdoğan Bektaş, konuşmasında aynen şöyle bir ifade kullandı:

“Ben Zonguldak’ta yeniyim. Zonguldak’ta çevreye baktığımızda çevreye temiz tutamadığınızı, tutamadığımızı gördüğümü ifade etmek istiyorum. Yol boyları, köprü altları, ağaç altları ve bir kısım özel çöplükler, özel çöplük olur mu olmaz ama oluyor. Kendinize çöp alanı olarak algıladığınız yere atık dökmek gibi; deniz kenarları mesela, gerçekten tablo çok güzel değil”

Bu sözler hepimize aslında

Hepimize söylenmiş sözler bunlar ve bundan hepimiz ders almalıyız.

Ve bu kötü huyumuzdan bir an önce vazgeçmeliyiz.

YAPTIRIMLAR GELİYOR

Vali Erdoğan Bektaş sıfır atık projesinden övgüyle bahsettiği konuşmasında önümüzdeki günlerde uygulanacak olan sert yaptırımların ipuçların verdi.

Vali Bektaş, sözlerini devamında, “Bu sıfır atık projesi de bu anlamda çok güzle bir proje. Özelikle bu mahalli idareler seçimlerinden sonra bu işe bir hız vererek bir vali Yardımcısı arkadaşımızı görevlendirildik ve biz çevremizi, şehrimizi boğan, kirleten, çirkinleştiren ve hayat alanımızı kısıtlayanlara karşı bir dizi faaliyetlere gireceğiz ve gerçekten bunu başarmak istiyoruz” dedi.

YENİ BELEDİYE BAŞKANLARINA BÜYÜK SORUMLULUK DÜŞECEK

Bu sözler seçim sürecinden sonra yaşanacak olan bazı gelişmelerin habercisi aslında.

Yaptırımlar uygulanacak, kimseye musammaha gösterilmeyecek.

Vali Erdoğan Bektaş, konuşmasında yerel yönetimlere bu konuda büyük sorumluluklar düşeceğini de sözlerine ekledi.

Sıfır atık projesi Zonguldak’ta olsun ülkemizde olsun başarıyla uygulanıyor.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Pelin Ayşe Yağız’ın söylediği veriler gerçekten çok güzel.

Yağız, Türkiye genelinde sadece sıfır atık projesi sayesinde 539 bin ton kağıt, 246 bin ton plastik, 8 bin ton cam, 300 bin ton metal, 400 bin ton organik ve 1000 ton bitkisel atık yağ toplanarak ülkemiz ekonomisine kazandırıldığını ifade etti.

Zonguldak olarak sıfır atık projesi konusunda kamu kurum ve kuruluşları tam destek veriyor ama özel sektörde de bu destek artmalı, yaygınlaşmalı.

Özel sektöre ait işyerlerinde de ayrıştırmalı çöp kutuları belediyeler tarafından konulmalı ve yaygınlaştırılmalı.